atgorscy Zgłoś Napisano 3 Marca 2017 (edytowane) Siatka dla ochrony ryb mój pierwszy DIY ( małe a cieszy ) :-) celem montażu nie było uchronienie ryb przed wyskakiwaniem ( teoretycznie ma przed tym chronić korona ). Siatka ma chronić ryby przed kotami. Jak się okazało koty całkowicie ignorowały akwarium i rybki słodkowodne, a jak się pokazała solniczka i błazenki to dostawał nerwicy i robił wszystko żeby do nich się dobrać. Skończyło się kąpielą kota w akwarium. Aby uniknąć powtórki powstała siatka Koszt 40 zł ( 4 profile okienne do moskitiery (allegro) 30 zł +4 narożniki (allegro) 4 zł + uszczelka 2 zł (allegro)+ siatka na krety castorama ( 4 zł ) jak się dobrze wymierzy to nie trzeba nic docinać. Poskładać i gotowe . Edytowane 3 Marca 2017 przez atgorscy (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 3 Marca 2017 Bardzo estetycznie to wygląda, dla mnie extra! Jednak jeśli już jest powinnaś też zabezpieczać ryby, a tu widzę odstępy przy szybach więc raczej tej funkcji nie spełni. Edit: Teraz widzę, że tam są szyby to talk dziwnie sklejone wzmocnienia? Wysłane z galaktyki S6 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 3 Marca 2017 pomysł całkiem całkiem. Kot już na to właził? Nie załamie się? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atgorscy Zgłoś Napisano 3 Marca 2017 (edytowane) po kąpieli kot na jakiś czas się wyleczył z włażenia na akwarium, testowałem i uszczelka którą podkleiłem w paru miejscach trzyma dość mocno więc kota powinno utrzymać :-) 9 minut temu, big daddy napisał: Bardzo estetycznie to wygląda, dla mnie extra! Jednak jeśli już jest powinnaś też zabezpieczać ryby, a tu widzę odstępy przy szybach więc raczej tej funkcji nie spełni. Edit: Teraz widzę, że tam są szyby to talk dziwnie sklejone wzmocnienia? Wysłane z galaktyki S6 mam komin po skosie i wzmocnienia są do niego. Wiec jest przerwa nad kominem. Raczej dla bezpieczeństwa ryb obojętne Edytowane 3 Marca 2017 przez atgorscy (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QsQ Zgłoś Napisano 3 Marca 2017 (edytowane) Super wygląda estetyczno pancerne jak dla 25 kg zwierzaka .Ja mam szczęście u mnie "kota " grzecznie ogląda z kanapy zbiorniki.Ps Jak ślimak? Edytowane 3 Marca 2017 przez QsQ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atgorscy Zgłoś Napisano 3 Marca 2017 Slimak wcina jak szalony. Ma u mnie dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 3 Marca 2017 myślę właśnie o czymś podobnym. jaki rozmiar maja oczka tej siatki? ona jest z tworzywa czy ocynku? Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atgorscy Zgłoś Napisano 3 Marca 2017 Siatka tworzywo 1cm na 1 cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 3 Marca 2017 Bardzo fajna i chyba nie ogranicza światła?Wysłane z galaktyki S6 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 3 Marca 2017 Ładnie Ci to wyszło. Siatka, którą zastosowałeś nadaje się tylko pod obsadę z większymi rybami, dla małych, młodych ryb trzeba będzie poszukać jednak coś z mniejszymi oczkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atgorscy Zgłoś Napisano 3 Marca 2017 57 minut temu, maciej01 napisał: Ładnie Ci to wyszło. Siatka, którą zastosowałeś nadaje się tylko pod obsadę z większymi rybami, dla małych, młodych ryb trzeba będzie poszukać jednak coś z mniejszymi oczkami. masz racje, siatkę można dostosować do swoich potrzeb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuclear1991 Zgłoś Napisano 5 Marca 2017 Fajny pomysł. Uciekinierzy się zdarzają w najmniej oczekiwanych momentach. U mnie Chrysiptera uciekł w zasadzie z akwarium przykrytego szkłem, gdzie miał 1 cm szczelinę tylko... Siatka o ile byłaby odrobinę gęstsza by pewnie go zatrzymała... Cytuj "Uśmiech bogaci obdarzonego, nie zubożając dającego." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach