Skocz do zawartości
Tomasz Nastały

Projekt sump

Rekomendowane odpowiedzi

https://zapodaj.net/e6adf02461814.jpg.html

Witam to projekt mojego sumpa prosił bym doświadczonych kolegów i koleżanki o opinie i ewentualne poprawienie projektu 

1 komora odpieniacz doc skimmer 9004

2 komora reffugium ewentualnie z dsb

3 to siporax lub inne media plus wata 

4 komora pompa powrotna Jebao DC-3000 z kontrolerem

Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

nie łatwiej podać link bezpośrednio do fotki ?

e6adf02461814.jpg

siporax który 15 czy 25 mm ? zweryfikuj wielkość komory - więcej wejdzie :)

policzyłeś ile wody sump musi przyjąć w razie zaniku zasilania ?

przy głębokości 25cm można zrobić dsb z glonarium na górze (15cm wody makroglonom wystarczy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczyłem że pomieści ok 14 litrów a zejdzie ok 9 litrów a siporax może ten 15 mm bo przegroda tylko 4 cm lub groz koralowy tylko zastanawiam się czy te przegrody za dsb są ok i czy 2 wystarcza bo tylko 20 cm czy to wystarczy? Np 8-10 cm piasku i ok 10 cm glonów  i ta ostatnia przegroda przed pompka powinna być ile wyższa 3 cm wystarcza ?

Edytowane przez Tomasz Nastały (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, moje spostrzeżenia (chociaz sam jestem na razie noobem w kwestii sumpów :) ):

* sprawdz czy zanurzenie 24cm dla Tunziaka jest wystarczające. Sam używałem kiedyś Hydora (czyli podobny sprzęt) i wiem że najlepiej pracował przy zanurzeniu większym niż sugerowane :)

* chyba lepiej jak różnica wysokości przegród jest 1-2cm bo wtedy mniej słychać przelewającą się wodę. U Ciebie to aż 5cm.

* Siporax - z tego co mówią użytkownicy Siporaxu to ponoć lepiej jest jak woda przelewa się przez tą komorę od dołu

POPRZEDNIE SZKŁO: tutaj

OBECNE SZKŁO: tutaj
* 150x55x55cm, sump120x40x43cm *
* ATI Sunpower 8x54W *
* odpieniacz DIY by Erni na pompie DC3000 "
* start na 20kg suchej Marco Rocks + 15l Siporax *
* refugium *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak woda ma przepływać przez siporax i wpadać do komory pompy od dołu a wydlug producenta zanurzenie max odpieniacza to 24 cm a ja chcę zrobić 25 wiem że to 5 cm ale w szafce może nie będzie aż tak słychać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Tomasz Nastały napisał:

Tak woda ma przepływać przez siporax i wpadać do komory pompy od dołu a wydlug producenta zanurzenie max odpieniacza to 24 cm a ja chcę zrobić 25 wiem że to 5 cm ale w szafce może nie będzie aż tak słychać 

nie nie, chodzi mi o to że ponoć lepiej jak przez siporax woda przelatuje od dołu. Odwrotnie niż na Twoim rysunku.

POPRZEDNIE SZKŁO: tutaj

OBECNE SZKŁO: tutaj
* 150x55x55cm, sump120x40x43cm *
* ATI Sunpower 8x54W *
* odpieniacz DIY by Erni na pompie DC3000 "
* start na 20kg suchej Marco Rocks + 15l Siporax *
* refugium *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha kumam to musiał bym 3 przegrody zrobić bo nie chciał bym żeby piasek z dsb dotykał się z siporaxem a można wiedzieć dlaczego lepiej od dołu? Wkoncu czy płynie w jedną czy w drugą to taki sam przepływ jest 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

zaplanuj też koszyk żeby łatwo przepłukać ten siporax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem Ci, że ja mam wysokość przegród w różnicy 2-3cm i strasznie to chlupocze :P

Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt.

Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH.

Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.