mrppp14 Zgłoś Napisano 11 Maja 2017 Witam, posiadam akwarium ReefMax 105l. Wczoraj po wyłączeniu się świetlówek 2 z moich ricordei wypuściły z siebie biało-różowe "nitki". Za dnia obydwie się pompowały i wyglądały jak trzeba. Jedna ma ok 4-5cm średnicy a druga koło 8. Nie mogę znaleźć nic na temat tego zjawiska. Przez noc nitki zniknęły. Jedna zaczęła się pompować a druga wywinęła się. Prosiłbym o pomoc. Nie wiem czy to normalne zjawisko czy coś im dolega i trzeba interweniować? Parametry wody: Temp: 25 Zasolenie: 1,023 Ph: 7.9 kh: 9 No2: 0 No3: 25 Po4: 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 11 Maja 2017 Chcialem napisac, ze "wyglada jakby z czyms walczyla. Nie ma tam jakiegos innego korala w poblizu", ale to raczej reakcja na zmiane warunkow w akwarium lub cos na nia upadlo. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrppp14 Zgłoś Napisano 11 Maja 2017 a może mieć na to wpływ ze w zeszłym tygodniu w akwarium miałem wtórne dojrzewanie? Przez 2dni były okrzemki i jednego dnia pojawiła się cyjanobakteria, co prawda w symbolicznych ilościach i po odessaniu od czw jest wszystko w porządku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 11 Maja 2017 U mnie tak pare dni temu zrobił rhodactis fluo green. Po paru h wrócił do normy i narazie jest ok. Nie wiem dlaczego tak zrobił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrppp14 Zgłoś Napisano 11 Maja 2017 Zwróciłem uwagę na jedną rzecz. Myślałem, że to z otworu gębowego a to z tych polipów wyszło. Może one muszą raz na jakiś czas wydalić to z siebie? Obecnie wszystkie wróciły do normy. Dziwna sprawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Maja 2017 jesteś pewien że to Ricordea ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 11 Maja 2017 Z tego zdjęcia wygląda jak rhodactis.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Maja 2017 To jest rhodactis i u mnie tak robił jak się go podrażniło/zestresowało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Gr Zgłoś Napisano 11 Maja 2017 (edytowane) To nie polipy. Każdy grzybek to jeden polip, z mordką w środku lub niekiedy kilkoma i tarczą gębową na której ma różne wypustki, bądź nie ma to zależy od gatunku. Te, które pokazujesz to Rhodaktisy i to ich normalna reakcja obronna na większe podrażnienie. Nic im nie powinno być. O ktoś mnie uprzedził z odpowiedzią. Sory za powtarzanie się. Edytowane 11 Maja 2017 przez Marek Gr (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 12 Maja 2017 A możesz zrobić zdjęcie całego grzybka? Ja mam takiego z identycznymi wypustkami i kupilam go jako ucho słonia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cichyppg Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Miałem podobny problem z ricordea yuma orange. Tez zaczęła takie coś wypuszczać aż wkoncu zrobiła się zielono żółta i raczej pada. Nie pompuje się a kolory ma jakby była radioaktywna. Narazie jeszcze trzymam w zbiorniku i daje jej max 7 dni później kibel Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach