Skocz do zawartości

Historia edycji

katani

katani

W dniu 27.03.2022 o 22:06, Sagerrak1 napisał:

Skąd Ci się ciągle tyle fosforanów bierze ? Jakieś pomysły? Teraz to może wyhamowanie wzrostu, ale często przebijasz 0,1 .

A przepraszam, nie zauważyłem. Zauważyłem, że fosforany zaczynają rosnąć w 4 przypadkach:

1. leję za mało wódki

2. leję za mało NO3

3. spaghetti dawno nie było wyciągane, wychodzi z sumpa i odcina fotosyntezę (samo siebie zacienia)

4. Dawno nie odsysałem detrytusu z sumpa.

Obecnie chyba jest kumulacja 2,3,4. A do tego konsumpcja KH po rozjechaniu się parametrów spadła o połowę. koralowce też potrzebują ogromnych ilości PO4 i NO3.

Myślałem, że będę jechał opony wymieniać i zajadę do @norbi2222i oddam glony, ale na razie zima we Wrocławiu ;)

Tak wygląda spaghetti wychodzące z wody. Powinno być już ze 3 tygodnie temu zredukowane o 2/3. Komora refugium ma 50x50

IMG_20220401_163100547_HDR

katani

katani

W dniu 27.03.2022 o 22:06, Sagerrak1 napisał:

Skąd Ci się ciągle tyle fosforanów bierze ? Jakieś pomysły? Teraz to może wyhamowanie wzrostu, ale często przebijasz 0,1 .

A przepraszam, nie zauważyłem. Zauważyłem, że fosforany zaczynająrosnąć w 4 przypadkach:

1. leję za mało wódki

2. leję za mało NO3

3. spaghetti dawno nie było wyciągane, wychodzi z sumpa i odcina fotosyntezę (samo siebie zacienia)

4. Dawno nie odsysałem detrytusu z sumpa.

Obecnie chyba jest kumulacja 2,3,4. A do tego konsumpcja KH po rozjechaniu się koralowców spadła o połowę. koralowce też potrzebują ogromnych ilości PO4 i NO3.

Myślałem, że będę jechał opony wymieniać i zajadę do @norbi2222i oddam glony, ale na razie zima we Wrocławiu ;)

Tak wygląda spaghetti wychodzące z wody. Powinno być już ze 3 tygodnie temu zredukowane o 2/3. Komora refugium ma 50x50

IMG_20220401_163100547_HDR

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.