someone Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Witam. Jest to moje pierwsze akwarium morskie. Zbiornik założony niecałe dwa tygodnie temu. Dla przyśpieszenia dojrzewania zbiornika używam seachem stability. Niedawno na skale i pisaku zaczął pojawiać się brązowy nalot. Czy ktoś może mi powiedzieć co to jest? Rozwija się w bardzo szybkim tempie. Np. wczoraj było tylko na szczycie skały, a teraz jest na całej skale oraz na piasku. Czy jest to coś niepożądanego czy może zwykły objaw dojrzewania, który trzeba przeczekać? Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Foto Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Siemka To norma okrzymki jeszcze sucha skala czeka Cię długie dojrzewanie cierpliwości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
someone Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Tak, zgadza się. Skałą sucha ale piasek żywy a woda z działającego zbiornika, więc może nie aż tak długie Amoniak już mi spadł do zera ale NO2 wciąż wysokie. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Foto Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 No to No2 wysokie to czekać tym bardziej lej bakterie i bądź cierpliwy. Miłej niedzieli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 15 Maja 2017 początki cyjano Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 15 Maja 2017 2 godziny temu, Diabeł prawdziwy napisał: początki cyjano Gdzie Ty tam widzisz cyjano na tych zdjęciach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 15 godzin temu, maciej01 napisał: Gdzie Ty tam widzisz cyjano na tych zdjęciach? a co to jest? Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 Jak dla mnie to okrzemki lub początki dino, ale nie cyjano. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mihow1979 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 Cześć! Podepnę się pod temat... U mnie mija dzisiaj 7 dzień baniaka i też zaczęły pojawiać się brązowe naloty na skałach... OK. Dojrzewanie. Ale mam pytanie o bakterie Stability - podawać je codziennie czy po 7 dniach raz w tygodniu a może dopiero teraz przy pierwszej podmianie po ustąpieniu okrzemek i innych glonów? Cytuj MyReef 300 - 100x60x50h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deklus Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 9 minut temu, mihow1979 napisał: Cześć! Podepnę się pod temat... U mnie mija dzisiaj 7 dzień baniaka i też zaczęły pojawiać się brązowe naloty na skałach... OK. Dojrzewanie. Ale mam pytanie o bakterie Stability - podawać je codziennie czy po 7 dniach raz w tygodniu a może dopiero teraz przy pierwszej podmianie po ustąpieniu okrzemek i innych glonów? A po co już podmianę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mihow1979 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 Teraz, Deklus napisał: A po co już podmianę? Źle mnie zrozumiałeś Pierwszą podmianę planuję dopiero za 3-4 tygodnie... Tylko teraz nie wiem czy dalej codziennie wlewać bakterie czy już się wstrzymać? Do tej pory podawałem wg instrukcji na butelce (dawka startowa + codziennie przez 7 dni)... Cytuj MyReef 300 - 100x60x50h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 Podawaj zgodnie z instrukcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mihow1979 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 3 minuty temu, dari_a napisał: Podawaj zgodnie z instrukcja. OK - dzięki. Someone - a jak tam twój baniaczek? Jak tam dojrzewanie? Cytuj MyReef 300 - 100x60x50h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 3 godziny temu, mihow1979 napisał: Cześć! Podepnę się pod temat... U mnie mija dzisiaj 7 dzień baniaka i też zaczęły pojawiać się brązowe naloty na skałach... OK. Dojrzewanie. Ale mam pytanie o bakterie Stability - podawać je codziennie czy po 7 dniach raz w tygodniu a może dopiero teraz przy pierwszej podmianie po ustąpieniu okrzemek i innych glonów? Podmianę zrobisz jak wprowadzisz pierwsze życie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach