Skocz do zawartości
kgb

Jak się pozbyć tych ukwiałów ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Razem ze skałką dostałem ukwaiły widoczne na załączonym zdjęciu. Były one pasażerem na gapę. Na początku wyskrbałem je ze skały, ale jak widać na zdjęciu pojwaiły się ponownie i sobier rosną w najlepsze. Jeden ostatnio sobie powędrował na drugi koniec akwarium.

Jak się ich pozbyć?

http://www.nano-reef.pl/datas/users/1292-ukwai%B3y.jpg

Czesc i dzieki za ryby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info.

A może mi ktoś podopwiedzieć co to za gatunek, bo może warto jeden zostawić ?

Czesc i dzieki za ryby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi to wygląda na majano :)

Pozdrawiam

Czarek Rebech

900l + sump 450l + cała masa drobiazgów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzyłem po sieci i faktycznie w leksykownie niemieckim jest bardzo zbliżone zdjątko. Co wg opinii większości skazuje go na niebyt w moim baniaczku. Dzięki.

Czesc i dzieki za ryby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz dzialaj bo widze ze sa juz spore, taki jak dzieli to czasami nie widac tego a za jakis czas nowy maluch pojawia sie pozornie znikad. Zrob tak: wylacz cyrkulacje, zadzialaj porzadnie kalwasser czy ElimiAiptas, ale tak z czubem nalej, i nie wlaczaj cyrkulacji co najmniej kilkanascie minut, czym dluzej to dziala tym skuteczniej. Kiedys uzywalem ElimiAiptas i uwazam ze jest dobry ale czyba pasta z Ca(OH)2 jest lepsza, lepiej przylega, nie wyplukuje sie tak szybko, nie ucieka na powierzchnie i nie zlatuja sie od razu wieloszczety i kraby do resztek.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co zabijac majano?? Grozne sa chyba tylko dla kielzy... Co innego aiptasie- szybko rosnie, dzieli sie i moze zlapac mniejsza rybe.

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja się zgodzę z nowyo_zarażonym (chyba już czas zmienić nika :) ) że z majano nie ma problemów - czasem jest ich więcej ale czasami mniej - u mnie od dłuższego czasu widzę jednego i nawet chciałbym żeby było więcej bo one są sympatyczne.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę usunąć bo jak widzicie na skałce strasznie się rozpanoszyły i wyciachały prawie całkowicie sąsiada.Jak tak dalej pójdzie to na skałce będę miał same majano :) Jest ich już 7 sztuk na tej małej skałce + 1 który poszedł sobie na spacer

Czesc i dzieki za ryby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nick kgb tlumaczy twoja rzadze zabijania:D

Najlepiej wybij te najwieksze jezeli popalily ci zoan, jakiegos malego zostaw, ciekawe zwierzaki:)

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.