J@cekWro Zgłoś Napisano 15 Lutego 2017 Witam, Z racji, że wykopałem z garażu stare lampy PS Black Python 160 W mam kilka pytan do znawców tematu. Owe lampy nie bardzo nadaja się do użytku ponieważ odpadają w nich ledy od płytek pcb. Cała reszta elektroniki działa wiec chcialbym to wykorzystać i sklecic sobie kawalek dodatkowego oswietlenia led do zbiornika. Pytanie jakie i ile diodek mogę sobie zorganizować do posiadanych driverow. Black Pythony mialy cztery sekcje (cztery plytki pcb) na których bylo 12 diodek (6 niebieskich i 6 białych - dwa osobne kanały). Nie wiem dokładnie ale byly to chyba ledy 3W każda. Na takiej płytce chcialbym zostawic te 6 niebiskich i dac jakaś kombinacje białych moze z czymś ? Teraz czy niebieskie mieszane, czy moze tylko np RoyalBlue ? Co na drugi kanał ? Białe jakie ? Mieszane z czymś jesli warto ? Ledy mają byc tylko jako dodatek do 8 szt. T5 80W. Takich paneli Led o ktorych wspomniałem ma być 6 szt. czyli zakładając ze diody 3W wyjdzie tego z 200W w sumie. Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 15 Lutego 2017 Zależy...jakim prądem są wysterowane diody, jakie napięcie, co to były za diody. Może skontaktuj się z producentem???Być może odpowie na powyższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mcj1 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 Albo dokładnie obejrzyj drivery może coś na nich pisze. Na jaki prąd są przystosowane (mA ) i jaki mają zakres napięcia ( V ).Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 15 godzin temu, dadario napisał: Zależy...jakim prądem są wysterowane diody, jakie napięcie, co to były za diody. Może skontaktuj się z producentem???Być może odpowie na powyższe. XP-E lub XT-E tyle na ten temat od producenta Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 A interesowałeś się może, ile by wzięli za remont takiej lampy??? Być może zgodzili by się na takie rozwiązanie i nie skasowali jak za nową... Ogólnie musisz wiedzieć ile mA dają drivery. Skoro to typowe diody cree to napięcie zwykle wacha się w okolicach 2,8-3,5V. Możesz po prostu zamówić po kilka sztuk, dobrej pasty termo i jeśli masz trochę praktyki z lutownicą to do dzieła...Ewentualnie zwróć się do kogoś doświadczonego z forum. Pewnie pomogą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 Dasz radę zrobić dobrą fotkę / zbliżenie tych odpadających ledów ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 Raczej nie chcę tego remontować a kupić poprostu nowe, połączyć, wkleić na radiator i tyle. Mogę próbować jakieś zdjęcia robić ... same diody nie odpadają, odpada ta żywica (czy cokolwiek to jest), co powoduje że dioda przestaje świecić (jak się ją dotknie to świeci). Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 To tylko dokleić i będzie śmigać. Może wystarczy wygrzać suszarką tą "żywicę".Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 ta żywica może być soczewką ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 W maritexie sa nawet podobne plytki, kupuj diody jak w oryginale, to fajne lampy byly Ew daj mniej bialego bo nawet Przemek pisal zeby mocno skręcać ten kanał w BP RB/CW 2:1 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 problem może być z dokumentacją kiedyś szukałem do wersji 90W i nie znalazłem - nic - nawet do mocniejszych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 Jaka dokumentacje potrzebujesz? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 (edytowane) 27 minut temu, Coltrane napisał: Jaka dokumentacje potrzebujesz? od lampy/panela 6x15 90W - tego z dodatkiem czerwonych ledów . Edytowane 16 Lutego 2017 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 17 Lutego 2017 pisz do Pacific Sun, te lampy to juz zabytek na pewno pomogą lub nawet udostepnia co bedziesz potrzebował to fajna firma jest Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Lutego 2017 Właśnie dlatego że "zabytek" to dokumentacji brak jedyne czego się dowiedziałem (od "szefa") to to że : diody 350mA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 5 Marca 2017 No to zrobiłem tak ... Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach