Skocz do zawartości
Gość Paragon

Suplementacja

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paragon
8 minut temu, Adi1977 napisał:

no masz odpowiedz,jak zrobisz salifartem napisz

zamowilem Mg i Ca Saliferta, jak wyniki będą rożnily się od zooleka, myslałem że zoolek nie ma złych opini raczej srednie jedni chwalą drudzy nie jak każde inne testy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Teraz, Paragon napisał:

zamowilem Mg i Ca Saliferta, jak wyniki będą rożnily się od zooleka, myslałem że zoolek nie ma złych opini raczej srednie jedni chwalą drudzy nie jak każde inne testy

wiesz co ja np straciłem zaufanie do salifalta No3 miałem ciągle 60-70(ale zapewne jakiś bubel się trafił) ,teraz kupiłem red sea i mam b.dokładne okazało sie że jest około 30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Zobaczymy porównam to będę wiedział, ni zlego w akwarium sie nie dzieje wiec nie miałem powodu nie wierzyć testom, jedynie ten magnez i wapń, jak przyjdą testy to napisze jak wyszły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

wiesz co,? co do KH Ca i Mg miałem też testy z Zooleka i jak kupiłem Red Sea było bardzo podobnie w tych przypadkach(różnica była max 10-20 co do Ca i Mg-Kh pokazywało super  ale nie No3 i No4

Edytowane przez Adi1977 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli nie dzieje się źle to znaczy ze jest dobrze wiec po co to zamieszanie ?:P po co cokolwiek zmieniać czy suplementowac ? zobaczymy co pokaza testy :D

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

aha jeśli mogę Ci powiedzieć...ktoś tu na forum nie dawno napisał"Chcesz mieć wszystko super w akwarium stosuj wszystko z Red Sea"

nie wiem ile w tym prawdy ale zaczyna mnie to przekonywać( choć by po samych testach,suplementacji A+B+C+D   itp)

ale to moja opinia i co niektórzy mogą się z tym nie zgodzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
5 minut temu, niwre37 napisał:

jeśli nie dzieje się źle to znaczy ze jest dobrze wiec po co to zamieszanie ?:P po co cokolwiek zmieniać czy suplementowac ? zobaczymy co pokaza testy :D

nie dzieje się źle, ale brakuje mi tych alg wapiennych normalnie czuję smutek :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zamiast wszystko "stawiać na głowie" kup preparat na porost alg ,nie wiem na ile jest to skuteczne ale zapewne na forum ktoś to stosował i ma doswiadczenie w stosowaniu tego "specyfiku" :P

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

nom ale boostery alg z tego co sie orientuje potrzebują wapnia na odpowiednio wysokim poziomie chyba co najmnie 400, wiec widzisz dlaczego zaczałem całe zamieszanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

10ml na 250l   3x na tydz.nawet stosują codziennie

pol_pm_Kent-Purple-Tech-500-ml-7746_1.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

dzięki,  na razie do póki nie przyjdą testy nic nie będę robił, potem jak się rozjasni sprawa podejmie sie decyzje co i jak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Paragon napisał:

dzięki,  na razie do póki nie przyjdą testy nic nie będę robił, potem jak się rozjasni sprawa podejmie sie decyzje co i jak

Czytałeś http://reefhub.pl/domowe-testy-akwarystyczne/ ? Według tego artykułu Red Sea nie jest taki idealny. Do tego jest dość drogi, a testów zoolek nie stosuje się w akwarystyce morskiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównaj testy na inne parametry z tego artykułu, a nie jeden.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Dzisiaj przyszły testy, a oto wyniki:

1. Zoolek

- Ca 320

- Mg 1280

2. Salifert:

- Ca 400

- Mg 1260

Edytowane przez Paragon (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Test na kH zooleka jest całkiem niezły. Mniej dokładny ale tani i szybko się go robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Widzę że zoolek nie jest zły, test na mg wypadl prawie identycznie w obu przypadkach jedynie rożnica w tescie na Ca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.