baszurek Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2017 A u mnie dziś kumulacja - w godzinach 10-16 chodziły wiatraki, od 12 cały czas klima, lampa zgasła godzinę temu, a w akwarium 27,5 stopnia Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tihs Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2017 http://www.hortiline.com/hortiline_clipfan_5w.html tu macie 2w1 - 12v a wydajność jak 220v - cena trochę inna, ale za bezpieczeństwo się płaci Cytuj Blog i Galeria Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jano253 Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2017 ustawiłem dzisiaj wentylator pokojowy z nadmuchem na powierzchnię wody i z 28 temperatura w trzy godziny spadła na 26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Greg_L Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2017 No cóż, ja też musiałem się zmierzyć z problemem temperatury, ale dałem radę. Blok z dużej płyty (ocieplony) południowy zachód, więc słońce cały dzień grzeje. Rolety zewnętrzne pomagają dużo, ale bez właściwej regulacji temperatury i wiatraków byłby problem. Sterowanie rozwiązałem kompleksowy przez sterownik, grzanie, chłodzenie, dolewanie, dostęp do parametrów przez internet, itp (takie skrzywienie zawodowe automatyka). Chłodzenie lustra wody załatwiają 2 wentylatory 14cm 12VDC. Załączają się przy 26,0 stopniach, wyłączają przy 25,5. Temperatura normalna to 25,0 stopni utrzymywana z dokładnością 0,1 stopnia. Przy 325l zbiorniku utrzymanie takiej temperatury, niestety, jest okupione parowaniem nawet 5l wody dziennie. Cytuj 325l + 70l; LED 180W (DIY); JEBAO/JECOD DCT 4000; HYDOR Koralia Nano 1600, BLAU WM 4000; BLAU WM 8000; Deltec SC1455; Temp: 25,0°C; Dens: 1,024; pH 8,2; KH 8,0; Ca 420; Mg 1350; PO4 0; NO3 0; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kb9 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2017 Dnia 4.08.2017 o 00:00, tihs napisał: http://www.hortiline.com/hortiline_clipfan_5w.html tu macie 2w1 - 12v a wydajność jak 220v - cena trochę inna, ale za bezpieczeństwo się płaci jaka cena - bo nie mogę znaleźć Cytuj Solniczka a w niej: obieg Jebao, cyrkulacja Maxspect, odpieniacz BK, lampa Maxspect, dolewka Levelautomatic Milestone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rito Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2017 U mnie utrzymywane jest np stałe 25 stopni powierzchnia tafli wody 35x35. Jeden wentylator 120x120 skręcony na 6V spokojnie daje rade ważne tylko żeby okno w pokoju było otwarte aby wilgotność powietrza nie zbliżyła sie do 100% bo wtedy woda zaczyna parowac dużo wolniej i temp skacze do 27 przy wewnętrznej 30stopnii. Test przeprowadziłem w zeszłotygodniowe upały Jednak trzeba się liczyć z parowaniem na poziomie 2.5L dziennie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach