Skocz do zawartości
tasior19

Pierwsza rafa 54l/Reykjavik

Rekomendowane odpowiedzi

Skały już wszystkie mniej lub wiecej pomarańczowe.... Turbo wcina glony na bieżąco... tectus już 3 raz zawinal do kaskady, wcisnal sie kolo odpieniacza... chyba mu tam dobrze wiec nie będę go już na siłę przesiedlac :). Testy: NO2- 0, No3-25, PO4-0,03, PH- 8,0, KH- 8,3. Zielone glony znikneły natomiast pomarańczwych coraz wiecej na skale i na piachu. 

Edytowane przez tasior19 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ponownie walka z dino, podawanie bakterii zaciemnienie na 3 doby za duzo nie pomogła gdyż znów pojawiają się czerwone ogniska... Świece w wiekszosći niebieksim i podaje codziennie bakterie.... Jak to jest z tym światłem tak do końca?! Jak i ile świecic białe/niebieskie? Parametry NO2-0, No3-25 PO4-0,1 Ph-8, kręci się jak narazie powoli na początku listopada planuję wsadzić jakieś miękasy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czerwone to może być cyjano. Najlepiej daj zdjęcie, to będzie łatwiej zidentyfikować z czym masz doczynienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Współczynnik Redfielda - skoro No3-25 a PO4-0,1 to nie powinno być cyjano (chyba że test nie jest wiarygodny)

tabela.jpg

--//-- Edit nie wiem jak pisałem że "zjadłem"  nie ...

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

silvia dzięki za ta tabele... poświece normalnie i jak wyjdzie zrobie zdjecia, bo racja napewno bedzie latwiej zidentyfikowac.... co do NO3... zbiornik młody więc powinno samo zejść czy należy już działać coś więcej żeby zbić ten poziom?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tabelki można odczytać że jest ryzyko glonów, a nie cyjano.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tabeli wychodzi ze przy moich parametrach powinno wywalać glony...Zrobiełem zdjęcie pod białym tylko światłem i okazuje się ze kolor nie czerwony/bordowy a rudy/brązowy... czy to okrzemki czy inna plaga? 

rrr.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda jak okrzemki. Tylko po dwóch miesiącach od startu? Może Twoja woda co dolewasz ma dużo krzemianów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musze kupic test na krzemiany chyba.... woda jest z ro/di wiec nie powionno byc chyba ich byc.... jak walczyc z nimi ? turbo widze wcina ostro... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czymś takim https://erybka.pl/product-pol-9303-Sera-Silicate-Clear-500-g.html. Lub więcej ślimaków, jak piszesz że turbo wcina. Żywicę i wkłady w filtrze kiedy wymieniałeś?

Edytowane przez maciej01 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zywica i wkady ma ok 3miechów, na nowy rok planuje wymiane całości, na wyjściu tester pokazuje 000 aczkolwiek jest to najtańszy tester z alledrogo... przyobserwuje turbo jak dalej bedzie sie nimi raczył to dokupie... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atak okrzemek w najlepsze... Zastanawiam sie czy jak same przyszly to same pojda? Jak z krewetka czyszczaca do dokarmiam mrozonka.. ale jakos slabo jej idzie wynajdywanie pozywienia... pomimo wylaczonego ruchu wody... czy to co spadnie gdzies na dno zostanie przez nia znalezione czy wplynie to znaczaco na wzrost parametrow? Chcialem dostac test na Si u siebie oiczywiscie nie ma... ale w weekend bede w pl to sie zaopatrze... czy 5 dni bez karmienia krewetki nie dobije jej czy sobie poradzi?! I pytanie bo w kaskadzie mam troche miejsca i zastanawiam  sie nad dodaniem troche siporaxu... czy po wyplukaniu go w wodzie z podmiany nic sie nie stanie jak doloze go do juz dzialajacego akwa?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 dni to powinna dać radę bez dokarmiania. Nic się nie stanie jak dołożysz więcej siporaxu. Co do okrzemek to może w wodzie z wodociągu masz dużo krzemianów i może warto zaopatrzyć się w https://erybka.pl/product-pol-9303-Sera-Silicate-Clear-500-g.html.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W cos sie zaopatrze napewno czytalem ze preparat Rowaphos jest dobry na okrzemki... ale musze zlokalizowac przyczyne bo nie cche ciagle lac czegos... Rowniez poczekam troche bo akwarium mlode moze samo przejdzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
2 godziny temu, tasior19 napisał:

Atak okrzemek w najlepsze... Zastanawiam sie czy jak same przyszly to same pojda?

Jak z krewetka czyszczaca do dokarmiam mrozonka.. ale jakos slabo jej idzie wynajdywanie pozywienia... pomimo wylaczonego ruchu wody... czy to co spadnie gdzies na dno zostanie przez nia znalezione czy wplynie to znaczaco na wzrost parametrow?

same odejdą

krewetka czyszcząca .. nie czyści akwarium z resztek a ... ryby :)

"Odżywiają się detrytusem, martwą tkanką oraz pasożytami, które znajdują na skórze ryb."

zerknij https://reefhub.pl/lysmata-amboinensis/

2 minuty temu, tasior19 napisał:

W cos sie zaopatrze napewno czytalem ze preparat Rowaphos jest dobry na okrzemki...

sera silicate clear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

silvia - to mnie teraz oświeciłes.... Wszedzie tzn. w opisach sklepowych, pisza ze swietna do ekipy sprzatajacej wiec myslalem ze zajada tak jak slimole...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, po przerwie, sera salicate podzialala, po okrzemkach nie ma sladu:) W akwa obecnie krewetka czysczaca, fire shrimp oraz 2 glowy ricordea i male poly (5glow) w najblizszym czasie zamierzam za akwa dolozyc panel60x20x30, obecnie czekam na szklo... Pytanie jak przniesc miekasy ze skaly kupnej na skale "swoja" w akwa? zauwazylem 2 asteriny i jednego wlochatego wieloszczeta czy wylapac i klozet czy spokojnie obserwowac? Pytanie nr 2 czy da rade konstrukcja wplywu do panelu zew zrobiona  z czesci z filtra fzn3, tzn rurka plus pompka, bo rurki przlewowe/pudelko niesie z soba niespodzianke zapowietrzenia i micro powodzi w domu czego unieknac chce:D

Update: w skalę z ricordea dostałem jeszce 2 malutenkie wezowidla... zostawić czy pożegnać??!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wieloszczetami i asterinami nie przejmuję się. Było ich mniej, potem sporo więcej i teraz jest ich bardzo mało. Jedni je wyłapują i wywalają, a ja pozwoliłem, żeby same zdecydowały ile ma ich być w moim akwarium. Wężowidła zostaw. Wszystkie te zwierzęta są pożyteczne.

Edytowane przez maciej01 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak swiecic z najwieksza korzyscia dla korali/zwierzat? tzn jak z czasem i natezeniem biale/niebieskie? na noc zostawiac 1%niebieskiego przy zerowym bialym czy gasic calosc? przez dzien biale z niebieskim czy tylko niebieskie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie przesadzał z mocą bo masz niskie akwarium, docelowo 30-40% max. Masz tam wbudowane programy święcenia tylko musisz odpowiednio zmniejszyć moc. Możesz używać nocne, nic się nie stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema dzieki za odp, jak narazie przestawiłem zaprogramowane świecenie gdzie przy maksie świece 40% buiałym i 65%niebieskim, na nc 3% niebieskie, jak się zjarze czy dane natężenie światła jest ok? Jak i czy da się miekasy, Ricordea odkleic i od skaly ze sklepu i przykleic do skaly w  akwa? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krewetki, fire shrimp i czyszczaca jedna po drugiej wylinke zrzucila, czyszczaca nosi pod odwlokiem multum jajek, jakie sa szanse ze cos z tego bedzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym jeszcze zmniejszył moc lampy, tak jak pisałem do 40% max. Zawsze możesz potem stopniowo zwiększać, a nocne na 1% bo to ma być tylko poświata, a nie świecić. Ricorde może jakimś patyczkiem spróbować od skały odczepić, podwadzając jej stopę lub mocna cyrkulacja skierowana na nią, ale to raczej w akwarium u Ciebie bo na to potrzeba czasu. Krewetek nie odchowasz w głównym akwarium, żeby były małe musi być mama i tata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.