szybki59 Zgłoś Napisano 19 Marca 2017 Według mnie świeże akwarium to raz a dwa za niskie mg i ca. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 19 Marca 2017 Według mnie też myślę, że akwarium musi przejść dojrzewanie. Trzy miesiące akwarium i kolega z dużym stażem z akwarium morskim pisze że musi się zaklimatyzowac? Jedni dojrzewanie mają po miesiącu, inni po sześciu. Każde akwarium jest inne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 Właśnie dlatego że każde akwarium jest inne korale aklimatyzuja się różnie. Teorię o kropelkowej aklimatyzacji również słyszę nie raz ;-) Dariusz Barcikowskiwysłane via Tapatalk Samsung Galaxy S7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 A moze na zbicie kH (za wysokiego) wstawic jakas prosta Montiporke itp. - tym bardziej, ze NO3 i PO4 sa slabo wykrywalne ? Pomysl Darka, zeby go odwiedzic i sobie sprawic pare twardych ma przy tej soli sens... Ca i Mg (mniej wazne) sobie latwo podniesiesz... Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 Stani Właśnie to próbuje powiedzieć tylko coś słabo mi idzie ;-)Aklimatyzacja korala żeby włożyć bo do akwarium to jedno a aklimatyzacja korala już w akwarium tak żeby prawidłowo się rozwijał i pobierał do życia niezbędne składniki to drugie Dariusz Barcikowskiwysłane via Tapatalk Samsung Galaxy S7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korabol Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 Ja bym podniósł Ca i Mg powoli. Możliwe ze jak podniesie Ca to KH trochę poleci w dół. No i No3 i PO4 masz zerowe,być może jak dla niej za dobre warunki? Całausterki lubią trochę NO3.Galaxy S5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czacio Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 U mnie też źle znosiła zerowe NO3 i PO4. Najlepiej dzieliła się i pompowała przy NO3=2 i PO4=0,05. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SOQL Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 Ale jak ja mam pogorszyć te warunki w sposób kontrolowany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarek GRZESZCZAK Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 Możesz podawać więcej mrożonek dla korali drobnych w nocy. pozdr.Jarek Cytuj akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SOQL Zgłoś Napisano 21 Marca 2017 Troche skorygowalem alkalicznosc i zauważyłem, że nocą 2 z ok 20 głowek minimalnie polipuja. Dosłownie po 0,5mm wysunięte. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Zastanawiam się jak traktować każda główkę? Wszystkie jak pojedynczy organizm czy każda główkę z osobna... Coś jak brata bliźniaka?Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
owler Zgłoś Napisano 9 Października 2017 Odgrzewając temat też miałem ostatnio problemy z caulastreą, rok temu miałem przeprowadzkę do nowego akwa, wszystko przekładałem na wariata bo nie miałem innego wyjścia. Miałem sporo korali, caulastrei było ze 150 główek i wszystkie mi padły w ciągu 2-3 miesięcy, o dziwo np euphylie dały radę i nie straciłem żadnej główki. Z wcześniejszych i teraźniejszych doświadczeń wnioskuje że nie lubią wysokiego KH lub są bardzo wrażliwe na nagłe zmiany warunków. Zdecydowanie wolą całkowicie dojrzałe zbiorniki, oczywiście jak to LPS lubią dokarmianie ale jego brak bym jednak wykluczył jako powód marnienia korala( w pierwszym zbiorniku rosła mi jak na drożdżach i niczym nie dokarmiałem). Również niskie wartości Ca i Mg bym wykluczył bo miałem tak w pierwszym zbiorniku który bardzo zaniedbałem a mimo to caula rosła super jedyne co to widać było że miała bardziej porowaty szkielet. Cytuj 3) Zbiornik 120x80x73h -700L - start 15/05 2020, + sump 130x55x55 - 390L + szczepkarium 100L 2) Rafka 130x55x55L - 390L (z panelem), start 23/10/2016 1) Początek słonego - Akwa 190L start 24.08.2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach