Skocz do zawartości

Historia edycji

RaLe

RaLe

36 minut temu, VDR napisał:

Teraz tak, gorzej jak nagle ktoś wpadnie na pomysł i Ci zmieni "sprawność" tego "akumulatora" do np. 0.6 albo jeszcze niżej :/ :/ 

Gdyby tak było w moim przypadku to pozostaje jeszcze więcej energii wykorzystywać na bieżąco (np. grzać CWU do wyższych temp. żeby starczało do rana), i przeprojektować instalację tak żeby te 20% podgonić, u mnie ciągle będzie się opłacać :D Choć oczywiście zmniejszanie tej wartości będzie odstraszać potencjalnych przyszłych użytkowników do ekoenergi. A i tak zapłacimy za to wszyscy, bo jeśli jako kraj nie wyprodukujemy dostatecznie dużo ekoenergi do chyba 2020r. to będziemy zmuszenie przez UE do odkupienia nadwyżek od państw które to zrobiły (a cena będzie na pewno preferencyjna :) ).

10 minut temu, Arturro napisał:

Czy oprócz 20% są jeszcze inne "stałe" koszty ? Szacujesz, ze to ile dodatkowych % ?

Myślę że @Ura zna odpowiedz bo używa już pv od chyba 2 lat. Ale wg. mojej najlepszej wiedzy w moim przypadku koszty to 20% ("sieciowy akumulator") + ok. 300zł/ rocznie koszty stałe (abonament, opłata OZE, opłata z układ 3 fazowy i inne pierdoły z FV), myślę że u wszystkich dostawców powinno być to podobnie.

RaLe

RaLe

31 minut temu, VDR napisał:

Teraz tak, gorzej jak nagle ktoś wpadnie na pomysł i Ci zmieni "sprawność" tego "akumulatora" do np. 0.6 albo jeszcze niżej :/ :/ 

Gdyby tak było w moim przypadku to pozostaje jeszcze więcej energii wykorzystywać na bieżąco (np. grzać CWU do wyższych temp. żeby starczało do rana), i przeprojektować instalację tak żeby te 20% podgonić, u mnie ciągle będzie się opłacać :D Choć oczywiście zmniejszanie tej wartości będzie odstraszać potencjalnych przyszłych użytkowników do ekoenergi. A i tak zapłacimy za to wszyscy, bo jeśli nako kraj nie wyprodukujemy dostatnie dużo ekoenergi do chyba 2020r. to będziemy zmuszenie przez UE do odkupienia nadwyżek od państw które to zrobiły (a cena będzie na pewno preferencyjna :) ).

Czy oprócz 20% są jeszcze inne "stałe" koszty ? Szacujesz, ze to ile dodatkowych % ?

Myślę że @Ura zna odpowiedz bo używa już pv od chyba 2 lat. Ale wg. mojej najlepszej wiedzy w moim przypadku koszty to 20% ("sieciowy akumulator") + ok. 300zł/ rocznie koszty stałe (abonament, opłata OZE, opłata z układ 3 fazowy i inne pierdoły z FV), myślę że u wszystkich dostawców powinno być to podobnie.

RaLe

RaLe

23 minuty temu, VDR napisał:

Gdyby tak było w moim przypadku to pozostaje jeszcze więcej energii wykorzystywać na bieżąco (np. grzać CWU do wyższych temp. żeby starczało do rana), i przeprojektować instalację tak żeby te 20% podgonić, u mnie ciągle będzie się opłacać :D Choć oczywiście zmniejszanie tej wartości będzie odstraszać potencjalnych przyszłych użytkowników do ekoenergi. A i tak zapłacimy za to wszyscy, bo jeśli nako kraj nie wyprodukujemy dostatnie dużo ekoenergi do chyba 2020r. to będziemy zmuszenie przez UE do odkupienia nadwyżek od państw które to zrobiły (a cena będzie napewno preferencyjna :) ).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.