Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Właśnie sobie skompletowałem sprzęt do zakupu, bardzo proszę o porady czy będzie ok, lub co wymienić. 

Mianowicie czy światełko nie będzie za małe i czy odpieniacz dałoby się jakiś tańszy zamontować, a w miare wydajny, podobny.

Akwarium 100x40x50 + sump 50l

2222222.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Światła pod mniej światłolubne korale wystarczy, ale jak zapragniesz bardziej światłolubne to za mało. Cyrkulatory muszą być co najmniej dwa, a nie jeden przy tej długości akwarium. Odpieniacze w sprzedaży są też tańsze, ale nie ma o nich opinii i nie wiadomo co są warte. Na forum przeważnie poleca się te droższe, lepsze. Możesz kupić używany i trochę zaoszczędzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mogą być dwa cyrkulatory np bez kontrolera... Jakieś opinie na temat odpieniacza TUNZE 9004DC ?
To może zastosować tą samą belke tylko 4x56W ale jej długość już jest 120cm przekraczać będzie po 10cm po bokach, wyglądać to już chyba ładnie nie będzie. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie czyli mogą być dwa cyrkulatory, a powinny być dwa. Jak się domyślam ta lampa z pierwszego posta to jest 4×39w, na początek starczy dla większości lps i miękkich. Lub kup 6×39, albo do tej 4×39 jak stwierdzisz, że jest za mało światła i chcesz bardziej światłolubne korale to dokupisz 2×39, lub dorobisz jakieś oświetlenie LED. O tym tunze jest mało, ale taki wątek był na forum 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, maciej01 napisał:

Nie czyli mogą być dwa cyrkulatory, a powinny być dwa.

Chodziło mi że muszą być dwa ale już np takie bez kontrolera (wiadomo tańsze) czy tutaj nie oszczędzamy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogą być tańsze bez kontrolera, sterownika. Większość z nas ma bez sterowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

tunze 9004 kupilem do swojej solniczki 150l + sump 63l i uzywam juz okolo 1,5 miesiaca - powiem ze fajnie pieni i duzo syfu wywala

czyszcze go co 2-3 dni - swoja robote robi

cena zakupu to 280 zl uzywany 6 miechow - wyszedlem z zalozenia ze jak nie da rady to moge kupic drugi taki sam i wcisnac go do sumpa a cena nie przekroczy 600 zl

fajnie ze ma niskie zuzycie pradu 4w

jedyne co to sie nameczylem pare dni z regulacja

tak to polecam

jesli chodzi o oswietlenie to polecam led diy - cena mojej lampy wyszla okolo 500 zl na power ledach 36x3w (108w)

sterowana - 5 kanalowa wschody zmierzchy

2 dni roboty i lampa gotowa 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

co 2-3 dni ? chyba opróżniasz tylko kubek :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jakie korale planujesz, ale kupiłbym rw-8 x 2. Zawsze przy miękkich można skręcić, a przy twardych dadzą radę. Deltec 1351 pracuje w moim akwarium 360 l netto w obiegu i daje radę (wspierany jest przez DSB i refugium). Problemem tego odpieniacza jest pompa (Jebao), która w ciągu  roku padła już druga, a u mnie działały na 1/2 do 3/4 mocy. Pewnie przy pełnej działałaby  krócej, problemem tych pomp jest przegrzewanie się. Natomiast reklamacja jest realizowana sprawnie.

Edytowane przez norbi2222 (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam,

Norbert

1d86b53c10113aeb103b8479a70f4e57u1540a1381.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, silvia napisał:

co 2-3 dni ? chyba opróżniasz tylko kubek :) 

tak chodziło mi o opróżnianie kubka;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, retro123 napisał:

cena mojej lampy wyszla okolo 500 zl na power ledach 36x3w (108w)

108W to chyba zdecydowanie za mało jak na zbiornik 200l. ?
Zostanę chyba przy 4x39wT5 później może coś dołożę, no chyba że zapakuję 4x 54W ale estetyka mi nie odpowiada. 
Co do planowania obsady to szczerze jeszcze nie wiem, jakieś kolorowe grzybki, pare korali ładnych kolrowych, mało wymagalnych (doświadczenie przyjdzie) rybki myśle nemo, doris, zółtek, krewetki, jakiś ładny krabik, rozgwiazda, coś tam jeszcze ale jeszcze nie zachodziłem bardziej do tematu.

A to konfiguracja po modyfikacjach.

bez tytułu.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

nie porównuj lampy ledowej do świetlówek - nie da się - 100W w ledach spokojnie daje radę w 200l

ta koralia nano to ile ma l/h ?

bo jeżeli 900l/h to sporo za mało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie koralie nano na 200l to zdecydowanie za mało. Musisz wybrać coś mocniejszego. Może dwie tunze, w zależności co tam chcesz trzymać np. 6015+6025, 6025×2. To będzie lepsze rozwiązanie pod mniej wymagające korale. Lub tak jak chciałeś na początku RW4×2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

wydaje mi się że kolega chciał wybrać Hydor Koralia Nano Evolution 1600 (którą kupisz sporo taniej na allegro)

to mogło by nawet zadziałać ale lepiej będzie dać 2x 2000 - 2500l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie już wymieniam cyrkulatory na mocniejsze. 

2x Jebao RW-2  czy  RW-4  ?

9 godzin temu, silvia napisał:

nie porównuj lampy ledowej do świetlówek - nie da się - 100W w ledach spokojnie daje radę w 200l

Właśnie śie nad tym zastanawiałem czy to jest jakiś inny przelicznik w LED. Czy faktycznie 100W w LEDACH spokojnie wystarczy by zapewnić dość dużo światła, w razie co już pod jakieś fajniesze korale ? 

Edytowane przez Jarooooo (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobnych rozmiarów zbiornik i jeśli chodzi o cyrkulacje to bym brał z zapasem... 2x rw8 + rw4  po nie długim czasie się trochę zamuli i już będzie cienko :) a stojąca woda to glon :) Obieg tak samo... dct 6000 to chińskie minimum... rury zajdą syfem i po pół roku już będzie chodzić na pół mocy a nie na 1/3 jak na początku... 

Z ledami byłbym ostrożny ... niby parametry git... wisi mi 200W chińskiej mocy i szału nie robi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź dwie RW4, pod większość korali dadzą radę. Dużo też zależy od ilości i ustawienia skały, i jak kiedyś porosną korale. O RW8 w akwariach o podobnej powierzchni dna jak Twoje są różne opinie. Jedni twierdzą, że za mocna i duża, inni że w sam raz, a spotkałem się, że ktoś pisał że za słaba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.