M@ti Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 Witam serdecznie. Mam problem z parametrami do tego pojawia się u mnie w akwarium coraz większa ilość cyjano. Odnotowałem skok amoniaku oraz azotanów. Skok amoniaku z 0 do 0.1 oraz no2 z 0 do 0,1 i no3 z 0 do 1. Czy jest się czym martwić?. Postanowiłem dodać bakterii i spytać was o zdanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 3 minuty temu, M@ti napisał: 0 do 0.1 oraz no2 z 0 do 0,1 i no3 z 0 do 1 nie jeden na tym forum by chciał mieć te wyniki,nawet te wyższe co podajesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 (edytowane) Troszkę się wystraszyłem widząc wyniki ponieważ pojawił się amoniak oraz mam cyjano w akwa i nie wiem jak się go pozbyć. Czy te parametry mają coś wspólnego z cyjano? Edytowane 26 Lutego 2017 przez M@ti (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 (edytowane) Cyjano w różnych warunkach wyskakuje, Nawet we wzorcowych. NH3/NH4 i NO2 powinieneś się przejmować. Wlej jakieś bakterie, bo te związki są bardzo toksyczne dla ryb. W międzyczasie podmiana wody powinna rozcieńczyć te związki. No i inna przyczyna to mogą być niepoprawne wskazania testów. To też się zdarza. Zakładam, że akwarium dojrzałe już. Edytowane 26 Lutego 2017 przez FunWorld (wyświetl historię edycji) Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 wiesz co-jeśli chodzi o cyjano,ja kiedyś miałem początki,ale zwiększyłem cyrkulację w akwarium i samo znikło!! nie sądzę aby taki mały spadek spowodował cyjano. Mało trochę napisałeś jakie akwarium jaka cyrkulacja jakie korale.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 Teraz myślę ,że cyrkulacja może być przyczyną mam falownik 3000 l na godz ,ale przyciąłem skrzydełka wirnika ,ponieważ za bardzo rzucało euphyllią. a co do bakterii już podałem ,a podmiankę robiłem wczoraj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 Teraz, M@ti napisał: falownik 3000 l na godz na 130l to 2 takie falowniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 A może coś więcej o akwarium - czytaj: wszystko !!!!! Niektórzy natrudzili się tu swego czasu i nawet stworzono tzw. METRYCZKĘ do wypełnienia, ale po co szukać... Wg. mnie akwarium jest młode, niedojrzałe, wrzuciłeś za dużo życia....STANDARD i EOT Pozdrawiam T Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 Ciężko jest ustawić jeden falownik ,a co dopiero 2 Akwarium ma 8 miesięcy w 2 tyg akwa wystąpiły okrzemki ,a zaraz po nich zielone glony od tamtego czasu było spokój ,aż do teraz. O metryczce o ,której Pan mówi nie wiedziałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 Poczytaj sobie to: http://reefhub.pl/wspolczynnik-redfielda-zegnaj-cyjano/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 56 minut temu, M@ti napisał: Witam serdecznie. Mam problem z parametrami do tego pojawia się u mnie w akwarium coraz większa ilość cyjano. Odnotowałem skok amoniaku oraz azotanów. Skok amoniaku z 0 do 0.1 oraz no2 z 0 do 0,1 i no3 z 0 do 1. Czy jest się czym martwić?. Postanowiłem dodać bakterii i spytać was o zdanie. Z tych parametrów co podałeś tylko no3 jest dopuszczalne powyżej 0. Reszta musi być 0. Może źle odczytujesz testy? Albo naprawdę coś złego zaczęło się dziać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 (edytowane) Amoniaku nie było nawet 1 dni założenia akwarium oraz dodam ,że woda była z działającego zbiornika ,a przynajmniej jej część. Edytowane 26 Lutego 2017 przez M@ti (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 27 Lutego 2017 Czy pojawienie się szkodliwych parametrów może pochodzić od filtra ro ,a dokładnie nie wymienionych wkładów?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
echinoidea Zgłoś Napisano 27 Lutego 2017 A robiłeś testy wody zaraz po filtracji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 27 Lutego 2017 O tym nie pomyślałem ,ale zaraz się za to biorę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2017 Może coś padło i nie zauważyłeś brakującego zwierzaka? I dlatego podeszły w górę te parametry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 27 Lutego 2017 Wszystkie zwierzaki są na swoim miejscu. Nie jest ich za dużo więc łatwo policzyć. Pierwszy test wody ro jaki zrobiłem jest na no3 i wyszedł na poziomie 1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach