Skocz do zawartości
Darek85

Identyfikacja. Dziwne małe krewetki

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu mam problem z briareum które raz na kilka dni nie chce polipować. Na co dzień bujnie się zieleni, ale często potrafi nie pokazać się przez cały dzień. Nawet jak pustelnik się po nim przetoczy to po godzinie lub dwóch znowu wysuwa polipy. Zauważyłem kilkukrotnie wieloszczety wysuwające się z pomiędzy polipów i prawdopodobnie tu jest przyczyna. Dziś pokruszyłem skałkę na której miałem szczepkę. Briareum kupiłem w erybce. Ktoś przykleił fragment żywej skały do ala betonowego krążka na którym rozrósł się koral. Kiedy zacząłem rozdzielać szczepkę okazało się że cały fragment skały miał konsystencję trocin. Wszystko w drobnych luźnych kawałkach. Wyłapałem trzy pomarańczowe wieloszczety i sporo krewetkowatych małych robaczków. Krewetkowate mają czarne prążki i około 2 mm długości. Proszę o identyfikację. Wieloszczety raczej wrzucić z powrotem? Co jak mi znowu w briareum pójdzie? Co z tymi krewetkami? Mogły podrażniać korala??

20170430_162410.jpg

20170430_162459.jpg

Edytowane przez Darek85 (wyświetl historię edycji)

Akwarium 2020.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieloszczeta bym wyrzuciła, jakis taki nietypowy jest. Nie wiem czy to krewetki czy raczej kiełże, ale to pożyteczne wiec  do baniaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tych wieloszczetów są 3 szt. Tego co najlepiej widać ma prawie 10 cm. Dwa pozostałe 1,5cm. Nie mogę znaleźć żadnego podobnego na zdjęciach. Podobno te pomarańczowe są pożyteczne. na razie mam je w kieliszku ale nie wiem czy tam noc przeżyją.

Kiełże? Podobne.

Edytowane przez Darek85 (wyświetl historię edycji)

Akwarium 2020.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to Hermodice carunculata.

http://fins.actwin.com/species/index.php?t=9&i=311

Natknąłem się na taką informację:

" Gatunek ten jest niebezpieczny dla człowieka, poza tym w akwarium uważany raczej za chwast. Kontakt z nim przez dotknięcie jego szczeciny jest bolesny, a dodatkowo w ten sposób do organizmu człowieka przedostają się silne neurotoksyny. Spotykając go na wolności, lub w akwarium należy zachować szczególną ostrożność. "

A ogólnie to zwykły wieloszczet który karmi się tym co inne wieloszczety. 

Drugie zdjęcie to na 100% kiełże. Bardzo pożyteczne więc tylko się cieszyć jak masz ich dużo.

Edytowane przez ILUZJONISTA (wyświetl historię edycji)

2cacc2e5b32ec2346ce6b46039b7f7acu1292a15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieloszczety poszły do kibla a kiełże do zbiornika.

Wracając do sedna to czy kiełże mogły podrażniać briareum czy to raczej wieloszczety? Po dobie od połamania szczepki i poskładania jej z powrotem połowa polipów już się pokazała.

Akwarium 2020.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Kiełże żrą niektóre korale wiec możliwe, że niektóre odmiany briareum też. Wszystko zależy od tego jaki masz gatunek kiełży i jakie briareum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.