Skocz do zawartości
Sekuł

Spadające parametry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Mam ostatnio problem z spadającymi parametrami. Aktualnie wyniki (testy Salifert):
Temperatura - 25
Zasolenie - 1,024
PO4 - 0
NO3 - 2
KH - 6,7 (w ciągu kilku tygodni spadło z 9)
PH - 8
MG - 1140
CA - 340
Po wszystkich koralach (głownie szczepki Acropory, Caulastrea,
Euphyllia, Milka, Zoa, Quadri, Briareum plus inne miękasy) widzę mniejsze przyrosty i gorzej polipują mimo podawania Red Sea Reef Energy AB. Po konsultacjach w popularnym sklepie doradzono mi przejście na bogatszą sól AS Reef Crystals. Od startu z powodu nie dużej obsady prowadzę zbiornik na IO. Waszym zdaniem zmiana soli powinna wystarczyć czy wspomóc się jeszcze jakąś chemią?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej zacznij lać ballinga, z sola bym sie wstrzymał przy podmiankach po 10% tyg to zejdzie trochę czasu zanim to podciągniesz  IO nie jest zła kiedyś zmieniłem ja i potem żałowałem. 

Z ta małą obsada chodzi o korale czy ryby?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KH, CA, MG w spadku to książkowa konsumpcja przez koralowce - balling.

acee4e0f3e82859a8ba176830428e15au882a770.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy ballingu mam kilka problemów... To kolejne kilka dodatkowych stów zainwestowane w zbiornik których aktualnie nie mam oraz w szafce pod akwa nie mam już na nic miejsca. Czy istnieje alternatywna opcja podawania ballinga z ręki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy balling to aż takie koszty przy Twojej obsadzie i wielkości zbiornika... Nie będziesz przecież lał tego pół litra dziennie (!) Możesz lać "z ręki", choć to uciążliwe jest. Kwestia dopilnowania. Poza tym, jak chcesz inaczej wyrównać parametry ? - preparaty wyjdą drożej, samą solą możesz nie wyrównać (bogatsza sol też jest droższa). Inne metody są wg mnie droższe wobec ballinga na Twój zbiornik.

Edytowane przez pooh (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę to upierdliwe ale można lać z ręki, jak chcesz tanio to kup proszki jakieś 60zł / 5L, ale do tego jeszcze jakieś mikro elementy by się przydały

Jak chcesz kompleksowo to aquaforest component +1+2+3.

Bogatsza sól to też trochę mniej ballinga.

acee4e0f3e82859a8ba176830428e15au882a770.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie już wiem jak mam działać. Dziękuję za rady:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.