Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów zaliczyłem wtopę kupiłem sobie sera cube 130l po umyciu okazało się, że ma bardzo dużo rys i jest bez sensu robienie czegoś w tym akwarium, bo nie będzie miało to wyglądu i racji bytu pieniążki poszły się pier......, ale mniejsza z tym może to i dobrze mam nauczkę, że nie ma co kombinować i chce zamówić nowe szkiełko, żeby się nie denerwować.

mianowicie 

akwarium 80x40x40 czy zrobić 80x45x45 będzie z panelem bocznym 3 komory (może jakieś inne propozycje) na sampa nie mam miejsca wiec odpada 

odpieniacz hydor 135

pompa obiegowa 800l/h

cyrkulator aquael 2500l/h tu pytanie jaki jeszcze dodać myślałem nad rw4 lub rw8 czy może jakąś tunze

lampa 4x24w, ale też chodzi mi po głowie hqi 150 lub hqi 150w+2x24w, ale czy nie będzie za mocna 

żywa skała 15kg z działającego zbiornika 8kg żywego piasku 

w takim baniaczku chce trzymać lps i miękkie ukwiał dla moich błazenków  

proszę o pomoc a nie odesłanie do innego działu. zależy mi na czasie, bo skała z piaskiem przyjeżdża po świętach

pozdrawiam  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RW 8 będzie za mocny i za duży na taki zbiornik lepiej dać dwie RW4. Łatwej ustawić cyrkulację i gabarytowo trochę lepiej to wygląda. Ewentualnie dać większa obiegowa i z wylotu ogarnąć cześć cyrkulacji. Odpieniacz trochę mały. Pytanie co jeszcze planujesz mieć w tych komorach poza odpieniaczem grzałka i obiegiem? HQI do tego zbiornika to ekstra pomysł ale nie do takiej obsady. Jak ma być lps i proste sps to jakaś lampka LED zrobi fajna robotę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w komorach będzie sprzęt skała i siporax  węgiel (jak bedzie potrzeba) i na początek może wata później wyjmę żeby nie mieć problemow. tez myślałem nad ledami ( jak coś to jaka moc) ale słyszałem że jednak przy t5 czy hqi lepiej korale się mają. wezme z starego korale i ze skała ma coś przyjechać niby szczepki sps co na  niej zostało 

47 minut temu, Walker napisał:

HQI do tego zbiornika to ekstra pomysł ale nie do takiej obsady

za dużo światła jakie konsekwencje mogą być? 

korale ze starego akwarium https://zapodaj.net/53a49360b9708.jpg.html

jakieś zoa, euphyllia itp 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W akwarium morskim światła nigdy nie za dużo ;-). Ale dla zoa i euphylii taka lampa to przerost formy nad treścią. Ponad to pamiętaj że taka lampa nad tak małym zbiornikiem będzie Ci grzałka wodę jak wściekła więc dodatkowo będziesz musiał dać jakieś konkretne chłodzenie i zapanować nad parowaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lampa będzie nad akwarium wiec raczej aż tak mocno nie będzie grzać wody no ale nie znam się za bardzo. czy lepiej belka 4x24w ale to będzie raptem 0,73 przy akwarium 80x40x40 wiec nawet raczej nie ma czym wojować. a chłodzenie czyli jakie do lampy czy do akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mało? Biorąc pod uwagę że będziesz miał tam panel i to że akwarium nie będzie pełnej po brzegi spokojnie wyjdzie Ci 1W/1L - ale to tylko "umowna wartość" i nie należy się jej ślepo trzymać. Szczególnie przy zoa i euphylii ;-)
Swoją drogą akurat te korale przekozacko wyglądają w ledach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Twojej obsady Led

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jeszcze mi powiedz jakiej mocy ma być lampa niby przyjmuje się że x2 mocniejsze niż t5 wedle tego wystarczy 80w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ledami raczej nie świeci się na 100% więc 80W będzie z przyzwoitym zapasem dla Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeważnie przyjmuje się, że 1W T5=0,5W LED. Po odjęciu panela będzie około 110-120 litrów brutto, myślę, że około 60W powinno starczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.