Skocz do zawartości
ziembol

Jaki filtr fluidyzacyjny do 250l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Na początku maja b.r przeniosłem Reefmaxa do Red Sea Reffer 250. Od samego początku przenosin mam fatalne NO3 ( ~50). Pomimo założenia ok 1,5 miesiąca temu reaktora spaghetti spada tylko PO4 - do takich poziomów , że muszę je podbijać alby walczyć z NO3 (spaghetti rośnie jak szalone). Zastanawiam się nad dołożeniem filtra fluidyzacyjnego na biopellety. Na celowniku AuquaTrend Storm X400 oraz Bubble Magus Mini 80. Storm na filmach kręci kulkami jak na karuzeli , BM zaś klasycznie unosi do góry. Który z nich będzie lepszy do pelletek ?

Edytowane przez ziembol (wyświetl historię edycji)

31d12c160dfff7f1ad40e4b6d3535483u1182a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Można też tak :

pol_pl_FILTR-WEWNETRZNY-DO-AKWARIUM-600-

w pojemnik załadować plallety XL (nie muszą być mieszane) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponoć te XL działają dużo wolniej (mniej wydajniej) - to prawda ?

Fakt - faktem - rozwiązanie o niebo tańsze - ale czy taki filterek pomieści odpowiednią ilość pelletek do mojego litrażu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

1. ponoć tak

2. są różne wielkości i moce do wyboru - to tylko jedna z opcji - kaskada czy jakiś przepływowy też będzie działać :) po prostu ma być dobry przepływ i blisko odpieniacza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapodaj bakterie 

Co wymacie podbijanie no3 

Lub lanie na po4 

Przecierz to caly czas sztuczny system 

... I to by było na tyle.  ...

.... Problemem nie jest technologia.
Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają.    .... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bakterie leję - od 2 miesięcy Special Blend a od miesiąca jeszcze dodatkowo AF Pro Bio S + F. - nic nie pomaga. Dodatkowo Reefflowers BioClean - sprawdzał się w poprzednim akwarium - tu niestety nie chce zaskoczyć

Nie chciałem tu pisać o przyczynach/skutkach  wysokiego no3 , bo nie ten dział :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz o tym że mieszasz dwa kierunki prowadzenia akwa ;)

To co się dziwisz ? jakie masz kh ? 

p.s 

po za tym jak dajesz coś na wywalenie czegoś, to trzeba monitorować resztę ponieważ , zazwyczaj jest jakiś haczyk :mellow: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad,1 - zaczynam kombinować , bo nie widzę żadnej poprawy ... nie sądziłem, że dodawanie bakterii kłóci się z laniem BioClean

ad.2 -  KH - 7.2

ad.3 - staram się robić na bieżąco test na no3, po4 oraz kh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapodaj foto akwa 

opisz akwa , odpieniacz ile karmisz , jakie ryby , foto 

tak to cały czas wróżymy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Schodzimy trochę z kursu - w razie czego proszę moderatorów o przeniesienie do odpowiedniego działu,

Akwarium to Red Sea Reefer 250 - zalane na początku maja b.r wodą z 1,5 rocznego Reefmaxa i uzupełnione wodą z podmianki z zaprzyjaźnionego sklepu. Skała - trudno ocenić 15-20 kg ? Skała i piach częściowo zabrane z RM-a, reszta kupiona ze sklepu jak wyżej.
Obsada to kilka ślimaków, rurówka, 2 małe błazenki, babka kopiąca, krewetka wundermani, Salarias, Mandaryn i kilka dni temu doszedł mały Hepatus (nie bijcie proszę - wiem , że akwarium nieodpowiednie dla niego - obiecuję , że jak podrośnie to dostanie nowe - większe lokum).
Z korali to quadri, 3 małe crassy,  kilka lpsów oraz miękkie. Na przeprowadzce najbardziej ucierpiała caluastrea oraz zoa. Pierwsza już juz praktycznie zanikła , zoa otwierają sie chimerycznie i przetrzebiło przynajmniej połowę mordek. Była jeszcze xenia - niestety już po niej.

Karmię raczej oszczędnie - 1 raz dziennie 0,5 do 0,75 kostki mrożonki. Mrożonek nie płuczę.
Odpieniacz to Twistam OB-150-IN, obieg Aquanova 3200 l/h - działa na max. Wodą rusza Jebao RW-8 i RW-4. Ponadto wspomniany wcześniej Chaetomorpha reactor o pojemności około 1 litra. Spaghetti muszę opróżniać średnio co 3 tygodnie. Mam wrażenie , że od podpięcia reaktora gwałtownie spadło PO4 - wiem , że bez niego no3 nie ruszy więc dolewam okresowo BioClean II (po aplikacji podnosi  lekko fosforany).

Pompa dozująca leje dziennie BioClean I - 12ml oraz kilkanaście ml Kent dkh superbuffer. Bez niego KH mocno leciało w dół. Oprocz tego po 3 krople AF PRO BIO S i F. Oświetlenie to Zetlight Shieldo zs7000 (10h z białym światłem - reszta to wschody , zachody i inne księżyce). Po miesiącu od przeprowadzki nie przypilnowałem i spadło mocno KH - nawiedziła mnie plaga cyjano, później dino. Zwalczyłem tylko bakteriami i odsysaniem w ciągu miesiąca.

Tak jak pisałem - NO3 praktycznie od początku przenosin utrzymuje się na stałym - wysokim poziomie.

ae6cf289ed1fc8c2med.jpg

11fe8c681820e673med.jpg

Edytowane przez ziembol (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.