dari_a Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2017 (edytowane) Po powrocie z długiego weekendu zobaczyłem z przerażeniem, że coś bardzo złego dzieje się z moją najnowszą gonioporą. Akwarium stało 4 dni bez opieki, przed wyjazdem goniopora była w 100% zdrowa. W trakcie wyjazdu znajoma miała opróżnić kubek odpieniacza i podać jednodniową dawką Ca i kh. Pozostałe korale, także inne goniopory, całkowicie OK. Po powrocie podałem dzienną dawkę Ca i kh. Potem testy i wszystkie parametry w normie: kh=8 Ca=420 Mg=1350 Ph=8,2 Po4=0 No3=0 W akwarium jest trochę cyjano, które widać już na koralu. Na części korala było też sporo jakiegoś śluzu, który zdmuchnąłem przed zdjęciem. Jakieś pomysły co się stało i jak wyjść z sytuacji? Edytowane 18 Czerwca 2017 przez dari_a (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korabol Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2017 Witam,Miałem podobna sytuacje, goniopora zielona fluo super otwarta miała się dobrze,nagle pojawiły się cyjano i goniopora przestała się otwierać i polipowac.Wyczytałem gdzieś ze goniopory reagują w ten sposób na bakterie cyjano.Moja wyrzuciła młoda i krótko po tym obumarla.Jeśli twoja pokrywa się służę to może albo mieć robale albo cyjano jej przeszkadzają.Sprobowalbym ja wykąpać w jodzie,może pomoże zapewne nie zaszkodzi. Galaxy S5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tihs Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2017 (edytowane) 2 godziny temu, dari_a napisał: Po4=0 No3=0 W akwarium jest trochę cyjano, które widać już na koralu. https://reefhub.pl/wspolczynnik-redfielda-zegnaj-cyjano/ szczerze nie mam pojęcia, ale ostatnio ten temat mi siedzi w głowie bo też mi fosforany i azotany spadły do 0 czym mierzysz ? ruszałeś piasek ostatnio ? Edytowane 18 Czerwca 2017 przez tihs (wyświetl historię edycji) Cytuj Blog i Galeria Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2017 (edytowane) 13 minut temu, tihs napisał: https://reefhub.pl/wspolczynnik-redfielda-zegnaj-cyjano/ szczerze nie mam pojęcia, ale ostatnio ten temat mi siedzi w głowie bo też mi fosforany i azotany spadły do 0 czym mierzysz ? ruszałeś piasek ostatnio ? Mierzę salifertem, więc Po4 to z wróżenie z fusów No3 waha się u mnie między 0-0.5. Raczej do tej pory przy takich wartościach olewałem współczynnik RR. Piasek pewnie ruszałem. Co do goniopory to jest to infekcja bakteryjna, ale cholera wie jaką bakterią. Koral już po kąpieli w dipie, zobaczymy. Edytowane 18 Czerwca 2017 przez dari_a (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2017 a gdzie masz umieszczoną Gonioporę? daj ją najdalej od piasku, najlepiej pod lustrem wody, widziałem tak w kilku akwariach piękne goniopory, i swoją też tak ustawiłem, zawsze to bezpieczniej jeśli chodzi o drobinki piachu dmuchnięte przez cyrkulator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2017 Juz po niej, z dnia na dzień będzie ja pozerała infekcja (brązowy glutek) ja nie wiem jak z tym walczyc, moze kąpiel w lekkim roztworze z plynem lugola pomoze. Straciłem 2 piekne goniopory przez to. Przyjeło sie ze to bardzo trudne korale i nie wiadomo czemu ale po jakims czasie padaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rozwielita Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2017 Zaczyna się proces gnilny. Najlepiej odłam szczypcami uszkodzone fragmenty z naddatkiem i spróbuj odkazić miejsce za pomocą betadine. Możesz zalepić odkażone miejsce za pomocą cx5 aby zabezpieczyć szkielet, który jest bardzo porowaty. Polecam zapodanie chemiclean do głownego baniaka lub przeniesienie korala na kilka dni do małego akwarium z chcemicleanem. On zawiera antybiotyk i czasami pomaga na takie sprawy. Jak długo ją masz u siebie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2017 (edytowane) 6 godzin temu, rozwielita napisał: Zaczyna się proces gnilny. Najlepiej odłam szczypcami uszkodzone fragmenty z naddatkiem i spróbuj odkazić miejsce za pomocą betadine. Możesz zalepić odkażone miejsce za pomocą cx5 aby zabezpieczyć szkielet, który jest bardzo porowaty. Polecam zapodanie chemiclean do głownego baniaka lub przeniesienie korala na kilka dni do małego akwarium z chcemicleanem. On zawiera antybiotyk i czasami pomaga na takie sprawy. Jak długo ją masz u siebie? Goniopora jest u mnie jakieś 3 tygodnie. Zastosowałem tylko kąpiele w dipie. Jak narazie sytuacja się nie pogorsza. 14 godzin temu, t2mek2 napisał: Juz po niej, z dnia na dzień będzie ja pozerała infekcja (brązowy glutek) ja nie wiem jak z tym walczyc, moze kąpiel w lekkim roztworze z plynem lugola pomoze. Straciłem 2 piekne goniopory przez to. Przyjeło sie ze to bardzo trudne korale i nie wiadomo czemu ale po jakims czasie padaja. Wiem. To moja druga goniopora, pierwszą mam od dłuższego czasu i zero problemów...odpukać. Dnia 18 czerwca 2017 o 21:32, korabol napisał: Witam, Miałem podobna sytuacje, goniopora zielona fluo super otwarta miała się dobrze,nagle pojawiły się cyjano i goniopora przestała się otwierać i polipowac. Wyczytałem gdzieś ze goniopory reagują w ten sposób na bakterie cyjano.Moja wyrzuciła młoda i krótko po tym obumarla. Jeśli twoja pokrywa się służę to może albo mieć robale albo cyjano jej przeszkadzają.Sprobowalbym ja wykąpać w jodzie,może pomoże zapewne nie zaszkodzi. Galaxy S5 ciekawe z tym cyjano, muszę wygooglować temat Edytowane 20 Czerwca 2017 przez dari_a (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach