Gość Zgłoś Napisano 3 Marca 2017 ja mam 2 takie - polecam http://allegro.pl/filtry-osmoza-puszka-na-zasyp-media-liniowa-demi-i6157444805.html zasypana - gotowa do podłączenia , pusta kosztuje .. 16zł a nie 35 24 minuty temu, big daddy napisał: Ja mam takie tiko w takim dobrze jak twój i działa dobrze choć martwię się że będzie za mało żywicy.http://erybka.pl/product-pol-11210-Puszka-liniowa.html do tych mniejszych wchodzi 0,5l a do większych 0,7 - różnica nie jest aż tak ogromna jak żywica się zużyje dokup drugą puszkę i dopnij na koniec linii jak i ta się zużyje w pierwszej wymień żywicę na nową i zamień miejscami ze starą - robię tak od jakiegoś czasu - stara żywica (zaraz za membraną) zawsze coś jeszcze wyłapie , dobrze jest tez założyć trójnik i zaworek żeby zanim puści się wodę na żywicę - zlać starą wodę z membrany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 4 Marca 2017 A co ile wymieniać żywicę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Marca 2017 jak TDS pokaże że już czas czyli jak pokazuje 001 zamawiam nową Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 4 Marca 2017 (edytowane) A tak przy okazji , żywica "usuwa" (podmieniając jony zmienia w nierozpuszczalne w wodzie, co nie znaczy że nie odgrywają roli w biologii zbiornika ) twardość węglanową jej resztki .A zwykle jej własnie brak nam w baniakach , trochę to na opak .Przy czym są to ilości B, niewielkie .Jedna kropla KH + na litr = około 4 us . Edytowane 4 Marca 2017 przez SU1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 4 Marca 2017 (edytowane) Co do miernika tds jest konieczny?. A jeśli tak to jaki wybrać najtańszy czy lepiej coś droższego ?. Edytowane 4 Marca 2017 przez M@ti (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 4 Marca 2017 Miernik jest potrzebny, żeby wiedzieć jakie jest zużycie prefiltrów i żywicy. Najlepiej kup jakiś przepływowy tego typu http://erybka.pl/product-pol-5831-D-D-Przeplywowy-miernik-TDS.html można kupić taniej. To jest tylko przykładowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 10 Marca 2017 Witam. Czy należy ,,odpalić" filtr na parę minut po wymienieniu wkładów?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 10 Marca 2017 Witam. Czy należy ,,odpalić" filtr na parę minut po wymienieniu wkładów?. Tak należy odłączyć membranę. Jakieś 10 minut i można robić ROWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Marca 2017 przeczytaj dokładnie instrukcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 10 Marca 2017 Z czy bez odłączenia membrany da radę?. Mam Bardzo ciężki dostęp do filtra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 10 Marca 2017 Z czy bez odłączenia membrany da radę?. Mam Bardzo ciężki dostęp do filtra. Niestety ja bym nie ryzykował, możesz ją uszkodzić moja ma juz prawie 3 lata i wszystko z nią ok, jeżeli odpowiednio o nią dbasz Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 10 Marca 2017 Musisz każdy prefiltr przepłukać osobno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 11 Marca 2017 Musisz przepłukać przede wszystkim wkład węglowy bo może pylic na początku i jeżeli ten syf pójdzie na membranę to zapcha ja i będzie do wyrzucenia.Wysłane z mojego XT1650 przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Marca 2017 Zdejmujesz ogranicznik i lejesz wodę minimum 20 min w ściek , zakładasz ogranicznik - gotowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach