StefanTG Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Panowie czy ktoś z was orientuje się czy radiator o wymiarach 70cm x 13cm x 3,5 cm wysokość da radę schlodzić pasywnie 40 diod 3w - w sumie 120w ? Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez StefanTG (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 dlaczego pasywnie ? chodzi o hałas ? w lato może być różnie ja bym dołożył dla pewności np. 1-2 takie "ustrojstwa" zasilane zamiast 12V to 8-10V i będzie supercicho https://allegro.pl/listing?string=AAB HDD COOLER&order=d&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-uni-1-1-0222 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StefanTG Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 Pytam z ciekawości czy z moja lampa wszystko w porządku, bo przy 90 watach się radiator tak nagrzewa ze parzy w rece Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 jak parzy to żle,radiator powinien być ciepły ale tak aby można go cały czas trzymać i nie parzy Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
K@MIL Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 nie dobrze jak się nagrzewa, ilu W masz pojedyncze ledy ? szybko stracą żywotność przy takiej temperaturze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 Jeśli wokół radiatora nie ma ruchu powietrza to niestety grzać się będzie znacznie. Dodatkowo wszystko zależy jak masz wysterowane diody. Do około 80%światła jest sporo a ciepła nie aż tak dużo, powyżej tych wartości światła już tak nie przybywa bardzo, ale ciepło za to bardziej. Silva dobrze Ci radzi z tym wentylatorem. Ja mam lampę o max 120W na radiatorze 22x15x1,5cm wentylator 12cm zasilany 7V (włącza się powyżej temperatury 35st C) diody wysterowane na średnio około 40% a radiator ledwo ciepły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNA Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 52 minuty temu, StefanTG napisał: Panowie czy ktoś z was orientuje się czy radiator o wymiarach 70cm x 13cm x 3,5 cm wysokość da radę schlodzić pasywnie 40 diod 3w - w sumie 120w ? teoretycznie tak, dla przykładu 10 cm radiatora 165mm/ 35mm, poprawnie (40 C w pomieszczeniu do 25 C) schładza pasywnie 23 W diod power led, pamięaj jednak, że ta wartość jest dla diod 1W, diody 3W wydzielają ok 2,7-2,8W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 2 minuty temu, CNA napisał: teoretycznie tak, Tu się zgadzam że teoretycznie - ale jak w lato "dowali" ponad 30st.C to teoria szybko zostanie zweryfikowana dobre chłodzenie to podstawa - po co sobie robić problemy skoro za "naście zł" można je (co najmniej) mocno ograniczyć lub wyeliminować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNA Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 Teraz, silvia napisał: Tu się zgadzam że teoretycznie - ale jak w lato "dowali" ponad 30st.C to teoria szybko zostanie zweryfikowana dobre chłodzenie to podstawa - po co sobie robić problemy skoro za "naście zł" można je (co najmniej) mocno ograniczyć lub wyeliminować ? prawda, dlatego na okazje pięknego upalnego lata trzeba mieć zapas lub wysterować lampę kilka/ kilkanaśnie % mniej mocy, we wszystkich lampach jakie mam, posiadam chłodzenie pasywne w lato przy temperaturze pomieszczenia rzędu 30 C (akwaria stoją po południowej stronie) max temp radiatora wynosiła 50 C i nic się nie stało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StefanTG Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 Diody 3w zwykle- wysterowane póki co na 700ma, czyli max, ponieważ nie podpiąłem jeszcze sterowania arduino Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 5 minut temu, CNA napisał: max temp radiatora wynosiła 50 C i nic się nie stało o ile pamiętam PowerLedy i 50st. jest jeszcze "bezpieczne" - ale nie chciałbym mieć takiego dodatkowego grzejnika w lato w pokoju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 38 minut temu, StefanTG napisał: Diody 3w zwykle- wysterowane póki co na 700ma, czyli max, ponieważ nie podpiąłem jeszcze sterowania arduino Składaj szybko arduino i wysteruj na mniejszą moc, zobaczysz jaka będzie różnica... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StefanTG Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 Korzysta może ktoś z was z Aqmy ? ewentualnie wie jak związać problem braku sterowania PWN ? podpiąłem z ciekawości sterowanie jednogo kanału, ale niestety kanał ten nie reaguje na żadne ustawienia z aplikacji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 Korzystam. Rozwiązanie jest bardzo proste, trzeba uważnie przeczytać instrukcję. To wszystko.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 1 godzinę temu, StefanTG napisał: Korzysta może ktoś z was z Aqmy ? ewentualnie wie jak związać problem braku sterowania PWN ? podpiąłem z ciekawości sterowanie jednogo kanału, ale niestety kanał ten nie reaguje na żadne ustawienia z aplikacji... podłącz masę (minus) zasilacza do masy (GND) arduino Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 Aqma dzięki dokładnej, czytelnej instrukcji jest chyba najłatwiejszym sterownikiem jaki spotkałem...A w połączeniu z magiczną płytka Maga to już poezja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StefanTG Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 Właśnie mam cały zestaw od maga ale niestety chyba coś z nim nie tak , bo diody nie reagują na zmianę pwn;( jeśli chodzi o masę to masę mam wspólna ze wszystkimi driverami oraz arduino Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 2 minuty temu, StefanTG napisał: Właśnie mam cały zestaw od maga ale niestety chyba coś z nim nie tak , bo diody nie reagują na zmianę pwn;( jeśli chodzi o masę to masę mam wspólna ze wszystkimi driverami oraz arduino pokaż fotkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StefanTG Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 40 minut temu, silvia napisał: pokaż fotkę Tutaj zdjęcia połączeń jednak bez arduino - było podłączone +- do widocznej przetwornicy oraz dim do pwn 1 itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 jednak schemat byłby lepszy - nie mogę połapać się kablach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StefanTG Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) 43 minuty temu, silvia napisał: jednak schemat byłby lepszy - nie mogę połapać się kablach Mniej więcej tak , 2 + ze względu na dwa zasilacze , masa połączona Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez StefanTG (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 spróbuj tak i musi działać jeśli jest dobrze zaprogramowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StefanTG Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Na kolejne testy muszę poczekać do wtorku, jak przyjdzie nowe arduino - te niestety chyba się przepaliło przy przepinaniu kabelków w trakcie rozmowy z magiem - duży plus dla kolegi za wsparcie techniczne. W przypadku temp samego radiatora - zamontowałem znaleziony w szufladzie wentylator 12cm - puściłem go na 7,5v i radiator zimny jak lód Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez StefanTG (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach