Skocz do zawartości
Robert-reef

Reaktor chlorku lantanu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś z Was używa reaktora do podawania chlorku lantanu ? Używam tego środka do zbijania PO4 w swoim akwarium ale denerwuje mnie mleczna woda utrzymująca się przez kilka godzin od podania chlorku do akwarium. Chciał bym zbudować sobie taki reaktor, który usunie osad powstający w reakcji chlorku lantanu z fosforem. Wiem że można by użyć zwykłej skarpety 100um ale obawiam się że reakcja nie zajdzie tak szybko i część chlorku i tak poleci do akwarium i zmętni wodę. Taką skarpetę trzeba też czyścić codziennie bo zapcha ją też cały syf spływajacy z akwarium.

Znalazłem taki ciekawy układ, który wydaje się być bezobsługowy http://166.78.194.236/forums/showthread.php?t=1474839&page=25 co o nim sądzicie? Mam 2 korpusy narurowe i trochę kształtek pcv. Bez problemu mógł bym coś takiego zbudować. Tylko pompę bym musiał jakąś dobrać i odpowiedni klej.

W tym wątku autor pisze że podłączył odciek z reaktora chlorku lantanu do reaktora wapna a odciek z reaktora wapna do odpieniacza. Czy takie podłączenie ma sens? Daje do coś dodatkowo do oczyszczania?  Czy w ogóle odciek z reaktora wapna podłączony do odpieniacza to dobry pomysł?

Swoją drogą czym kleić PCV z PP ?

Edytowane przez Robert-reef (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest ogromny temat na reefcentral, znajdziesz tam odpowiedzi na twoje pytania.

Ja dozuję, ale drobne ilości (mniej niż 1 ml) do odpieniacza  i tylko w nocy, no ale nie mam megatrudnych ryb ani acropor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i nie masz zmętnienia wody po dozowaniu? Ja też nie mam trudnych ryb i akropor ale mętna woda mnie irytuje. Może faktycznie spróbuje dozować do odpieniacza. Dozuje dawkę 3ml co 3 dni więc jeśli udało by się dozować 1ml dziennie i nie było by zmętnienia to by było lux.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też podaje do komina, ale nie mam waty a odpieniacz nie zdąży wypienić monocytu. Na początku stosowałem preparat firmy colombo, po nim praktycznie woda zawsze była czysta bardzo szybko wyłapywał fosforany i zamieniał się w duże gródki. Nie było w sklepie colombo i wziąłem atrament - no ten to już po podaniu 1ml na 2000l wody robi z niej mleko. 

Spróbuje teraz tak jak kolega kolalysy do odpieniacza podawać. I kupiłem colombo, powinno być lepiej.

PS. Miałem katastrofę - butla z chlorkiem lantanu stała wyżej niż pompa, która go regularnie podawała i nie wiem jakim sposobem ale grawitacyjnie do akwarium poszło ponad litr chlorku. Kilka dużych ryb zdechło, korale też w nie najlepszej formie bo momentalnie PO4 do zera spadło. Mleko w akwarium ponad tydzień było pomimo filtrowania wody przez watę. Odpieniacz wywalał ogromne ilości piany, która konsystencją przypominała gips.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja cały czas podaję ale tylko w nosy więc w dzień zmętnienia nie widzę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.