Mario94 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2017 Potrzebuję waszej pomocy co do dozowania ballinga w akwarium. Poczytałem trochę na forum ale nie znalazłem dokładnej informacji ile i jak lać. Wczoraj robiłem testy i wyszły takie: CA - 400 MG - 1000 KH -9,5 Nie ma w akwarium za dużo korali (2 x szczepka calustrea, 3 x szczepka euphilia, 1 x szczepka pavona, 1 x rhodactis i 3 miękkie). Pytanie jak wyliczyć dawkowanie ballinga ,żeby nie przedobrzyć . Czy lać samo MG+CA czy też KH? Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opo Zgłoś Napisano 18 Lutego 2017 Przy takiej obsadzie nie sądzę żebyś potrzebował balinga wystarczą regularne podmiany jak zapchasz baniak to wtedy , będziesz korygował dawki kierując się wskazaniami testów Cytuj 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 18 Lutego 2017 Zgadza sie. Podmiany + cotygodniowe korekty "z reki" spokojnie wystarcza. Oczywiscie do korekt mozesz uzywac plynow do ballinga. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2017 Dzięki za info.Będę podawał z ręki tylko jak wyliczyć podawana ilość? Baniak ma około 750l w obiegu. Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 18 Lutego 2017 Tester to opisal w przypietym temacie w ktoryms z dzialow. Chyba w 'Chemia' Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gotterdammung Zgłoś Napisano 19 Lutego 2017 http://reefhub.pl/metoda-ballinga/ Przeczytaj sobie i wszystko wiesz Cytuj -UNDER CONSTRUCTION- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2017 Rozrobiłam CA i MG według instrukcji na opakowaniu AF i leje dwa razy dziennie po 100ml. Jutro sprawdzę testami i zobaczymy jak wyjdzie. Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2017 Może masz za małe zasolenie i dlatego CA i MG są niskie? Albo zmień sól na taką, która ma CA i MG wyższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2017 (edytowane) maciej01 to na pewno wina soli. Mam najuboższą wersję soli AF czyli Sea Salt dlatego chcę podnieść wartości ballingiem. Edytowane 19 Lutego 2017 przez Mario94 (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2017 Jak masz mało korali, to ja na Twoim miejscu na razie zmienił bym sól na bogatszą. Z ballingiem zawsze zdążysz. Jak będzie więcej korali twardych, to i zużycie będzie większe i wtedy ma to sens. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 20 Lutego 2017 W sumie to wybrales dobra droge. Po co kupowac gotowego Ballinga, gdy mozna tanio kupic prochy i sobie samemu dolac do nich wody ? Moze podpowiedzi przedmowcow sie sprawdza i po wyrownaniu parametrow, przez jakis czas wystarcza podmiany ? Ale mimo to, zapasik sie przyda. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach