Skocz do zawartości
Gość laszek

Niski Mg

Rekomendowane odpowiedzi

Gość laszek

Strasznie konsumowany mam mg, czy możliwe że przy niskim mg nie chce się otwierać np. Anthiela, girzej wyglądają parazoanthusy zielone, palythoa, xenia? Mg spadł mi do 1140.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym mierzone? Ja mierzylam salifertem, zaczęłam extra dodawać magnezu, ale nie pasowało mi to, że inne parametry jak ca i kh były dobre. Wcześniej te parametry szły mi równomiernie w dół lub w górę. Okazalo się że test saliferta się zestarzał, mimo iż było jeszcze dużo czasu do końca terminu. Sprawdziłam innym salifertem, na ktorym wynik był w normie, a na koniec potwierdziłam icp-oes, który też wykazał prawidłowy poziom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, że test Saliferta ma tendencję do zaniżania pomiaru gdy jest otwarty dłużej niż ok 2-3 miesiące. 

Zrób test magnezu solanki i na tej podstawie reguluj ewentualnie wynik Mg z akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Test saliferta ma około 1,5 miesiąca.

16 minut temu, egon24 napisał:

Potwierdz test dla pewności , od kiedy nie chcą się otwierać , czy ostatni incydent mógłby mieć na to wpływ ?

Właśnie po incydencie wszystko było napompowane.

6 sierpnia miałem 1230, dzisiaj już 1140. Od tego spadku właśnie koralom nie pasuje. Już myślałem że to wina tamtej wpadki a tu wychodzi, że mg spadło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy dodajesz pierwiastków śladowych? Xenia marnieje na przyklad przy braku jodu. Kiedys mi się skurczyla, dodałam jodu, po godzinie od podania zaczęła wyglądać lepiej,  na drugi dzień pieknie napompowana i klapała pyskami jak sąsiadka w kolejce po mięso :lol:

Sprawdzilabym to mg jeszcze innym testem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

K+ i A- po 0,5ml doba, co drugi dzień 0,1ml płynu lugola. I do pokarmu dla korali teraz zacząłem dawać krople jodu AF.

Zakupiłem ICP, dojdzie to odeśle, od razu będę wiedział jaj sytuacja wygląda z aluminium i miedzią. Po tej lampce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w małym baniaku mam mg coś koło 1150 i nie mam problemów by korale miękkie czy lps źle się czuły.Jedynie Rhodactis coś mi barniało a po tygodniu podzieliło się na 4 części.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

43 minuty temu, Deklus napisał:

ja w małym baniaku mam mg coś koło 1150 i nie mam problemów by korale miękkie czy lps źle się czuły.Jedynie Rhodactis coś mi barniało a po tygodniu podzieliło się na 4 części.

Tak tylko mi spadło gwałtowanie o 90. Zawsze staram się trzymać minimum na poziomie 1260.

Test mam dobry. Dolałem trochę mg z ręki i już jest 1155. O ile w ciągu dnia maksymalnie można podnieść.

Edytowane przez laszek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

To w takim razie wlejebdo autodolewki tak żeby na 5-10l parowanej wody sobie uzupełniało dziennie. Chociaż jaknwrócą upały to będzie prawie 12l na dobę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.