Gość Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 albo https://zapodaj.net/ Dozwolone formaty to: .bmp, .jpg, .jpeg, .gif, .png Maksymalny rozmiar jednego dodawanego pliku: 6.66 MB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 21 godzin temu, Jarooooo napisał: Szczerze nie pytałem, ma to ma, takie hobby Ja jak bym nie znał jakiegoś minimum historii tej skały, akwarium to bym nie kupił. Cwaniaków i naciągaczy jest sporo. 3 godziny temu, Jarooooo napisał: Narazie dwa dni bez światła, wzrostu glonów nie widzę, a nawet jakby coś schodzilo. dziś tylko 2h niebieskiego. Po zapaleniu zauważyłem że coś uroslo na skalę. Ciężko dodać jakieś konkretne zdjęcie z telefonu bo jest ograniczenie do 1mb. Zauważyłem też jakby porost glonów wapiennych (fioletowe). Na zdjęciu to asterina. Są różne gatunki tej rozgwiazdy. Mniejsze i większe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarooooo Zgłoś Napisano 17 Maja 2017 Faktycznie to asterina, zmieniła położenie wyrzucać czy jedna sztukę zostawić, a tak na marginesie skąd się tu znalazła? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 17 Maja 2017 Jak sam jej nie wrzuciłeś, to znaczy, że dostałeś ją ze skałą. A to znaczy, że skala jest innego baniaka i nie była (za długo lub wcale) poza wodą skoro asterina żyje. I to z kolei znaczy, że prawdopodobnie przyniosłeś ze skałą więcej drobnego życia. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 17 Maja 2017 Asteriny glonożerne są świetne. Może nie mają turbo doładowania ale skubią ladnie glon. Ze wszystkiego. A ich populacja sama się stymuluje do wzrostu czyli podzialu kolejnych sztuk lub dobzachamowania podzialu. Mozna wtedy spotkac osobnikow mniej a wieksze moja najwieksza miala 28mm. Wszystko zalezy od ilosci pozywienia. Im czystszy zbiornik tym mniej asterin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarooooo Zgłoś Napisano 17 Maja 2017 Dobry znak i to mnie pociesza... Widzę nawet druga. Sam nie wrzucałem asterin, dostałem na początku trzy krabiki, które sobie ładnie chodzą i jedzą glonki. Myślałem że nie przeżyją, ale mają się świetnie od pierwszego dnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 17 Maja 2017 Daj zdjęcia krabów. Od razu się dowiesz czy to dobre kraby czy będziesz musiał się ich pozbyć. Są kraby, które są pożyteczne, jak mitrax i zjadają glony. inne będą ci młócic korale, a jak podrosną, to moga próbować łapać ryby, krewetki i ślimaki. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarooooo Zgłoś Napisano 17 Maja 2017 (edytowane) Hmm.. 3 takie osobniki Kraby Edytowane 17 Maja 2017 przez Jarooooo (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Maja 2017 (edytowane) Pustelniki fajne. Tylko później szczepki musisz dobrze pokleić bo będzie je przewracać Edytowane 17 Maja 2017 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 17 Maja 2017 10 godzin temu, Jarooooo napisał: Faktycznie to asterina, zmieniła położenie wyrzucać czy jedna sztukę zostawić, a tak na marginesie skąd się tu znalazła? Ja asterin nie wyrzucam i jakoś specjalnie dużo ich nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 18 Maja 2017 Kraby pustelniki - zagospodaruj im różnej wielkości muszle bo będą szukać na ślimakach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarooooo Zgłoś Napisano 18 Maja 2017 Dziś przyszedł mi miernik tds celem sprawdzenia wody po RODi co się okazuje 085 :/ co by wskazywały właśnie ten wysp glonów. Filtr nowy, membrana też co może być, filtry płukałem. Miernika nie sprawdzałem nigdzie bo niebardzo mam teraz gdzie. Co można sprawdzić z filtrem, może coś źle poskrecalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BitaSmietana Zgłoś Napisano 18 Maja 2017 Może popierdzieliły Ci się przewody i zamiast wody po membranie mierzysz odpad, sprawdz czy w filtrze wszystko popodłączane jest jak należy. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarooooo Zgłoś Napisano 18 Maja 2017 Dobrze jest podłączone. Ale zauważyłem wyciek z filtra węglowego może mieć wpływ. Można wyjąć membranę w celu sprawdzenia uszczelek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 18 Maja 2017 Czerwony u mnie jest do odpadu niebieski czysta woda. A może płukałes filtr i syfy na membrane poleciały z węglowego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarooooo Zgłoś Napisano 18 Maja 2017 Płukałem bez membrany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNA Zgłoś Napisano 18 Maja 2017 a jak długo płukałeś? kiedyś się załatwiłem w podobny sposób bo przestał lecieć czarny pył i musiałem kupić membranę jeszcze raz, za drugim razem wypłukałem drugie tyle co wyleciało z pyłem i jest OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarooooo Zgłoś Napisano 18 Maja 2017 Płukałem długo ale pyłu żadnego od początku nie było widać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNA Zgłoś Napisano 18 Maja 2017 na nowym filtrze węglowym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BitaSmietana Zgłoś Napisano 18 Maja 2017 ... a ile ppm ma Twoja woda w kranie?? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarooooo Zgłoś Napisano 18 Maja 2017 4 minuty temu, BitaSmietana napisał: ... a ile ppm ma Twoja woda w kranie?? Pozdrawiam. 312 Jaka powinna być kolejności prefiltry ów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNA Zgłoś Napisano 18 Maja 2017 tutaj masz wszyściusieńko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BitaSmietana Zgłoś Napisano 18 Maja 2017 (edytowane) Filtr składałeś sam czy przyszedł już poskładany do kupy?? Pytam bo jak ja zamówiłem filtr to przyszedł tak poskładany że gdybym go podłączył tak jak nakazali w instrukcji to długo by nie popracował. U mnie pierwszy jest wkład sendymentacyjny, później węgiel, następnie membrana i na końcu żywica. Przy takim układzie przewodność z 260 zbijam do 0. Pozdrawiam. Edytowane 18 Maja 2017 przez BitaSmietana (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarooooo Zgłoś Napisano 18 Maja 2017 U mnie sendyment, węgiel, sendyment, membrana i żywica i 085ppm Filtr przyszedł poskladany ale za nim uruchomiłem to że wszystkim się upewnilem, wszystko ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNA Zgłoś Napisano 18 Maja 2017 Teraz, Jarooooo napisał: U mnie sendyment, węgiel, sendyment, membrana i żywica i 085ppm Filtr przyszedł poskladany ale za nim uruchomiłem to że wszystkim się upewnilem, wszystko ok jakby było ok, to miałbyś 000ppm więc nie jest ok, zwłaszcza że wyjściowo z kranu niektórzy tutaj maja większy dramat, a nawet mając 380+ w kranówce max po żywicy co może się zdarzyć to wartość nie przekraczająca 10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach