Kroczek Zgłoś Napisano 18 Lipca 2017 jak zwykle to samo... Daniel podsumowanie jak najbardziej właściwe. A do innych jedna uwaga - skoro się znają i wiedzą jak to działa to szkoda, że nie widzą, że Vertex ma za słabą pompę - ale ja przecież się znam i wiem jak to działa.... Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Lipca 2017 Oczywiście nasze forum ma monopol na wydawanie wiążących opinii o sprzęcie - żadne inne opinie z innych for dyskusyjnych się nie liczą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rh1no Zgłoś Napisano 19 Lipca 2017 Heh, jak zwykle burza, ale w sumie to dobrze... Przynajmniej wywołuje się dyskusja a dzięki temu otrzymałem sporo pomocnych rad. Teraz Silvia już chyba się zdecydowałem ;-). Dzięki wszystkim za pomoc, ale jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to chętnie wysłucham. Tak jak pisałem wcześniej zakupu będę dokonywał dopiero pod koniec miesiąca. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzym Zgłoś Napisano 19 Lipca 2017 Dorzucę jeszcze swoje 3 grosze w temacie. Miałem oba Vertexy, zarówno tego 3.0 jak i obecnie mam 1,5. Pompa jaka w nich jest jest dostosowana do przepływu jaki ma być przez zeolit i przyjmuje się, że przepływ to max 400L/h na 1L zeolitu. Mniejszy filtr pomieści właśnie okolice 1,5L/kg wsadu. Warto też dodać, że jak będzie źle dobrany przepływ to tkanka z SPSów zejdzie. (ale to zakładam, że wiecie). Z plusów: - prosta konstrukcja - gruby acryl Z minusów: - brak "poprzecznych" patyczków, które pozwolą lepiej poruszać złożem - do czasu jak się nie wyrobi brak magnesu powoduje, że może się nim ciężko potrząsać ( po miesiącu to już nie jest problemem). Ps. wydaje mi się, że Vertex praktycznie w sklepach już do kupienia nie jest - ale mogę się mylić. Innych nie używałem więc się nie wypowiem. Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 19 Lipca 2017 Krzysiu no to moje sprostowanie ... skoro 1,5 i 3 oznaczają u producenta ilość wkładu to podają w takim razie zły litraż akwarium jaki obsłuży, a na tym oparłem swój wpis. Bo jeśli 1,5 litra to 600 l akwarium a nie 800 i jeśli 3,0 to 1200 a nie 1600 i wtedy faktycznie pompa w 1,5 jest ok, ale pompa w 3,0 jest nadal za słaba bo powinna wyrobić 1200 (choć tu zapewne wzorem był KZ M) i jak każda w ZEO powinna mieć w jakiś sposób regulacje - jeśli nie sama pompa jeśli jest mocna, to zawór na wylocie lub jak komuś łatwiej wlocie Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rh1no Zgłoś Napisano 27 Lipca 2017 Ok, dzięki wszystkim za pomoc, wczoraj odwiedzając swój ulubiony sklep nabyłem reaktorek drogą kupna ;-). Napiszę jeszcze za jakiś czas swoją opinię na jego temat. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamsolik Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2017 Poprosimy o opinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach