reek Zgłoś Napisano 30 Marca 2017 (edytowane) Hej walczylem z 3 tyg. Z okrzemkami w tamtym tyg. Dalem absorbent z serry i nie robilem dolewek woda ro tylko solanka do podbicia zasolenia i wszystko zniklo w poniedzialek juz normalnie dolewka ro przychodze we wtorek z pracy i znow szyby cale zawalone czyli ewidentnie woda zawiera krzemiany i teraz pytanie gdzie szukac przyczyny w filtrze czy moze ktos mial przypadek ze wiaderko plastikowe mu oddawalo, a na tds pokazywalo 0? Filtr ro3 75 z zywica od stycznia na tds 0 Wiaderko plastikowe po tygodniu woda pokazuje 1 Dodam ze popelnilem na poczatku wielblada bo nie przeplukalem filtrow i wsadzilem od razu membrame ale czy ja iszkodzilem? Wtedy by nie bylo 0 na tds chyba? Edytowane 30 Marca 2017 przez reek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 30 Marca 2017 Jak syf z filtra węglowego poszedł w membranę to wg mnie po niej. Co Ci pokazuje test na Si po RO i w baniaku? Bez tego to wróżenie z fusów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ziemny Zgłoś Napisano 30 Marca 2017 (edytowane) jesteś pewny że to okrzemki ? może masz za małą cyrkulację ?? dodam że miałem podobnie i dopiero uspokoiło się po dodaniu kolejnego falownika Edytowane 30 Marca 2017 przez ziemny (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 30 Marca 2017 Zakładałem sporo akwarii słodkowodnych i jedno morskie, nigdy okrzemek nie miałem, lub było ich tak mało, że nie zauważyłem. Z opisu tych co mają, mieli okrzemki, to na podłożu, piasku ale nie słyszałem, żeby były na szybach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 31 Marca 2017 u mnie też się pojawiły na szybach, jak PO4 było w granicach 0.1. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reek Zgłoś Napisano 31 Marca 2017 Nie mam testu na si pojawia sie najbardziej tam gdzie jest mocna cyrkulacja i na pompach chyba zalatwilem membrane takie mam przeczucie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mordziachny Zgłoś Napisano 31 Marca 2017 (edytowane) Tez kiedyś miałem okrzemki test na si nic mi nie pokazywał-przyczyna byla membran której żywot dobiegł konca po 2latach. Jak wymieniles wszystkie plefiltry zywice i sere na krzemiany to zostaje membrana pamietaj aby filtr weglowy przeplukac dwa razy w goracej wodzie pozniej kilka razy w zimnej to chyba tyle a i do tego czasu nie rób podmian. Edytowane 31 Marca 2017 przez mordziachny (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reek Zgłoś Napisano 31 Marca 2017 12 minut temu, mordziachny napisał: Tez kiedyś miałem okrzemki test na si nic mi nie pokazywał-przyczyna byla membran której żywot dobiegł konca po 2latach. Jak wymieniles wszystkie plefiltry zywice i sere na krzemiany to zostaje membrana pamietaj aby filtr weglowy przeplukac dwa razy w goracej wodzie pozniej kilka razy w zimnej to chyba tyle a i do tego czasu nie rób podmian. No wlasnie za pierwszym razem nie przeplukalem, a na tds ci cos pokazywalo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hex222 Zgłoś Napisano 31 Marca 2017 Podłączę sie do tematu .Walczę z tym badziewiem juz jakiś czas. Wymieniłem cały filtr RO i żywicę ( węgiel płakałem kilkadziesiąt litrów przepuściłem zanim podłączyłem do membrany ) Gdy używałem pochłaniaczy to znikały ale kiedy tylko go wyjmowałam albo stracił możliwości absorpcyjne to badziewie pojawia sie dalej. TDS 0 test SI 0 a okrzemki jak były tak sa :/ świecę o tak :Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TM8671 Zgłoś Napisano 31 Marca 2017 Musisz zlokalizować źródło SI TDS jest ok ? Może walniety? Tak jak napisał pooh trzeba zmierzyć SI po DI i w baniaku Do tego warto znać poziom PO4 Przy RO3 gdzie przed membrana jest węgiel koniecznie należy przepłukac tube z węglem. Pył węglowy skutecznie zatyka membranę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reek Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2017 Zamowiłem membrane jak przyjdzie to normalnie ja wymienic czy cos mam przepłukac przed? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mordziachny Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2017 Membrany nie tylko węgiel który jest przed nia podłączony. Zwróć uwagę jedynie na uszczelki przed wkładaniem jej w korpus, ewentualnie przesmaruj je wazelina Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reek Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2017 A jak jest caly czas ten sam wegiel ktory wczesniej nie zostal przeplukany to tez go przeplukac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) Ad. podłączenia RO lub wymiany filtrów, ja robię tak: - podłączam mechanika - > weglowy -> płuczę, płuczę i płuczę... - podłączam (drugiego mechanika ZA węglowym) małe płukanko :-) - dopiero do zestawu membrana - odkapię trochę i podłączam żywicę; wg mnie ryzyko, że pójdą paprochy z węglowego w membranę jest wtedy najmniejsze. przepłucz ten węglowy, nie zaszkodzi; Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez pooh (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reek Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Winna byla membrana dzieki za pomoc Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez reek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach