Skocz do zawartości
macdabro

Reefmax Macdabro

Rekomendowane odpowiedzi

Gość laszek

Jakieś życie typu kiełże, wieloszczety  już tam lata?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak. mikrozycie jest dość bujne

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Gloniska jużbschodzą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na początku wpuszczalem 3 nasariusy i 2 babylonie do tego krab mitrax :)

ReefMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z glonów zostały końcówki brązowych frędzli, przypuszczam że to dino. gdzieniegdzie pojawiają się początki glonow wapiennych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Zacząłbym od slimaków. Z krabem bym się wstrzymal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kraby mi się podobają ale nie jestem przekonany, pustelnika z niebieskimi nogami podobno rośnie nieduży ale co jakiś czas muszelki potrzebuje i potrafi zabić dużego ślimaka, a głodny mitrax podobno może podjadac korale... już prędzej myślałem o krewetce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Mam mitraxa i wcina glony co jakis czas mubwrzuce spaghetti i też wcina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ślimaki mogą być. A po co Ci krewetka czyszcząca, ona czyści ryby z pasożytów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Te czyszczące są ładne ale przerobiłem temat z kilkoma sztukami. Są polecane do małych akwariów ale to wygląda tak:) latanie po koralach co je stresuje i co chwilę się zamykają. Jak wyczają że ukwiał łapie jedzenie czy koral co chwilę mu wydzierają. Potrafią nawet ukwiałowi rybkę wyrwać. Ale rybki czysza swietnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do akwarium trafiły dwa Nassariusy i Trochus, zobaczymy jak się sprawdzą. Dostałem tez kilka małych ślimaków od znajomego, chyba Columbella.

Akwarium ma prawie 8 tygodni a moje glony zaczynają mnie trochę drażnić. Niby jest ich mniej z tygodnia na tydzień ale widać, że przy włączonym świetle się nasilają a słabną w nocy. Od czasu do czasu usuwam je ze skały szczoteczką do zębów. Po paru dniach wracają ale jest ich mniej. Zaczynam się zastanawiać czy to na pewno dojrzewanie czy nie jakaś plaga przy okazji, może to dino? Startowałem na wodzie ze stabilnych zbiorników, ale najpewniej prowadzonych na bogatej soli bo to zbiorniki SPSowe, więc być może za bogata woda na start poszła.

Do tego widzę że na skale pojawia się co raz więcej różowego koloru i nie jest to cyjano. Chyba zaczęły się pojawiać pierwsze glony wapienne. 

Ostatnio zmierzyłem kH i okazało się, że spadło do ok 6. Chyba czas na pierwszą podmianę.

No3 utrzymuje się już dłuższy czas w zakresie 0,2-0,5 wg saliferta, Po4 0,03. Ca mierzone JBLem to 420ppm. SG utrzymuje ok 1,024.

Fotki glonów:

foto1.jpg

foto2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Skróć świecenie, normalne dojrzewanie. Ja jak miałem dino to gluty na kilka cm z bąblami powietrza, zielone dywany itd. Dino do dzisiaj żona mówi że były śliczne hehe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świece 8h na razie więc nie jakoś bardzo długo...

Długie gluty z bąbelkami już miałem, teraz to wygląda jak wata...

327358c79b2b9cdc578102bea4111258.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Musisz czekać ja na suchej po 2 miechach dopiero ślimory dałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ja nie rozumiem tylko po co na start tyle światła? Ktoś mi wytłumaczy? Ja co prawda startowałem akwarium na żywej skale ale nie paliłem światła i nie miałem ani grama glonu tylko delikatnie w jednym miejscu okrzemki które po chwili znikły. Ja sobie tłumaczę to tak [emoji14] skoro nie mam korali to po kiego diabła stymulować wzrost glonów które mają nadmiar nutrientów na starcie zbiornika. A tym bardziej światłem białym z którego glony są bardzo zadowolone.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja nie rozumiem tylko po co na start tyle światła? Ktoś mi wytłumaczy? Ja co prawda startowałem akwarium na żywej skale ale nie paliłem światła i nie miałem ani grama glonu tylko delikatnie w jednym miejscu okrzemki które po chwili znikły. Ja sobie tłumaczę to tak [emoji14] skoro nie mam korali to po kiego diabła stymulować wzrost glonów które mają nadmiar nutrientów na starcie zbiornika. A tym bardziej światłem białym z którego glony są bardzo zadowolone.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Ciężko się z Tobą nie zgodzić ale z tego co sie orientuję to są różne szkoły. Wiele ludzi startuje zbiorniki z pełną mocą oświetlenia i normalnie to jakoś dojrzewa.
Ja się zastanawiam jednak czy to ma prawdę ma takie znaczenie. Bo zarodniki glonow są w akwarium tak czy siak i albo wyjdą na początku albo później ( no chyba że się mylę:) ).

Jakbym teraz startował to bym zrobił zupełnie inaczej. Na początku "rock curing" w ciemnym pojemniku z podgrzewaną solanka przez 4-6 tyg podczas kompletowania sprzętu. Później start bez swiatla przez pierwsze 2 tygodnie... taki pomysł zapożyczony od kolegów zza oceanu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minęło 10 tygodni. W tym czasie przeszły okrzekmi, cyjano i dino... było ciekawie.
Wg mnie zbiornik zmierza w dobrą stronę, skała się oczyściła, glony zeszły, pojawiają się powoli glony wapienne, piasek czyściutki.
Mikrożycie przyniesione z glonami buszuje po zbiorniku.

Obsada na chwilę obecną to parę miękasów i 1 caulastrea (4 główki, największa w trakcie podziału który zaczął się u mnie w zbiorniku). Korale ładnie się pompują i powoli rosną. Mam też ślimaki: trochusa, dwa nassariusy i kilkanaście columbella, robią dobrą robotę w zbiorniku czyszcząc skałę i szyby. Pływają również dwa małe ocellarisy.

Powoli myślę nad dołożeniem korali ale ceny sklepowe zwalają z nóg więc przeglądam fora w poszukiwaniu szczepek od ludzi.
Niestety niewiele jest rybek, które można trzymać w tak małym zbiorniku, które mi się w dodatku podobają. Na razie myślę nad dołożeniem Ecseniusa Stigmatura.

Jak to mówią, powoli ale do przodu  :)

Wiem, że zaraz pojawią się komentarze, że za wcześnie na życie w zbiorniku itd... Wszystko było zrobione w sposób przemyślany i kontrolowany. Wszystkie zwierzęta w zbiorniku są zdrowe i mają się dobrze. Może to moje pierwsze akwarium morskie, ale akwarystyką zajmuje się od 3 lat i co nieco umiem zaobserwować i wywnioskować odnoście moich zbiorników ;) Z resztą gdyby po drodze coś było nie tak, nie dokładałbym zwierząt ...

Zdjęcie robione telefonem przy ustawienie balansu bieli na 10000K.

rm_10000K.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Skała ładna, czyściutka. Rybek.malych też jest sporo można fajnie dobrać. Pięknie będą wyglądały 2 piżamki jakać decora. Gobiodonek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślałem nad gobiodonem ale nie wiem czy z ecseniusem nie będą się bily... a ecsenius ma większy priorytet [emoji4] niestety pizamki mi nie przypadly do gustu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Mam escenius biocolor i gobiodon histrio pięknie razem współżyją. Nieraz siedzą płetwa w płetwe razem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam escenius biocolor i gobiodon histrio pięknie razem współżyją. Nieraz siedzą płetwa w płetwe razem.

takiej informacji oczekiwałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz tanie szczepki korali miękkich to wpisz w google "sexy krewetka" jest to strona nanokaczora, większość ma po 30zł. Nie wkleję linku, bo może zaraz zostać wykasowany. Jak chcesz to mogę przesłać na priv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie, czyściutko, nic nie za wcześnie - wszystko tak, jak powinno być :yes. Gobiodona możesz spokojnie ze ślizgiem trzymać - nie będą nawet na siebie zwracały uwagi. Z rybek, które możesz jeszcze spokojnie trzymać w Reefmaxie jest jeszcze decora, choć często jest bardzo płochliwa, może być też pictochromis albo garbik, ale w przypadku dwóch ostatnich jest loteria i można trafić na niezłą łajzę i nie zawsze skuteczna jest metoda wpuszczania takiej ryby jako ostatniej, bo jak trafisz na wredny egzemplarz, to i tak, jak się zadomowi może rozstawiać resztę obsady po kątach ;). dodatkowo możesz wrzucić jakiegoś niewielkiego jeżowca, rozgwiazdę piaskową, jakąś krewetkę (lub dwie), a z ryb przyszedł mi jeszcze na myśl mandaryn, ważne tylko, żeby jadł mrożonki. Generalnie Reefmax to bardzo fajny zestaw, można go nieźle umeblować :yes.

Edytowane przez baszurek (wyświetl historię edycji)

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mandaryn mi się marzy ale jeszcze poczekam z ewentualnym zakupem. może jutro uda się dostać gobiona histrio w późniejszym czasie może w końcu znajde ecseniusa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.