Ludek Zgłoś Napisano 9 Lipca 2017 Witam Likwiduje 500l bo nie mam czasu zajmować się rafą, te wszystkie testy, absorbenty i cała reszta chemi, i dodatek 500w lampa Żeby nie likwidować zbiornika, bo jest zabudowany pod sufit pomyślałem o wpuszczeniu skrzydlic, czy one też potrzebują tyle uwagi i poświęcenia czasu? Cotygodniowych podmian? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 9 Lipca 2017 w akwariach FO i FOWL (fish only i fish only with life rock) nie potrzebujesz utrzymywać skrajnie niskich wartości No3 i Po4 - spokojnie mogą być wyższe, oczywiście nie może być amoniaku i No2 , można dać jakieś miękasy - no chyba że planujesz jakieś ustniki i inne ryby które je zjedzą na deser. przy drapieżnikach sporo się karmi mięsem i przydaje się mocny system fitlracji - tj odpieniacz spory i np filtr zraszany z złożem biologicznym jakiś spory. odpada też spora ilość oświetlenia bo nie trzeba tak mocno świecić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 10 Lipca 2017 Akurat jeśli chodzi o skrzydlice to o wodę trzeba dbać bardzo bo są strasznie wrażliwe na infekcje i słabe warunki. Nie nastawiaj się też że będą piękna ozdobą akwarium bo w rzeczywistości są nudne i większość czasu spędzają w rogu akwarium przyklejone brzuchem do szyby głową w dół. Swego czasu był w magazynie Koral duży artykuł poświęcony hodowli tych ryboli - polecam lekturę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 10 Lipca 2017 14 godzin temu, Walker napisał: większość czasu spędzają w rogu akwarium przyklejone brzuchem do szyby głową w dół. Karłowate - owszem, ale pteroisy pływają po całym zbiorniku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
harnas Zgłoś Napisano 10 Lipca 2017 Wpusc rybe z ktora bedziesz mial kontakt jak z psem, np rogatnice albo najezke. Mialem kilka lat temu taki zbiornik 500l z 15cm clown trigger. Dawal duzo satysfkcji i niewiele wymagal zachodu (podmiana co 2 miesiace)...z tym, ze jak niewiele bedziesz robil to zapuscic zbiornik (aptazje itp) Cytuj _____________________________________________________ ocean pod nosem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach