Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość
Dnia 25.05.2017 o 15:01, Foto napisał:

Ok tylko wiesz co jesli jest Mg i Ca wysokie to ja tym bym się nie przejmował w ramach rozsądku gorzej jak jest niedobór. A nie pamiętasz producentów?

Nie dawno pisałem że jak mi alem baniek 90l to jechałem na Caladonia i tam przy 1.025 ca550 mg 1650_1700

W tamtym wątku była mowa ze poza skala wiec nie wiadomo ile. Prawda ze ca i mg to ok jak więcej na logikę podmianami wprowadza się więcej ww i to jest ok. Diabeł jak zwykle tkwi w w szczegółach.  Żaden pierwiastek nie występuje samodzielnie a najczęściej do produkcji soli używa się chlorków wapnia i magnezu. Jeżeli kh jest ok a ca i mg poza skala to mamy dużo za dożo wolnych jonów cl po skonsumowaniu ca i mg przez koralowce. W balingu bilansuje się to węglanem sodu ale w tej soli węglanu brakuje i skutek mamy rozwalenie równowagi jonowej. Teoretycznie można by z reki dodawać nahco3 ale skoro parametry poza skala to konia z rzędem temu co powie ile trzeba. Pytanie jak zareagują korale na taki rozjazd jonów? Delikatniejsze pewnie odchorują albo nawet padną.

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszesz coś o tych odpeniaczach DIY? Może jakieś zdjęcie, czy to tajemnica?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napiszesz coś o tych odpeniaczach DIY? Może jakieś zdjęcie, czy to tajemnica?

Odpieniacz nr 1 to zmodyfikowana wersja strzykawkowego tz przedłużona wysokość i zastosowana większa kostka lipowa 10cm.

Odpieniacz nr 2 zrobiony z plexi wyposażony w filtr aquael o przeplywie 400l/h ze zmodyfikowanym wirnikiem. Oba dość dobrze działają, spływ z kubka pierwszego odpieniacza zrobiłem wężykiem do 1.5l butelki żeby nie trzeba było zbyt często zaglądać. Ogólnie pienią dość dobrze w zależności od dnia czasem jak wiecej wrzuce jedzenia to w ciągu 1 dnia z 100ml brazowej breii wyprodukuje. Myślę że jeszcze kilka miesięcy akwarium może na nich jeszcze popracować ale docelowo planuje zakup Daltec mce 601 lub Aquamedic turboflotor 3000. Jeżeli ktoś z was miał doświadczenie z tymi odpieniaczami to proszę o informację który z nich jest poprostu lepszy (tz kultura pracy, czyszczenie, żywotność, regulacja itp) oraz który z tych odpieniaczy byłby wystarczający do zbiornika max 450l?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz jakieś zdjęcia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam delteca mce600 tego starego i jako zewnetrxny jest super. Tylko nie wiem czy do 200nie za duzy ale dziala bez zarzutu. Na poczatku musial sie troche zabrudzic bo puszczal powietrze ale teraz ok polecam jak najbardziej. Tyle ze nie jest jakos super cichy ale chyba zaden odpieniacz nie jest calkiem bezglosny.

Edytowane przez Damian K. (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja mam delteca mce600 tego starego i jako zewnetrxny jest super. Tylko nie wiem czy do 200nie za duzy ale dziala bez zarzutu. Na poczatku musial sie troche zabrudzic bo puszczal powietrze ale teraz ok polecam jak najbardziej. Tyle ze nie jest jakos super cichy ale chyba zaden odpieniacz nie jest calkiem bezglosny.

Dziekuje za cenną informacje [emoji106]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I da się , Oczywiście że da .Bez ciśnienia i obchodzenia się jak z jajkiem .
Dozownik zapodaj , ułatwia bardzo .Lałem balinga raz /dwa razy dziennie , czasem się nie podało .Nie było mnie 3 dni  kh zeszło poniżej 6 .Teraz jest pompka i po tygodniu stabilnego lania  już widzę poprawę ( mimo że źle nie było ) .

summary.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.