Skocz do zawartości
ILUZJONISTA

Plaga glonów

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, ILUZJONISTA napisał:

Nie ma problemu, mam tego dużo :) Zapraszam. Niemcy - Detmold. Będzie się Tobie chciało przyjechać? :D:clowning. Dziś czytałem Twój wątek o akwarium, doradź coś z produktów AF jak możesz bo ostatnio rozmawiałem z pewnym Panem który pracował w Whitecorals i nie ukrywam na produkty firmy AF w mojej okolicy. 

Sorry na tapatalku nie widać lokalizacji, teraz dopiero z komputera widzę skąd jesteś :D

co do produktów AF to nie znam ich produktów i nie używam ich, wybrałem inną firmę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zaproponuj jakieś rozwiązanie bo liczę na pomoc bardziej doświadczonych morszczaków.

2cacc2e5b32ec2346ce6b46039b7f7acu1292a15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, ILUZJONISTA napisał:

To zaproponuj jakieś rozwiązanie bo liczę na pomoc bardziej doświadczonych morszczaków.

Ja widzę tylko jedno rozwiązanie, wymiana skały.

Czas i pieniądze jakie wydasz na "ratowanie" tej co masz są tego nie warte.

Gdyby to było większe akwarium to jeszcze można by się było bawić w ratowanie a przy takiej ilości i w takim stanie szkoda czasu i pieniędzy  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Berghia bez problemu sobie z aiptasią poradzi jak nie masz rybek które gustują w tych ślimakach.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Berghia bez problemu sobie z aiptasią poradzi jak nie masz rybek które gustują w tych ślimakach.

Z tego co kolega pokazał na zdjęciach to aiptazja jest tam najmniejsza i najłatwiejsza do usunięcia plagą ;-)

Dariusz Barcikowski
Wysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat Aiptasia nie jest tu głównym problemem tylko to co na skałach się pojawia no i PO4, NO2 i NO3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Skoro piszecie o aiptasi to na jej temat odpisuję ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasem się trafia taka skała ,że co być nie zrobił to zarasta glonem . Jak byś miał duży zbiornik i kilka pokolców to byłaby gładka jak kolano :) ,a tak to może być walka z wiatrakami .

stopkaDamiana.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Damian07 napisał:

czasem się trafia taka skała ,że co być nie zrobił to zarasta glonem . Jak byś miał duży zbiornik i kilka pokolców to byłaby gładka jak kolano :) ,a tak to może być walka z wiatrakami .

10 kg skały żywej była kupiona rok temu, 5 kg dołożone suchej koralowej 4 - 5 miesięcy temu. Przez długi czas było ok i nagle okazuje się iż skały są złe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie podobnie przy tak niskim pH 7,6-7,9 pojawiały się na początku glony i ten fioletowy nalot (cjano).Usuwałem go delikatnie  szczoteczką do zębów, podniosłem PH powyżej 8(jednorazowo kalkwasser Ca(OH)2 i systematyczne dodawanie chlorku wapnia CaCl2 lub wapnia sprzyjającego rozwojowi  glonów wapiennych). Kalkwasser zbija fosforany wiążąc je w nierozpuszczalne lub słabo rozpuszczalne związki. Ale kalwasser ma około 12 PH i trzeba dawkować go bardzo ostrożnie i w małych ilościach z uwagi na życie w zbiorniku ( skok nie może przekroczyć około  o,5 stopnia pH na dobę ). Ponadto zwiększyłem ruch wody (szczególnie na skałki na których pojawiało się cjano) - to naprawdę skutkuje!. Rozpocząłem dwa miesiące temu dawnie bakterii (aby pozbyć się nadmiaru azotanów) ale przy zwiększeniu ilości bakterii konsumujących azotany trzeba się ich pozbyć ze zbiornika ( "odpieniać") aby nie wróciły do obiegu . Obecnie wszystko jest w normie, nastąpiła równowaga. Nie ma już PO4 a pH jest powyżej ośmiu tj.  8,1- 8,3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.