Skocz do zawartości
Osseniak1

No3 Test Salifert

Rekomendowane odpowiedzi

Witam drodzy forumowicze :)

Wiem ,że temat No3 i testu salifert był wałkowany wiele razy ale szukałem i nic specjalnie nie znalazłem co by odpowiedziało na moje pytanie.

Mianowicie chodzi o wynik mojego testu na No3 salifert bo tak w zasadzie męczy mnie niewiadoma ile tak naprawdę mam tego No3 gdyż patrząc od góry test pokazuje 10 a patrząc z boku mam 50

producent mówi ,że gdy się patrzy z boku trzeba podzielić przez 10 ale to i tak nie wychodzi mi tyle co patrząc z góry tylko w tym momencie 50 :10=5 

więc tu jest moje pytanie do was ile tak naprawdę ja mam tego no3 w który wynik wierzyc?

trochę oświetlenie na zdjęciach załamuje kolory ale jest od góry 10 i bokiem 50

Proszę o pomoc  i dziękuję z góry :)

20170611_082525.jpg

20170611_082555.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka stary znany temat no3 masz na poziomie 6-8

Dobrze mierzysz test no3 Salifaltem nie jest z dokładnością do 1 ppm  widzisz z góry patrząc pokazuje 10 z boku dzieląc wychodzi 5 czyli średnio musisz policzyć. Jeśli chcesz mierzyć no3 z dokładnością co do 1ppm są testy Red Sea ale te dokładniejsze bo są dwa rodzaje tych testów. Od 1-6ppm a potem od 10-50

Edytowane przez Foto
Patrząc (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Foto napisał:

Siemka stary znany temat no3 masz na poziomie 6-8

Dobrze mierzysz test no3 Salifaltem nie jest z dokładnością do 1 ppm  widzisz z góry dzieląc pokazuje 10 z boku dzieląc wychodzi 5 czyli średnio musisz policzyć. Jeśli chcesz mierzyć no3 z dokładnością co do 1ppm są testy Red Sea ale te dokładniejsze bo są dwa rodzaje tych testów. Od 1-6ppm a potem od 10-50

dziekuję za szybką odpowiedż :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli wynik wydaje sie być mniejszy od 10 patrząc z góry patrzysz od boku i dzielisz wynik przez 10 jak dla mnie wynik 5 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Arturro napisał:

A czy kolor płynu jest nie ciemniejszy niż barwa kwadracika przy podziałce 10 ?

Też na to zwróciłem uwagę ale zobacz może być to cień reszta jest bladsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.