Skocz do zawartości
miki5

Wegiel aktywowany

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie mam taki węgiel aktywowany bez firmowy po prostu akwarystyczny ,jest w kształcie podłużnych wałeczków nie jest taki jak Rowy ,drobny gryzik .Czy ten węgiel nadaje się do morszczyzny?

2de347ef2799b7f035e13ba17af0b0e9u1636a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak o ile jest to węgiel aktywowany to się nadaje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

wypłucz porządnie w RO i warto zmierzyć PO4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, silvia napisał:

wypłucz porządnie w RO i warto zmierzyć PO4

Po4 w akwarium czy po4 jakie daje wegiel?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

węgiel

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Po jakie daje węgiel po wypłukaniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

węgiel oczywiście - niektóre puszczają dużo inne prawie lub wcale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyniki tego testu mnie mocno zaskoczyły trzeba przyznać :) jeśli chodzi o firmy.

Osobiście płuczę dwa razy wrzącą RODI a następnie przelewam po jakimś czasie 2x zimną RODI, ostatnio też wsypałem niebrandowany węgiel z Salariasa i nic specjalnego się nie stało, ot tak samo jak po branowańcu typu Rowa czy Fauna Marin, różnicy nie widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0,1 czy 0,01 ?

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, mathom napisał:

To już chyba wiem dlaczego u mnie po włożeniu węgla fosforany idą do góry o dobre 0.1ppm.

Wysłane z mojego STV100-4 przy użyciu Tapatalka

0,1 to bardzo dużo, korale tego nie lubią - uwaga lepiej wypłucz albo stosuj mniej węgla na raz, za to częściej wymieniaj, może jak masz mocną biologiczną filtrację to szybko zniknie mały wzrost po4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No po zmierzeniu tych fosforanow wyskoczylo mi az 0.94 :blink: ale z tymi fosforanami to walcze juz z1.5 miesiaca.Nie dawno mialem 1.17, pozniej po dodaniu nopox spadlo do 0.74 a teraz znowu podbilo ech .Pelety chodza juz 2 miesiace i nic. Moze te pellety sa do bani 

Edytowane przez miki5 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
0,1 to bardzo dużo, korale tego nie lubią - uwaga lepiej wypłucz albo stosuj mniej węgla na raz, za to częściej wymieniaj, może jak masz mocną biologiczną filtrację to szybko zniknie mały wzrost po4

Zniknie zniknie. Szukałem tylko winowajcy i chyba teraz już go mam. W zasadzie nie ma innej możliwości. Mam zero deutrytusu i wuchte makroglonow. Na razie odpaliłem UV że względu na ospe więc pewnie parametry się popsuja, ale zrobię potem test na po4 przed i po włożeniu wegla.

PS. I znowu wygląda na to że dajemy się nabrać na bełkot marketingowy firm wciskajacych nam cudowne środki. Na opakowaniu węgla info ze praktycznie nie zawiera fosforany :/ (microbelift)

Wysłane z mojego STV100-4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, silvia napisał:

węgiel oczywiście - niektóre puszczają dużo inne prawie lub wcale

Dzieki za filmik ale mam takie pytanie czy wegiel oddaje te fosforany tylko na poczatku czy caly czas  nawet po którymś plukaniu  ? chyba ze to sie zmniejsza za kazdym razem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej...Wydaje mi sie ze wegiel marnej jakosci bedzie te fosforany dlugo oddawal...Nie ryzykowalbym niemarkowego produktu w ktorym nie wiadomo co jest,do tego jeszcze bez etykiety...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.