Skocz do zawartości
outta82

Resun SK-300 w FZN-3 ale jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jak w tytule, wczoraj próbowałem wpakować Resuna w kaskadę FZN-3. Wyjąłem jeden koszyk i zonk. Ni chu chu się nie mieści, podziałka poziomu wody na Resunie wystaje sporo ponad możliwość zalania filtra, więc jak to ma działaś?

Podeśle ktoś "jak to jest zrobione"?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

użyj wyszukiwarki - bo było o tym kilka razy :)

np. tu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek, ale to ja cały czas czegoś nie rozumiem. Skoro producent zaleca, aby do poprawnego działania urządzenia woda mieściła się w widełkach min/max, a pakując Resuna w filtr min wystaje sporo ponad poziom wody w FZN i nie ma szans zalać chociaż by pod MIN, to jak to ma funkcjonować? Jak pisałem w poście, jak wsadzić odpieniacz w fzn-a wiem, ale jak wsadzić poprawnie? Ale widząc po linku który podałeś odpowiedź jest, nie da się.

W takim razie takie rozwiązanie jest bez sensu i wszechobecna opinia że super rozwiązaniem jest umieszczenie odpieniacza w fzn jest nieprawdziwa i w praktyce niemożliwa.

Prawdą jest że można umieścić Resuna w filtrze ale niepoprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

to co "nabazgrał" producent (że tylko ten poziom jest poprawny) - niewiele ma wspólnego z realiami :) masz w odpieniaczu regulację - da się ustawić żeby dobrze działał 

fotka z naszego forum - niewiele brakuje do zaznaczonego minimum - a w kubku i tak "na mokro"

resun_zpsc46493fa.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wodę możesz "spiętrzyć" uzywajac np waty, z tym ze trzeba często ja wymieniać. Ale jak juz pisal Marek, odpieniacz dziala dobrze przy poziomie ponizej markerow producenta.

f92c7df4dd32cf8f9991108ecf5d3467u1330a1167.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, piorek napisał:

Wodę możesz "spiętrzyć" uzywajac np waty, z tym ze trzeba często ja wymieniać. Ale jak juz pisal Marek, odpieniacz dziala dobrze przy poziomie ponizej markerow producenta.

Ok, to dzięki za odpowiedź, w takim razie uruchomię dziś i zobaczymy co z tego będzie...

Darek, a w ramach podpowiedzi, jak ustawić zawory? wlotu wody i powietrza? Przy uruchomieniu inaczej i w trakcie działania funkcjonalnego też inaczej? PS. Pytam, bo skoro wytyczne producenta można wsadzić między książki to i instrukcję obsługi pewnie :P

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ja osobiście posiadam SK-300 w kaskadzie.I potwierdzam to co napisali ci koledzy,instrukcja to tylko do podpałki.Do tego poczytaj sobie jak podrasować ten odpieniacz bo wtedy dużo lepiej działa.Co do regulacji,to z boku masz takie pokrętełko do zwiększania lub zmniejszania wypływu wody i nim możesz sobie podnieść poziom wody w odpieniaczu do wymaganej wysokości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie rurka powietrza zwisala swobodnie obok kaskady (zmienilem odpieniacz jakis czas temu). Oczywiscie jesli w poblizu masz okno, to warto ja tam skierowac, aby podbic PH. co do przeplywu - najlepiej poprobowac. Ja ustawialem skrajne polozenie (tak zeby przelewal) a nastepnie cofalem pokretlo do momentu az piana byla "sucha", ale jeszcze splywala do kubelka. Jeszcze jedno - pamietaj ze odpieniacz nie pieni caly czas jednakowo (karmienie, wlozenie rak do akwarium), wiec poobserwuj go przez jakis czas i ewentualnie skoryguj ustawienia.

f92c7df4dd32cf8f9991108ecf5d3467u1330a1167.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

dawniej w SK 300 a teraz w tunze 9001 zawsze zawór powietrza miałem otworzony max a pianę reguluję poziomem wody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, silvia napisał:

dawniej w SK 300 a teraz w tunze 9001 zawsze zawór powietrza miałem otworzony max a pianę reguluję poziomem wody

Dokładnie tak.Zawór powietrza otwarty na max.,a reguluje pokrętłem do wypływu wody. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i zainteresowanie tematem. W takim razie jutro jeszcze poszperam o tuningu Resuna i w czwartek/piątek odpalam.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.