W dniu 21.11.2018 o 02:33, sith114 napisał:@Darek85 Pokazałbyś ten patent z chłodzeniem taśma Alu?
Zarzuciłem pomysł chłodzenia taśmy. Myślałem że taśma nagrzewa wodę w zbiorniku, ale była to wina letnich upałów. @maciej01 stosuję taśmę 5050 czerwono niebieską. Wszystko ładnie na niej rośnie ale teraz na większym zbiorniku mam zwykłą żarówkę led z obi o barwie 3000K nad refugium i też rośnie więc do reaktora taśma o tej barwie się nada (nie więcej niż 3000K).
Podpowiedzieć mogę że zdzieranie kleju z taśmy nie jest dobrym pomysłem bo łatwiej sól przegryza i włazi w ścieżki powodując zwarcia. Dobrym rozwiązaniem jest koszulka sylikonowa do taśmy led jeżeli ktoś ma reaktor w komorze sumpa.
https://allegro.pl/koszulka-sylikonowa-oslonka-do-ip68-tasm-led-1mb-i7394974030.html
Mam jedną taśmę 5050 czerwono niebieską do wzrostu roślin już ponad rok i cały czas świeci, niebieskie świecą bardzo słabo, są przyczernione jakby się miały spalić ale świecą. Po czerwonych śladu zużycia nie widać.
Aktualizacja zdjęć kilku reaktorów wykonanych na prośbę forumowiczów.
Urodziła się też w międzyczasie dolewka do niedużego zbiornika
Zrobiłem też odpieniacz 150mm do mojego 325+100l, ale nie mogę się zebrać żeby założyć osobny temat.