miki5 Zgłoś Napisano 17 Lipca 2017 Witam mam pytanie mam taki węgiel aktywowany bez firmowy po prostu akwarystyczny ,jest w kształcie podłużnych wałeczków nie jest taki jak Rowy ,drobny gryzik .Czy ten węgiel nadaje się do morszczyzny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@te Zgłoś Napisano 17 Lipca 2017 tak o ile jest to węgiel aktywowany to się nadaje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Lipca 2017 wypłucz porządnie w RO i warto zmierzyć PO4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miki5 Zgłoś Napisano 17 Lipca 2017 55 minut temu, silvia napisał: wypłucz porządnie w RO i warto zmierzyć PO4 Po4 w akwarium czy po4 jakie daje wegiel? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 17 Lipca 2017 węgiel Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Lipca 2017 Po jakie daje węgiel po wypłukaniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Lipca 2017 węgiel oczywiście - niektóre puszczają dużo inne prawie lub wcale Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 17 Lipca 2017 wyniki tego testu mnie mocno zaskoczyły trzeba przyznać jeśli chodzi o firmy. Osobiście płuczę dwa razy wrzącą RODI a następnie przelewam po jakimś czasie 2x zimną RODI, ostatnio też wsypałem niebrandowany węgiel z Salariasa i nic specjalnego się nie stało, ot tak samo jak po branowańcu typu Rowa czy Fauna Marin, różnicy nie widzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 17 Lipca 2017 To już chyba wiem dlaczego u mnie po włożeniu węgla fosforany idą do góry o dobre 0.1ppm.Wysłane z mojego STV100-4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 17 Lipca 2017 0,1 czy 0,01 ? Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 17 Lipca 2017 10 minut temu, mathom napisał: To już chyba wiem dlaczego u mnie po włożeniu węgla fosforany idą do góry o dobre 0.1ppm. Wysłane z mojego STV100-4 przy użyciu Tapatalka 0,1 to bardzo dużo, korale tego nie lubią - uwaga lepiej wypłucz albo stosuj mniej węgla na raz, za to częściej wymieniaj, może jak masz mocną biologiczną filtrację to szybko zniknie mały wzrost po4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miki5 Zgłoś Napisano 17 Lipca 2017 (edytowane) No po zmierzeniu tych fosforanow wyskoczylo mi az 0.94 ale z tymi fosforanami to walcze juz z1.5 miesiaca.Nie dawno mialem 1.17, pozniej po dodaniu nopox spadlo do 0.74 a teraz znowu podbilo ech .Pelety chodza juz 2 miesiace i nic. Moze te pellety sa do bani Edytowane 17 Lipca 2017 przez miki5 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 17 Lipca 2017 0,1 to bardzo dużo, korale tego nie lubią - uwaga lepiej wypłucz albo stosuj mniej węgla na raz, za to częściej wymieniaj, może jak masz mocną biologiczną filtrację to szybko zniknie mały wzrost po4 Zniknie zniknie. Szukałem tylko winowajcy i chyba teraz już go mam. W zasadzie nie ma innej możliwości. Mam zero deutrytusu i wuchte makroglonow. Na razie odpaliłem UV że względu na ospe więc pewnie parametry się popsuja, ale zrobię potem test na po4 przed i po włożeniu wegla.PS. I znowu wygląda na to że dajemy się nabrać na bełkot marketingowy firm wciskajacych nam cudowne środki. Na opakowaniu węgla info ze praktycznie nie zawiera fosforany :/ (microbelift)Wysłane z mojego STV100-4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miki5 Zgłoś Napisano 17 Lipca 2017 1 godzinę temu, silvia napisał: węgiel oczywiście - niektóre puszczają dużo inne prawie lub wcale Dzieki za filmik ale mam takie pytanie czy wegiel oddaje te fosforany tylko na poczatku czy caly czas nawet po którymś plukaniu ? chyba ze to sie zmniejsza za kazdym razem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 18 Lipca 2017 Hej...Wydaje mi sie ze wegiel marnej jakosci bedzie te fosforany dlugo oddawal...Nie ryzykowalbym niemarkowego produktu w ktorym nie wiadomo co jest,do tego jeszcze bez etykiety... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafau Zgłoś Napisano 18 Lipca 2017 na marginesie o aktywnym węglu słów kilka ,http://researchcommons.waikato.ac.nz/bitstream/handle/10289/10290/thesis.pdf?sequence=3&isAllowed=y Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach