Skocz do zawartości
atgorscy

Siatka dla ochrony ryb DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Siatka dla ochrony ryb mój pierwszy DIY ( małe a cieszy ) :-) 

celem montażu nie było uchronienie ryb przed wyskakiwaniem ( teoretycznie ma przed tym chronić korona ). Siatka ma chronić ryby przed kotami.

Jak się okazało koty całkowicie ignorowały akwarium i rybki słodkowodne, a jak się pokazała solniczka i błazenki to dostawał nerwicy i robił wszystko żeby do nich się dobrać. Skończyło się kąpielą kota w akwarium. Aby uniknąć powtórki powstała siatka

Koszt 40 zł 

( 4 profile okienne do moskitiery (allegro) 30 zł +4 narożniki (allegro) 4 zł + uszczelka 2 zł (allegro)+ siatka na krety castorama ( 4 zł )

jak się dobrze wymierzy to nie trzeba nic docinać. Poskładać i gotowe . 

siatka1.jpg

siatka2.jpg

siatka3.jpg

Edytowane przez atgorscy (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo estetycznie to wygląda, dla mnie extra!

Jednak jeśli już jest powinnaś też zabezpieczać ryby, a tu widzę odstępy przy szybach więc raczej tej funkcji nie spełni.

Edit:

Teraz widzę, że tam są szyby to talk dziwnie sklejone wzmocnienia?

Wysłane z galaktyki S6

7de235a26562911269b91f0894bacc5bu1345a1188.png

Słone "Coś"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomysł całkiem całkiem. Kot już na to właził? Nie załamie się?

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po kąpieli kot na jakiś czas się wyleczył z włażenia na akwarium, testowałem i uszczelka którą podkleiłem w paru miejscach trzyma dość mocno więc kota powinno utrzymać :-) 

9 minut temu, big daddy napisał:

Bardzo estetycznie to wygląda, dla mnie extra!

Jednak jeśli już jest powinnaś też zabezpieczać ryby, a tu widzę odstępy przy szybach więc raczej tej funkcji nie spełni.

Edit:

Teraz widzę, że tam są szyby to talk dziwnie sklejone wzmocnienia?

Wysłane z galaktyki S6

mam komin po skosie i wzmocnienia są do niego. Wiec jest przerwa nad kominem. Raczej dla bezpieczeństwa ryb obojętne 

Edytowane przez atgorscy (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super wygląda estetyczno pancerne jak dla 25 kg zwierzaka  :).Ja mam szczęście u mnie "kota " grzecznie ogląda z kanapy zbiorniki.Ps Jak ślimak?

Edytowane przez QsQ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slimak wcina jak szalony.  Ma u mnie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę właśnie o czymś podobnym. jaki rozmiar maja oczka tej siatki? ona jest z tworzywa czy ocynku?

Tisze jediesz dalsze budiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siatka tworzywo 1cm na 1 cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajna i chyba nie ogranicza światła?

Wysłane z galaktyki S6

7de235a26562911269b91f0894bacc5bu1345a1188.png

Słone "Coś"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie Ci to wyszło. Siatka, którą zastosowałeś nadaje się tylko pod obsadę z większymi rybami, dla małych, młodych ryb trzeba będzie poszukać jednak coś z mniejszymi oczkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, maciej01 napisał:

Ładnie Ci to wyszło. Siatka, którą zastosowałeś nadaje się tylko pod obsadę z większymi rybami, dla małych, młodych ryb trzeba będzie poszukać jednak coś z mniejszymi oczkami.

masz racje, siatkę można dostosować do swoich potrzeb 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny pomysł. Uciekinierzy się zdarzają w najmniej oczekiwanych momentach. U mnie Chrysiptera uciekł w zasadzie z akwarium przykrytego szkłem, gdzie miał 1 cm szczelinę tylko... Siatka o ile byłaby odrobinę gęstsza by pewnie go zatrzymała...

"Uśmiech bogaci obdarzonego, nie zubożając dającego."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.