Skocz do zawartości
Foto

Przechowanie żywej skały

Rekomendowane odpowiedzi

Siema,

Słuchajcie pytanko mam takie jak wcześniej wspomniałem planujemy duży zbiornik,ale trafiło mi się już kupić w dobrej cenie piękną żywą skałę  taka jak nam się podoba właśnie. 

Teraz pytanko ,bo zanim z kompletuje  to akwarium minie czas czy np kupię tą skalę i czy mogę ja przechować w małym akwarium np 50litrow solanki.grzalka temp 25st,ale co dalej czy musi być też odpieniacz falownik światło?

Chce zaznaczyć że maksymalnie około 5-6 tyg musiała by przetrwać. Czy życie nie zacznie umierać w niej lub itp.

Pytam bo takich wcześniej eksperymentów nie przerabialem,dodam że kobieta likwiduje zbiornik i w ciągu tyg chce się tego pozbyć a mam okazję kupić ładną skałę za nie wielkie pieniądze bo po 20zeta /kg jest tam parę miękkich przyrostów na skale jest tego 25kg

Bardzo by mi należało kupić tą skalę bo ma fajny kształt i kolor.Oczywiscie nie kosztem tym jesli się nie da, to trudno .

Co sądzicie ^_^ dzięki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodaj jakiś cyrkulator i powinno być dobrze, światło nie jest potrzebne, z tym że możesz trafić na skałę która będzie Ci podbijała parametry Po4 i No3.

577ef1154f3240ad5b9b413aa7346a1e.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co tego nie wziąłem pod uwagę ale wygląda ładnie ma przyrosty koralii miękkich parę szt..ma trochę różowych plam ,jest czysta bez glonów na oko bardzo ładna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak są na niej korale to światło też musi być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile tego światła dziennie godz ?też z niebieskimi czy wystarczy biale a dwa odpieniacz nie trzeba co.

Bo jesli trzeba światło to pomyślałem że może przy oknie zostawić ale to pewno zajdzie glonami ,no nic zrobię tak jak radzicie dzieki jak kupie skałę pośle fotki z canonka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie lepiej  zbiornik złożyć do kupy 

przywieść skałę, od kobitki tyle wody ile się da dodać świeżej solanki i masz odpalane akwa 

to tak ja byś robił raz na nie cały rok podmianę około 50% wody w akwa 

Edytowane przez AnT (wyświetl historię edycji)

... I to by było na tyle.  ...

.... Problemem nie jest technologia.
Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają.    .... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Danielu ale ona już chce się pozbyć tego a ja jeszcze nie jestem gotów ze zbiornikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jaki problem 

układasz skałe odarzu albo tylko kładziesz na dnie potem ustawiasz wedle widzimisię :D 

akwa będziesz miał w  sobotę przywozisz( z tego co wiem )  i zalewasz 1/2 - 3/4 wodą dajesz do akwa cyrkulacje , pienidło z boku na jakieś podstawce 

i masz masz akwa bez sumpa na parę dni 

potem robisz resztę pod spodem i masz 

dolewasz wodę i odpalony cały system 

pienidło i  to co nie potrzebne z góry dajesz do sumpa  

i po sprawie 

... I to by było na tyle.  ...

.... Problemem nie jest technologia.
Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają.    .... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo widzisz dzieki właśnie w sumie mogą tak zrobić  nie musi być pełno wody.

Dzięki Danielu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.