xyz2017 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2017 Witam Zastanawiam się nad nowym tłem do mojego akwarium. Znalazłem na Allegro coś takiego: Co siądziecie? Miałem czarne, ale odnosiłem wrażenie ze akwarium jest mniejsze niż przed przyklejeniem foli.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arczi 71 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2017 jak ci mogę doradzić to wej sobie czarne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tihs Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2017 (edytowane) czarny wyszczupla. Ciemny błękit dodaje kontrastu, a jasny najwięcej głębi. Polecam farby lateksowe, kilka warstw można zrywać jak folię. tutaj How To ciekawe czy ktoś widział u nas taki wynalazek: SeaView Background Mounting and Illumination Solution Edytowane 25 Czerwca 2017 przez tihs (wyświetl historię edycji) Cytuj Blog i Galeria Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2017 (edytowane) . Edytowane 6 Lipca 2017 przez zielony mintaj (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2017 A mnie się czarne nie podobało. Mialam wrażenie, że zbiornik jest mniejszy, ponury. Wymienilam na ciemny niebieski, który nie podoba mi się mniej, niż nie podobal mi sie czarny. Teraz chce spróbować tej tapety, której fotke zamieścił powyżej kolega. Chyba bardziej naturalnego tła dla wody niż woda nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sosin Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2017 Jak przetestujecie to tło to dajcie znać, wrzućcie dobrej jakości fotki. Ciekawy jestem jak to będzie wyglądało. Ja miałem ciemno niebieski, a teraz mam czarne. Mój zbiornik ma 85cm głębokości, lepiej wygląda w nim czarne tło, podkreśla głębie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maximus44 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2017 Wcześniej czy później tył akwarium i tak pokryty zostanie algami wapiennymi (w różnych odcieniach) więc powstanie naturalne tło ale jak kto woli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sosin Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2017 no tak, chyba że ktoś regularnie czyści szyby np. Ja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xyz2017 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2017 A mnie się czarne nie podobało. Mialam wrażenie, że zbiornik jest mniejszy, ponury. Wymienilam na ciemny niebieski, który nie podoba mi się mniej, niż nie podobal mi sie czarny. Teraz chce spróbować tej tapety, której fotke zamieścił powyżej kolega. Chyba bardziej naturalnego tła dla wody niż woda nie ma [emoji4] Dokładnie myśle jak Kolezanka.. przykleiłem dziś po pasku trzech folii: jasnoniebieska/ciemnoniebieska i czarna (fotę niedługo podeśle- SZCZERZE?... ...ŻADNA NIE SPEŁNIA MOICH OCZEKIWAŃ. JASNONIEBIESKA-paskudna jeśli masz nie doczyszczania szybę w 100% wyglada nienaturalnie CIEMNONIEBIESKA-zdecydowanie lepsza, dodaje trochę głębi i akwa nie robi się mniejsze i jest zdecydowanie jaśniej. CZARNE- akwarium traci głębie i wydaje się mniejsze.bardzo ładny kontrast. (Przy pięknych SPSach może być super). Jak dla mnie najlepsze z tych trzech... FOTOTAPETA ZE ZDJĘCIA- jak nurkowalem to widziałem dokładnie ten widok... nie będzie chwalił przed przyklejeniem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2017 Najlepsze będzie czarne tło, będą na nim ładnie kontrastować korale. Mam ciemnoniebieskie i coś mi brakuje, nie do końca mi się podoba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deklus Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2017 Moim zdaniem niebieskie ciemne jest najlepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2017 mam czarny lacobel i powoduje to super kontrast z kolorami koralowcow. Co do glebi to mam wrazenie, ze wlasnie jest lepsza niz np przy niebieskim tle. Zanacze tylko, ze regularnie czyszcze wszystkie szyby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2017 Czarne to jest to, ale są różne gusta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2017 Miałem niebieskie ale teraz zakupiłem do nowego baniaka czarne. I innego sobie nie qyobrażam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xyz2017 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 Update: Po wielkiej dwugodzinnej gimnastyce, udało się przykleić folie, której zdjęcie zamieściłem na początku tematu.. Problem wynikał jedynie z tego powodu ze baniak już stoi, jest długi i z dwóch stron mam ściany. Dostęp jest bardzo ograniczony.. Moje wrażenia: Efekt jest ZDECYDOWANIE lepszy od całej niebieskiej/granatowej foli...!! Śmiem twierdzić, ze jest bezdyskusyjnie lepszy, od idealnie jednolitego koloru, nie występującego w naturze...![emoji4][emoji4] . . Na rolce są dwa projekty. Z każdej strony inny. Przykleiłem ciemniejszy obraz (górny) Dodatkowo wyciąłem górna cześć, około 3cm (najjaśniejsza- poświata wpadających do wody promieni słońca). (Tutaj mam wątpliwości czy dobrze zrobiłem...Miło byłoby usłyszeć opinie kogoś kto zrobił odwrotnie i wyciął dolną cześć. Zostawiłem większość ciemniejszego koloru, gdzie jest widoczne zacieśnianie granatu w dół. Tzn. im niżej tym kolor jest ciemniejszy jak w naturze...! (Nurkowalem to pamietam ten widok [emoji6] . Zmiana barwy na ciemniejsza, dodaje niesamowitej głębi. Taka fototapeta, nie daje tego nienaturalnego idealnie jednolitego koloru jak zwykła folia..! Zdjęcia nie oddają w żadnym stopniu tego efektu, dodatkowo zostało jeszcze kilka miejsc gdzie jest trochę kleju, ale liczę ze się wchłonie..[emoji6] Nie odnoszę się do konfrontacji z czarnym kolorem, bo jest to rzecz gustu.. PODSUMOWANIE: Konfrontacja z granatowym/niebieskim kolorem -mamy te dwa niebieskie odcienie razem. Ciemnoniebieski na gorze i granatowy na dole. -jasne promienie światła na gorze i przechodzenie do coraz bardziej ciemnego koloru na dole dodaje niesamowitego REALIZMU względem idealnie jednolitego koloru..! -zbiornik nie wydaje się mniejszy względem efektu jaki mamy przy czarnym tle. -obsada akwarium nie jest ciemniejsza jak w czarnym tle -granatowy kolor na dole tez dodaje kontrastu -folia przyklejona jest na klej do tapet duuzzoo łatwiejszy w montażu niż folie samoprzylepne... (sprzedawca powiedział, żeby użyć takiego kleju. Czy się będzie dobrze trzymać to się jeszcze okaże i nie kontynuowałby tutaj dyskusji na ten temat) -cena (zapłaciłem 25zl) folia wychodziła podobnie a mamy dwa projekty na jednej dwustronnej rolce. -jeśli się komuś nie spodoba dużo łatwiej jest ja odkleić... ja mam około 8-10cm prześwitu pomiędzy ściana i odklejanie folii samoprzylepnej to był koszmar..! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xyz2017 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 Ps. Czym dłużej nie patrze, tym bardziej mi sie podoba.... już zastanawiam sie jak usunąć czarna folie z komina.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 Dzięki za recenzję. Utwierdziles mnie w przekonaniu, że nie ma lepszego tła dla rafy, niz woda Tego się nie da przykleić na wodę czy na olej? Musi być klej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xyz2017 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 Dzięki za recenzję. Utwierdziles mnie w przekonaniu, że nie ma lepszego tła dla rafy, niz woda [emoji4] Tego się nie da przykleić na wodę czy na olej? Musi być klej? Na wodę, to pewnie po odparowaniu odpadnie. To był zwykły klej do tapet. Klejenia jak masz dostęp to łatwizna-jak masz dobry dostęp i coś nie wyjedzie to odmówisz bez uszkodzenia foli.. Na olej to możesz sprawdzić które tło jest lepsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 Czorne tło najlepsze [emoji14] nikt mnie do innego nie przekona. Nie ma lepszego kontrastu dla korali i głębi. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 Mam tylko z 5 cm do ściany Moje tło to tylko karton z naklejonym ciemnoniebieskim papierem do pakowania prezentów, przyczepiony taśmą klejąca do brzegów akwarium. Wcześniej na kartonie był czarny błyszczący papier. Tło sobie mogę wymieniać łatwo, ale przez to, że jest ono tylko przyłożone to nie wygląda to za***iscie. Gdyby się dało kleic na wodę, to probowalabym cos kombinować. I tak planuje za kilka miesięcy zmieniać akwarium, więc na tym 360 chcialam jedynie potestować, jak to wyglada, więc nie musiałoby być idealnie położone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xyz2017 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 Czorne tło najlepsze [emoji14] nikt mnie do innego nie przekona. Nie ma lepszego kontrastu dla korali i głębi. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Dlatego napisałem, ze nie zaczynam dyskusji na temat konfrontacji z czarnym, bo to kwestia gustu.. [emoji6]Ja miałem czarne tło, to akwarium było zbyt małe..jednak ma to swoj urok.. gdybym miał piękny zbiornik z SPSami jak Damian, to kontrast byłby dlamnie bardzo ważny i może był podjąłbym inna decyzje... [emoji6]Ogólnie, to punkt widzenia zależy od punktu patrzenia. Każdy zbiornik jest inny i każdemu pasuje co innego.. najlepiej sprawdzić samemu kilka opcji i zdecydować co nam się bardziej podoba [emoji4] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 Ja mam przyklejony czarny mat. Połysk to tak jak disco polo w muzyce [emoji14] Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 Z kolorem tła do akwarium chyba jest tak, jak z kolorem lakieru na samochodzie. Nie każdy samochód dobrze wygląda w każdym kolorze i do tego dochodzi jeszcze gust właściciela, któremu może się ten samochód podobać w takim kolorze, jaki innym się nie podoba. Dlatego moim zdaniem przed podjęciem decyzji warto jest pozwiedzać istniejace dluzszy czas akwaria kolegów, z różnymi tlami, zeby wybrać to, co się najbardziej spodoba. Łatwiej jest wymienić zawartość akwarium, niz jego tło, jesli nie mamy łatwego dostępu, a źle dobrane tło potrafi zepsuć sporo frajdy. Przymierzanie na sucho przed zalaniem nie ma sensu. Mnie się nie podobało czarne. Bardzo się nie podobało, a nawet wkurzalo. Akwarium było ponure i małe. Z granatowym trochę lepiej wygląda. Ale wiele osób nie wyobraża sobie innego tla niż czarne. Dlatego lepiej nie pytać, tylko odwiedzać morszczaków i ocenić własnym okiem na żywym organizmie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xyz2017 Zgłoś Napisano 1 Września 2017 Update: NIE UŻYWAJCIE KLEJU DO TAPET- po czasie wysycha i robią się bąble.. Zadzwonię do dostawcy i zamówię klej od niego. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Velociraptor Papaja Zgłoś Napisano 1 Września 2017 Godzinę temu, xyz2017 napisał: Update: NIE UŻYWAJCIE KLEJU DO TAPET- po czasie wysycha i robią się bąble.. I nie róbcie tylnej szyby z czarnego szkła - nie można później wymienić tła . Więc ja już mam po zawodach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach