Skocz do zawartości
Waldemar Żak

prośba o skrót tłumaczenia ;)

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.reefs.org/hhfaq/pages/picture_pages/faq_mantis.html

Bardzo proszę biegłych w angielskim o przetłumaczenie tekstu - niestety znam dwa inne :no szedzki i niemiecki. Właściwie najbardziej mnie interesuje czy to jest groźne czy nie a jeżeli tak to co atakuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldku-tekst jest krotki, wiec wiele sie nie dowiesz, ale jesli juz chcesz to prosze:

na zdjeciu ukazany jest gatunek krewetki zwany Mantis, jedna z jej wielu odmian, a oto tlumaczenie (wersja po skrotach:D):

pytanie:

uslyszalem strzelajacy/pukajacy dzwiek z akwarium, zobaczylem niezidentyfikowany obiekt latajacy...ehhh tzn obiekt zyjacy (sorki, Archiwum X:D), z duzymi oczami i zagietymi przednimi nogami, uderzajacy /atakujacy przednimi odnurzami slimaka Astrea, kiedy sie zblizylem obiekt z szybkoszcia swiatla uciekl do najblizszej dziury w skale; co to takiego??? (ta "szybkosc swiatla" wskazuje wg mnie jednak na Obcych, ale.....)

odpowiedz:

opis brzmi jak klasyczny atak Mantis Shrimp (gatunek Stomatopoda), ktory to gatunek jest klasycznym drapieznikiem; wszystkie te drapiezniki atakuja swoje ofiary lub wrogow swoimi duzymi, przednimi odnurzami, albo uderzajac albo dzgajac nimi (cos jak polscy dresiarze chyba :con), drapieznuki te sa bardzo inteligentne, uczace sie i unikajace kazdego sposobu usuniecia z rafy, ktory raz zawiodl; w zdecydowanej wiekszosci sa niekompatybilne z rafami, w ktorych zyja ryby, bezkregowce, malze i inne nasze ukochane malenstwa; sa to jednak interesujace zwierzeta, dla ktorych najlepiej przeznaczyc oddzielny zbiornik, ok 40 litrow

to by bylo na tyle, zatem jednak nie obcy, ale jednak dresiarz IMHO :no

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Waldek. Tak na pierwszy rzut oka na foto to jest to krewetka pistoletowa. Zwierze ładne i ciekawe - obserwowałem u Grzesia proces karmienia krylem.

Jednak niebezpieczny i raczej niepożadany mieszkaniec zbiornika. Oprócz strzałów które można często usłyszeć (ale to nic) można zaobserwować znikanie zwierząt. Jeśli coś zbliży się dostatecznie blisko (mała ryba, krewetka) przechodzi do krainy wiecznych łowów.

Zwierzę inteligentne i trudne do złapania. Jeśli raz spróbujesz i Ci sie nie uda to należy szukać innego sposobu. Drugi raz nie da sie nabrać.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Marcin. Jak widzę wstałeś 4 min przede mną?

Miłego dnia.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc Tomasz, wstalem dzis o 6.45 :no (kto wymyslil prace, zabije go!!!) dzieki za wczorajsza rozmowe i milego dnia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki piękne. Już próbowałem bydle :D usidlić ale mi zwiało :) Ale się nie poddałem w poszukiwaniach. Po około miesiącu od pierwszego ataku na dresiarza ;D (martinew :no) znowu został zlokalizowany i tym razem dostał pociskiem z gotującej się wody RO. Na ile był trafny nie wiem bo niestety nie mogę wyciągnąć tego właśnie kawałka skały bo jest przyciśnięty kupą innych. Mam tylko nadzieję że jak dostał po oczach to do domu nie trafi :). Szkoda by mi było błazna czy innej krewetki gdyby została uśmiercona przez tego 'gada'. Jeszcze raz dzięki, bo utwierdziłem się w postanowieniu walki z bandyctwem akwariowym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bandytyzmowi akwariowemu mowimy stanowcze nie! :)

jak nie puka i nie strzela, szczegolnie wieczorem to powinna byc martwa...i dobrze tak, dresiarzowi :no

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod tym adresem masz male co nieco na temat tych zwierzakow

http://www.blueboard.com/mantis/

A pod ponizszym kilka filmow ktore dosc dobrze obrazuja ich charakter

http://www.blueboard.com/mantis/multimedia.htm

Mam pewne watpliwosci co do stanu psychicznego ich autorow ale to juz inna sprawa.

Tez mam taka cholere w zbiorniku a ze ma juz swoje lata to mam obawy w kwestii jej gabarytow i co za tym idzie mozliwosci. W kazdym razie wybilem sobie z glowy wszelkie krewetki i male ryby, przynajmniej dopoki jej nie zlapie a nie jest latwo. W grudniu sie przeprowadzam wiec moze wtedy sie uda :no

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

okey, kiedys czytalem, ze Mantis moze rozbic szybe w akwarium, nie wierzylem, ale teraz, po obejrzeniu filmikow, juz wierze.....az ciarki przechodza

a zdrowie psychiczne autorow.....mam te same watpliwosci:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filmy robią wrażenie. Normalnie mrożą krew w żyłach akwarysty :D Teraz po oglądnięciu dopiero zrozumiałem co mieliście na myśli pisząc "zdrowie psychiczne autorow" - powinni się zająć horrorami dla akwarystów :D

PS

Jeżeli przeżyła, co jest wysoce prawdopodobne :con to niestety ponowne jej zlokalizowanie trochę potrwa. Szkoda że nie można wpuścić do zbiornika jej naturalnego drapierznika bo to chyba straszny potwór patrząc na ofiarę którą jest ta krewetka :D (chyba przeszedłem sam siebie z wyobrażnią :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldku problem w tym ze to nie ona jest ofiara tylko ona morduje :D :D ;P

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba trzeba byloby jakiegos rekinka ;-)

Swoja droga kombinuje caly czas jak france dopasc, przez tyle czasu nawet jej nie widzialem, strzela seriami co noc, dzwiek jest dokladnie taki jak na filmie.

Skasowala mi mandaryna i najprawdopodobniej krewetke czyszczaca (tu podejrzany jest jeszcze ukwial bo sobie krewetka z nim pogrywala :-) )

Mandaryna widzialem pieknego i tlustego i swietnej kondycji a nastepnego dnia po akwa plywaly kawalki mieska. Nie skojarzylem od razu z mandarynem ale juz go pozniej nie widzialem :-(

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co, wpadłem na pewien pomysł. A mianowicie, na filmie widziałem że one wielbią tunele, może by tak wstawić 2 lub 3 kawałki rurek aby ją zachęcić do przebywania w nich. Jak już się przyzwyczai to skonstruować rurkę ale z "jakąś" zapadką i tak ją złapać a potem na deskę i młotkiem , młotkiem uuuuuuu ale mnie poniosło :D Co o tym myślisz - może już coś kombinowałeś podobnego?

ps

zapadka mogła by być napędzana gumką bo sprężyna będzie korodowała a to nie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze sprobowac wlasnie rury z PCV, z jednym koncem zamknietym na stale, a drugim otwieranym tylko do wewnatrz, lub niewielkim otworkiem, tak by bylo trudno znalezc droge wyjscia, w srodku jakies miesko rybki lub malza, moze sie zlapie np w nocy, jak wyjdzie w poszukiwaniu ofiary?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialbym tylko zauwazyc ze sa: mantis shrimp i pistol shrimp - po polsku obie sa pistoletowe, bo obie strzelaja.

Ponoc jak matis "pstryknie" w palca to nie ma co zbierac...

A pistol shrimp to bodajze zyje w symbiozie z babka i sa sprzedawane w takich zestawach (o ile czegos nie pokrecilem) :D

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mantis shrimp to krewetka modliszkowa. Ma maczugowate szczypce, którymi wali ofiarę i w ten sposób ją zabija. Pistoletowa wytwarza za pomocą szczypiec falę uderzeniową, którą ogłusza przepływającego nieszczęśnika. Modliszkowe faktycznie mogą rozwalić szybę (widziałam film, w którym duża M dobrała się do żarcia w szklanym naczyniu). Poza tym paskudnie im z oczu patrzy. Wiem, bo przywolkła mi się taka z pierwszą partią skałki. Polowałam na nią miesiąc. Zgubiło ją własne łakomstwo. Cos żarła i tak się zaplątała w glony, że mój mąż dał radę chwycić ją pęsetą. Skończyła w kiblu. Teraz znów mi coś strzela, ale nie notuję strat w zwierzostanie (odpukać), choć trwa to już dość długo. Aha! Modliszkowe mają uroczy przydomek "rozcinaczy palców".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.