arczj Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2017 Cześć Proszę o pomoc z Fungią, od 2 dni zaczęła schodzić z niej tkanka. Parametry wody stabilne wszystko w normie temp 25,5 stopnia, troszkę przelałem fito i wyszły mi cjano na piasku ale nie jakoś bardzo babka już z tym walczy. Moje pytanie czy mogę coś z nią zrobić tzn kąpiel w jakimś preparacie żeby jej pomoc ? Czy zostawić nie ruszać i czekać czy przeżyje ? Będę wdzięczny za wszystkie rady. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2017 jeżeli masz moce oświetlenie przesuń w "cień ".Sprawdzi czy nie przysypuje jej babka ,albo cylkulator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2017 Usuń z niej ten piasek to na pewno nie służy tkance i jej odbudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelced Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2017 Wiem że nadzieja umiera ostatnia ale z niej to dużo nie zostanie. Otwór gębowy już nie istnieje. Raczej nastaw się na najgorsze. (Pisane z własnego doświadczenia) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mgr Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2017 Ale jej nie wyrzucaj. Nawet jak straci tkankę, to być może za jakiś czas odżyje. - Tak się stało u mnie - fungia tkankę straciła, szkielecik sobie leżał na dnie przez jakieś dwa miesiące i teraz zaczął "odżywać" Pozdrawiam Mgr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2017 Też już kiedyś czytałem, że ze szkieletu potrafią wyrastać nowe, młode fungie. Nie wyrzucaj tego szkieletu, bo może u Ciebie też tak będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kb9 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2017 Zabrałem z likwidowanego akwarium dosłownie sam szkielet 6 tygodni temu teraz wygląda tak: A wyglądał cały jak jego dolna cześć na zdjęciu. Cytuj Solniczka a w niej: obieg Jebao, cyrkulacja Maxspect, odpieniacz BK, lampa Maxspect, dolewka Levelautomatic Milestone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arczj Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2017 Moja też zaczyna odżywać powoli.Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk kb9 karmiłeś ją jakoś ?Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2017 Ciekawe jak to jest, że fungia z gołego szkieletu potrafi się odrodzić, a inne twarde korale nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2017 Moja padła ze dwa miesiące temu. Babka jej się pomogła przenieść na wieczną rafe, bo ja co chwile piachem zasypywała. Zostawilam szkielet, ale oprócz tego, że jest brązowy i jakieś mikro niteczki glona nie ma żadnych śladów, że chciałaby wrócić do życia W jakim miejscu ten szkielet trzymacie w akwarium? Ile światla, jaki wiatr? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mgr Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2017 Na piasku sobie lezal. W pelnym swietle, ale na samym dole. (Tylko, ze u mnie wysokosc akwarium to tylko 30 cm, ledy wisza z 8 cm nad woda i jest 1w/l). Przewiew sredni/slaby. Lezal tak ze trzy miesiace i dwlikatnie potem ruszyl :-) Pozdrawiam Mgr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2017 Moja fungia jest u mnie prawie 5 lat,wcześniej w Reefmaxie, teraz w akwarium z przewymiarowanym odpieniaczem i z oświetleniem również T5, tylko silniejszym (a wię parametry wody i natężenie światła dosyć różne) i nie przeszkadza jej zupełnie nic - czasem coś sypnie piaskiem, czasem za mocno na nią wieje, czasem jak się przesunie na piasku, to się posmyra z dunką [emoji3] . Polipuje 24h, widziałem ją dosłownie kilka razy bez polipów. Jak ją kupowałem była jak pięciozłotówka, teraz ma gdzieś 16-17cm średnicy [emoji4].baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kb9 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2017 9 godzin temu, Nik@ napisał: ...W jakim miejscu ten szkielet trzymacie w akwarium? Ile światla, jaki wiatr? Szkielet położyłem 10 cm od powierzchni i jak odżył to przełożyłem na sam dół. Cytuj Solniczka a w niej: obieg Jebao, cyrkulacja Maxspect, odpieniacz BK, lampa Maxspect, dolewka Levelautomatic Milestone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach