Diabel Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 jutro go kupie, tylko pytanie skąd mogłaby się tam znaleźć? rozebrałem odpieniacz, pompę obiegową, cyrkulatory, obejrzałem grzałkę i nic. żadnych wycieków, smarów czy nieszczelności... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 woda RO sam robisz ? nie masz jakiegoś zaworka metalowego po węglu / membranie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabel Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 Tak sam robię, jedynie co jest po membranie i Di to mierniki od TDS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 Dale dobrze pisze. Prawie na pewno to miedź. Bakterie i glony nie są na nią wrażliwe. Za to bezkręgowce bardzo. I jak wszystko ginie to masz jej stężenie prawdopodobnie bardzo wysokie. Rozbierz skałę, sprawdź czy nie masz tam jakiegoś kabla, wtyczki, śrubek lub czegoś innego co ci wpadło. Sprawdź pompy, grzałki i inną elektrykę w akwarium czy nic nie jest pęknięte. Jeśli nic nie znajdziesz to prawie na pewno skała/sól jest zanieczyszczona i czeka cię reset akwarium. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 (edytowane) i "wiadro" węgla - profilaktycznie tylko go nie wymieniaj co "chwilę" - mój leży ponad pół roku Edytowane 12 Marca 2017 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabel Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 Sprzęt już cały przejrzałem, tak jak pisałem kupię jutro test na Cu, zrobię w 1l roztwór soli i dokonam pomiaru dla niej, jeśli to ona jest problemem to kupię inną. Co do skały to ją dobrze oglądałem przed klejeniem i nic takiego nie rzuciło mi się w oczy. Mogę ją wyjąć i kontrolnie jeszcze raz sprawdzić. Są jakieś absorbery miedzi. Czy raczej czeka mnie wylanie całej wody i zrobienie nowej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 (edytowane) edit wyżej Edytowane 12 Marca 2017 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabel Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 Węgiel jest w pończosze, daję 0,5l na 350l obiegu i wymieniam raz na miesiąc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 A nie odezwałeś jakiegoś "cudownego" np akwesan specyfiku żeby poprawic parametry podczas dojrzewania?Chociaż z tego co czytam to obstawiam miedź..moze coś wpadło do akwarium np moneta. Nie wiem czy masz małe dziecko/dzieci ale u mnie standardem w sumpie były klocki Lego. Dariusz Barcikowskiwysłane via Tapatalk Samsung Galaxy S7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabel Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 Do akwa leje tylko bakterię, pożywkę dla nich i VSV czasem w zależności jaki jest poziom NO3 i PO4. bakterie i pożywka od PRODIBIO. Poza tymi rzeczami nic nie leje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andredelaptak Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 może gorzała była nie halo,czasem można taką kupić w sklepie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alic3 Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 Mieszkasz w de i triton lab jest w de wiec zajrzyj do nich na www co i jak bo pewnie jest ciut inaczej niz w pl. Test na miedz pewnie ze mozna zrobic, nie zaszkodzi. Zbadasz wode na soli podmiankowa to juz jedno sie wyeliminuje. Jesli jednak to nie miedz to poswiec te pare eurasow i zrob testy. Oni tez podpowiedza w sprawie ewentualnego absorbera Test z tritona jest na 30-pare roznych mikroelementow Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabel Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i pomoc. Jeśli okazałoby się że to wina miedzi to co mogę zrobić żeby pozbyć się jej ze zbiornika? Jakiś absorber polecacie, podmiany wody, czy raczej wszystko leci do kosza i muszę od nowa zaczynać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafahGd Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 3 minuty temu, Diabel napisał: Jakiś absorber polecacie, podmiany wody, Seachem CupriSorb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 Jeśli to wina miedzi to musisz namierzyć jej źródło. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabel Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 Chyba coś znalazłem, przy automatycznej dolewce używałem pompki której wirnik był na metalowym trzpieniu. Stal nierdzewna nie widać rdzy czy korozji. Obstawiam że to może być cały winowajca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 (edytowane) 6 minut temu, Diabel napisał: Chyba coś znalazłem, przy automatycznej dolewce używałem pompki której wirnik był na metalowym trzpieniu. Stal nierdzewna nie widać rdzy czy korozji. Obstawiam że to może być cały winowajca Używałem pompy obiegowej na metalowej ośce przez dobre 2 lata i nic się nie działo. Według mnie to na pewno nie jest winowajca i powodu należałoby szukać w skale, prawdopodobnie coś oddaje do wody Edytowane 12 Marca 2017 przez Przemek78 (wyświetl historię edycji) Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 Też używałem Pawel mpek z metalowym trzpieniem. I nuc się nie działo. Całe życie miało się dobrze. Akwarium kleileś sam? Może silikon oddaje coś do wody? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabel Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 (edytowane) Akwarium jak i stelaż aluminiowy zamawiałem w e-rybce. Do zaciemnienia refugium użyłem silikonu akwarystycznego na szybach tak żeby światło z niego nie wylatywało Edytowane 12 Marca 2017 przez Diabel (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 A skała? Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabel Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 Skała z fraktu, kupiona w niemczech godzinę po dostawie,była pokryta glonami wapiennymi jaki zielonymi, pachniała oceanem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 No to jeśli ktoś nie zakombinował, oszukał to skała powinna być ok. Bo jeśli skała pochodzilaby ze zbiornika gdzie np. Ktoś leczył ospe środkami z zawartością miedzi to teraz to może wyłazic. No ale z tego co piszesz to jest bardzo mało prawdopodobne. Robiłeś jakieś testy na miedz? Pisałeś też, że kleiles skałę cx5, jesteś pewien ze to była ta zaprawa? Z jaką wodą ją rozrabiales? Obecnie zaprawy tego typu tzn montażowe bywają modyfikowane chemicznieWysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabel Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 Na miedz jeszcze nie robiłem, jutro jadę kupić test, co do zaprawy to tak jestem pewien że to ta - mieszałem z wodą z kranu, może 200 ml łącznie jej użyłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 Zaprawe cx5 też mieszałem z wodą z kranu i użyłem dużo więcej wody jak Ty. Także to też można wykluczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guzalki Zgłoś Napisano 13 Marca 2017 100 procentowo miedź ròb jak najszybciej testy. Im dłuźej skała się moczy w takiej zupie tym dłuźej będzie oddawac. Miałem podobną sytuację w swoim dawnym akwarium i objawy za tym przemawiają. Można wrzucic kawałek monitopory tależowej. Jak po krutkim czasie zbieleje i poleci to miedź.Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach