Skocz do zawartości
Gość laszek

Zblakła anthelia, parazoanthusy zielone, palythoa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość laszek

W porównaniu do miesiąca wstecz. Te 3 koralowce ewidentnie zblakły. Najgorzej anthelia jasno różowiutka. 

Zasolenie 35ppt

Kh 8,45

Ca 450

Mg 1260

No3 0

Po4 0 

No2 0

Nh4 <0,15

Ph 8

Si 0

Czy ma na to wpływ ze wpadła mi lampka i mam

Przekroczone mocno metale cieżkie

Cu 45

Dodam że wszystkie korale nawet te ładnie polipują. Nic mi nie padło z życia.

Swiece dziennym 8h niebieskie 12h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Anthellia blednie, kiedy ma za mało światła. Generalnie to i tak niewiele go potrzebuje, ale jak jest całkiem w cieniu, to blednie. Lubi tez spory wiatr "we wlosach".

Parametry ma w powazaniu. Trochę światła, wiatr i jedzenie jej wystarcza. Nie jest wrażliwa na wysokie zawartości azotanow czy fosforanow, byle troszkę światła i pokarmu miala.

Palythoa też u mnie w cieniu rosną i są zielone. Tez nie mają wysokich wymagań. Cu wedlug icp oes mam wyższe niż u Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Swiatla jej nie brakuje centralnie pod lampa. Tyle ze no3 i po4 niewykrywalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nie ogarniam, o co może chodzić. U mnie przez chwile zrobiła się blada, jak poszła w totalny cień. Dalam ja kawałek Dalej gdzie jest więcej światła (polcien)  i wrócił jej naturalny, brązowy kolor. Jsk była różowa bardziej mi się podobała, ale nie jest to jej naturalny kolor. Moze u Ciebie ma za dużo światła? Może jednak preferuje polcien? Spróbuj ja dać na piach gdzieś z boku, zeby nie była centralnie pod lampą.

Jeśli ma dużo pokarmu, który łapie z toni to moze wywala niepotrzebna ilość zooksantelli i przez to się odbarwia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Tak tylko że jest przyrośnięta do fiji branches :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie :) no to nie wiem, co poradzić. Moze zrób szczepke? Daj w polcien i zobacz, co wyjdzie z tego eksperymentu? Przynajmniej się dowiesz, czy to kwestia oświetlenia czy parametrów czy jeszcze inny czynnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Mam w połcieniu mam na szybie pod lampą. W połcieniu jest ciemnieksza ale pytanie czy to taki efekt bo swiatło nie sqieci centralnie. Na szybie normalnie raczej. Najasiejsza jest na środku. Może faktycznie lapie sporo zarcia bo centralnie naprzeciw cyrkulatora jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś z tą miedzią może być, bo ona szkodzi zooxantelom siedzącym w ciałach naszych koralowców, większość zooxanteli ma kolory brązowe - dla tego do ograniczania ich ilości i wyciągania pastelowych kolorów z SPS część firm daje do swoich preparatów trochę miedzi - np KZ ZeoSpur2, czy np stosowany przez niektórych Akwesan - bakterie do oczek wodnych z miedzią w składzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Też tak myślę. Dlatego na spokojnie po niedzieli zamówie cuprisorb i zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.