ziembol Zgłoś Napisano 11 Lipca 2017 Witam. Zauważyłem dziwny problem z filtrem RO. Otóż po napełnieniu wody na podmiankę i zakręceniu głównego zaworu zasilania oraz zaworu na wylocie czystej wody zaczyna spadać ciśnienie w układzie ro i trzeci pojemnik z prefiltrem zaczyna się opróżniać aż do połowy. Zauważyłem również , że momentami filtr zaczyna wyrzucać do ścieków znaczne ilości wody. Uszkodzony ogranicznik przepływu czy membrana ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
balast Zgłoś Napisano 11 Lipca 2017 Nie ma co filozofować ogranicznik przepływu 20 zł więc zacznij od niegoogranicznik przepływuogranicznik przepływu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ziembol Zgłoś Napisano 11 Lipca 2017 Miałem jakiś zapasowy z innego używanego filtra - założyłem ale efekt ten sam :(. Zastanawiam się czy pechowo trafiłem na kolejny uszkodzony czy raczej problem jest gdzieś indziej ... No nic zamówię nowy i sprawdzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 12 Lipca 2017 Bo jak mu zakręcisz wylot czystej wody to całe ciśnienie idzie na ściek. W prefiltrach wysysa wodę, załóż zawór tez na ścieku albo nie zakręcaj na czystej wodzie i problemu nie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Lipca 2017 Zaworek przeciwzwrotny za niecałe 2 zł na wylocie czystej wody załatwia sprawę. Tylko taki z plastikowym wkładem a nie ze sprężynką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ziembol Zgłoś Napisano 13 Lipca 2017 Zmieniłem restryktor - nic nie pomogło :(. Miałem już tak kiedyś, wymieniłem wówczas wszystkie prefiltry i membranę i przez pól roku był spokój ... do czasu. Co do zaworka - mam na wylocie czystej wody zawór zwykły "zamknij -otwórz" . Po produkcji zakręcam najpierw na wylocie czystej a następnie zasilający - no i w oczach woda z prefiltrów schodzi. Boje się , że przez to będzie przysychać membrana i w końcu pójdzie w śmietnik. Wygląda na to, że chyba tylko zawór na odrzucie powinien załatwić sprawę. Zasilanie muszę zakręcać , bo nie mam czterodrożnego i po zakręceniu zaworu na wylocie czystej filtr cały czas pracuje i wywala wodę w ściek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Lipca 2017 Jezeli masz na wylocie zawor to musisz miec jakas nieszczelnosc w filtrze inaczej podcisnienie zatrzymaloby odplyw wody do scieku. Zawor na odpadzie owszem zalatwi sprawę tylko zaczynaja ci sie mnozyc te zawory... poza tym filtr nie przecieka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ziembol Zgłoś Napisano 13 Lipca 2017 Filtr wydaje się być szczelny. Nie słychać żadnego syczenia, nic nie przecieka .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach