Skocz do zawartości
komar

190 L jakie oświetlenie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nabyłem ostatnio zbiorniczek typu Juwel Trigon 190 L który ma fabrycznie zamontowane dwie świetlówki t5 29 w . Jedna będzie biała 10000 k a druga blue 20000k plus odbyśniki. Wydaje mi się że to będzie troche mało . Mogę pomiędzy swietlowki wystawić profil z ledami , tylko ile tych ledow tam wstawic i jaki stosunek niebieskiego do białego dać ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dołożył 60-70W LED, a jaki stosunku niebieskiego do białego musisz sam zdecydować tak jak Tobie się podoba. Ja mam niebieskie/białe  3 do 1 i uważam, że jest za biało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jak masz ta pokrywę to marnie widze temperatury po dodaniu oświetlenia zwłaszcza latem, jakie masz teraz tam temp wody ?

Jeśli juz jest wysoka temp może lampę kup wisząca 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podoba mi się ta pokrywa i nie chce baniaka otwartego , pozostają wiatraki . Temperatura jest teraz 25-26 stopni jak pójdzie w górę to będę wentylowal lub chlodzil lodem, już tak kiedyś robiłem . A co do mocy to będę robił belke led 20 ×1w royal blue i wrzucę ją pod pokrywe. Widziałem na alle.. troche mocniejsze diody 1 w które wg opisu dają 40 lumenow a te najtańsze 10-20 lumenów przy okazji sprawdze czy to nie sciema i założę kolimatory . Mógłbym dać więcej diod lub mocniejsze ale wtedy bardziej będzie się grzalo . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powinieneś wstawić jakieś chłodzenie do tej pokrywy, żeby spać spokojnie. Ja mam dwa wentylatory 120x120mm w pokrywie (8x24W) i dwa na dole i nie mam problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, sosin napisał:

powinieneś wstawić jakieś chłodzenie do tej pokrywy, żeby spać spokojnie. Ja mam dwa wentylatory 120x120mm w pokrywie (8x24W) i dwa na dole i nie mam problemu

na początek wstawie jeden wiatrak i będę odchylał tylną pokrywe żeby przeciag był a jak to nie pomoże to dołoże następny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja używam niedrogich, całkiem wydajnych i przede wszystkim cichych wentylatorów ABB, kupuje je na allegro, mogę polecić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, sosin napisał:

ja używam niedrogich, całkiem wydajnych i przede wszystkim cichych wentylatorów ABB, kupuje je na allegro, mogę polecić :)

a ja wiatraków od komputera , jest ich mnóstwo na olx w cenie od 3 do 10 zł 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to są właśnie komputerowe wiatraki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 24.06.2017 o 23:27, sosin napisał:

to są właśnie komputerowe wiatraki

no racja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.