Skocz do zawartości
Margolee

Hodowla Wrotki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę na wstępie o nie krytykowanie mnie iż to łatwe już to było itp.

Przeczytałem już chyba wszystkie tematy na temat hodowli zooplanktonu i nie znalazłem szczegółowej informacji. Mam na myśli coś takiego :

1- posiadam pojemnik np. 30l i czy uzupełniam go czystą solanką i np. dolewam fito żeby się woda zazieleniła i do tego porcja startowa np.WROTKA CZY TAM WIDŁONOGÓW czy jeszcze innego zoo. Jak zoo skonsumuje fito ( woda robi sie klarowna) to dokarmiamy. Jak się namnoży to zlewamy jakąś część i dolewam. No właśnie czego??? Czystej solanki??? Fito??? Czy może jeszcze jakiegoś innego wynalazku.

2- a może uzupełniam ten zbiornik ( tą 30) tylko fito w jakiejś części np. 5-10l i do tego dolewam porcje startową zoo??? ( czekam aż Zoo skonsumuje fito ( woda sie wyklaruje) i dolewamy kolejną porcje fito.

Prosiłbym o jakieś szczegóły szczególiki a przyda się to napewno nie tylko mnie w początkach hodowli.

No więc Panowie i Panie jak to wygląda u was.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Wrotkę i widłonogi hoduje się zupełnie inaczej. 

Wrotki można je hodować zarówno na niskim jak i na wysokim zasoleniu. Najszybciej rozmnażają się przy niskim zasoleniu [ np w wodzie o gęstości ok 1.015]. Ich hodowla na niższym zasoleniu jest bardziej wydajna i o wiele tańsza. Nie lubią jednak zmian zasolenia.

Do ich hodowli jest potrzebny fitoplankton ale nie jakikolwiek tylko hodowany w odpowiedni sposób. Niewłaściwy skład pożywki użytej do hodowli fitoplanktonu może doprowadzić do uśmiercenia hodowli. Ja fitoplankton hoduje na mieszance f2 i dodaję 0,5 ml każdego z 4 roztworów. Fitoplankton hoduję w wodzie o zasoleniu 1.5 x większym od wody oceanicznej [mieszankę robię sam na podstawie średniego składu chemicznego wszystkich oceanów świata]. Potem jak fitoplankton wyrośnie to do 1 litra fitoplanktonu dodaję 2 litry słodkiej wody. Takiej wody używam do podmian. Wystarczy podmienić 10% dziennie. Jak populacja za bardzo wzrośnie to trzeba je odcedzić bo inaczej hodowla może zdechnąć. Dobrze prowadzoną hodowlę trzeba odcedzać przynajmniej raz dziennie. 

Wrotki w odróżnieniu od widłonogów bardzo szybko się rozmnażają. Potrafią [w sprzyjających warunkach] rozmnażać się bezpłciowo. Jeśli hodowla jest prowadzona poprawnie to powinny być widoczne same samice. Jak coś jest nie tak to pojawiają się samce.

W hodowanie wrotek bawię się chyba z 10 lat i szczerze mówiąc od czasu gdy stosuję ta procedurę nie mam żadnych problemów z hodowlą. 

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nic nie kombinowałem,  wrotka jak zjadła fito to odlewłem trochę  wrotki,  dolewałem fito i tyle.  Wrotka mnożyła się jak szalona,  zazwyczaj brakło mi fito bo ile bym nie zrobił szybko wszystko  wszamała. I tyle żadnej filozofii 

Do robienia fito nawóz f/2 i słońce na tym mi najlepiej rosło 

ps jak chcesz mieć 30L wrotki to potrzebujesz przynajmniej te 90L fito w ciągłej produkcji 

Edytowane przez Moljzesz (wyświetl historię edycji)

39ab02c6bf502279.jpg5215f98825db8954.jpg

ryba-ruchomy-obrazek-0437.gif PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, nanokaczor napisał:

Wrotkę i widłonogi hoduje się zupełnie inaczej. 

Wrotki można je hodować zarówno na niskim jak i na wysokim zasoleniu. Najszybciej rozmnażają się przy niskim zasoleniu [ np w wodzie o gęstości ok 1.015]. Ich hodowla na niższym zasoleniu jest bardziej wydajna i o wiele tańsza. Nie lubią jednak zmian zasolenia.

Do ich hodowli jest potrzebny fitoplankton ale nie jakikolwiek tylko hodowany w odpowiedni sposób. Niewłaściwy skład pożywki użytej do hodowli fitoplanktonu może doprowadzić do uśmiercenia hodowli. Ja fitoplankton hoduje na mieszance f2 i dodaję 0,5 ml każdego z 4 roztworów. Fitoplankton hoduję w wodzie o zasoleniu 1.5 x większym od wody oceanicznej [mieszankę robię sam na podstawie średniego składu chemicznego wszystkich oceanów świata]. Potem jak fitoplankton wyrośnie to do 1 litra fitoplanktonu dodaję 2 litry słodkiej wody. Takiej wody używam do podmian. Wystarczy podmienić 10% dziennie. Jak populacja za bardzo wzrośnie to trzeba je odcedzić bo inaczej hodowla może zdechnąć. Dobrze prowadzoną hodowlę trzeba odcedzać przynajmniej raz dziennie. 

Wrotki w odróżnieniu od widłonogów bardzo szybko się rozmnażają. Potrafią [w sprzyjających warunkach] rozmnażać się bezpłciowo. Jeśli hodowla jest prowadzona poprawnie to powinny być widoczne same samice. Jak coś jest nie tak to pojawiają się samce.

W hodowanie wrotek bawię się chyba z 10 lat i szczerze mówiąc od czasu gdy stosuję ta procedurę nie mam żadnych problemów z hodowlą. 

Dzięki panowie za szybką odpowiedz.

Fito jak na razie mam. Kręci sie już jakiś czas i narazie wszystko ok.

Nanokaczor co masz na myśli 1.5 razu większe zasolenie. Normalne jest 1.024 czyli robisz tak że zwiększasz do 2.5 czy jak??? Jak to sprawdzasz??? Czy celujesz tak żeby po dodaniu tych 2l słodkiej uzyskać 1.024. Czy te 1.015 w jakiej hodujesz wrotke???

Jeśli hodujesz wrotke w 1.015 to dolewając jej dziennie fito które ma więcej to jej nie wykończy???

I pytanie jak zacząć??? Jak w pierwszym poście??? Nanokaczor jeśli masz hodowle wrotki 10l to podaj więcej szczegółów.

Przychodzi mi porcja startowa 1l i co do świeżej solanki czy do urobionego fito???

Nanokaczor jeszcze jedno pytanie. Czy jak dolewasz te 2 l słodkiej to potem jeszcze to dokarmiasz f2 i mieszasz jakiś czas?? czy poprostu mieszasz i to masz gotowe?.

39 minut temu, Moljzesz napisał:

ps jak chcesz mieć 30L wrotki to potrzebujesz przynajmniej te 90L fito w ciągłej produkcji 

Fito mam w stałej produkcji 20-25l wrotke planuje mieć w pojemniku 30 l ( tak z połowe) nie więcej. Błazenki trą mi się na potęgę. Lecz zeby coś myśleć chce pojąć i mieć stałą produkcje zoo.

Edytowane przez Margolee (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Ja nie mierzę gęstości wody tylko policzyłem sobie ile poszczególnych składników muszę dodać żeby uzyskać wodę o takim składzie jak chcę.

Jeśli codziennie wymienisz 10% i w dodatku masz przykryty zbiornik to zasolenie nie wzrośnie. 

Wrotkę możesz hodować w wodzie o różnym zasoleniu. 

Ja mam hodowlę o objętości ok 130 litrów. Ale dostawiam jeszcze kolejne 60 litrów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, nanokaczor napisał:

Ja fitoplankton hoduje na mieszance f2 i dodaję 0,5 ml każdego z 4 roztworów.

Mogłbyś tutaj trochę rozwinąć? Masz na myśli azotany, fosforany, witaminy i mikroelementy?

Według przepisów z sieci, przyrządzanie tych dwóch ostatnich w małej skali, na własny użytek wydaje się kłopotliwe, zakup choćby minimalnych ilości półproduktów wystarczy na setki litrów nawozu. Nie znalazłem też gotowego nawozu w sklepach, można to gdzieś u nas kupić? 

Zauważyłeś różnice w utrzymaniu kolonii wotki lub widłonogów na fito z f/2 i powiedzmy fito z aquaplantem?

Edytowane przez tihs (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Mam na myśli f2 czyli azotany, fosforany, krzemiany, mikroelementy i witaminy. 

Nie robię eksperymentów pod tytułem: "sprawdzanie czy komercyjne produkty nie przeznaczone do tego celu działają tak jak opracowane dawno temu i stosowane od wielu lat procedury". Nie stać mnie na to. Działam na podstawie literatury [ naukowej i tekstów pisanych przez osoby które zajmują się tym tematem ] eksperymentuję tylko jeśli jakieś rozwiązanie wydaje się być nie do końca sprawdzone, coś nie zostało opisane albo coś wymyślę. 

Do hodowli fitoplanktonu stosuje się wiele różnych mieszanek. F2 jest jedną z nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, nanokaczor napisał:

Ja nie mierzę gęstości wody tylko policzyłem sobie ile poszczególnych składników muszę dodać żeby uzyskać wodę o takim składzie jak chcę.

Jeśli codziennie wymienisz 10% i w dodatku masz przykryty zbiornik to zasolenie nie wzrośnie. 

Wrotkę możesz hodować w wodzie o różnym zasoleniu. 

Ja mam hodowlę o objętości ok 130 litrów. Ale dostawiam jeszcze kolejne 60 litrów

130 l to sporo.

Na moje potrzeby moja mi mam nadzieję wystarczy.

Jak tylko opanuje hodowle wrotki ( długoterminową) a nie tylko na raz. Bo narazie słucham i czytam i każdy pisze inaczej.

Jeden, wlałem porcje zarodową wrotki do fito i tak się kręci. Bez podmian tylko dolewam fito.

Drugi, tylko dolewam fito i jakoś idzie.

Filmy też pokazują porcja zarodowa do czystej solanki do tego dolać fito i śmiga.

Na forum też nie ma dokładnych opisów co i jak. Trzeba kombinować. Brak dokładnych opisów. Nalej 2l wody takiej i takiej o zasoleniu takim i takim dolej porcje startową i tyle a tyle fito. Podmiana 10% wody dziennie to też dziennie 10 procent wrotki mniej w pojemniku. Więc też to takie troche dziwne. Lecz jak to jedyny sposób na stałą hodowle to życie.

Będe kombinował jak coś wyhoduje to opisze dokładnie co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Jeśli dobrze prowadzisz hodowlę to nawet jeśli codziennie podmienisz 50% to i tak będziesz miał nadmiar wrotek. 

Wrotki możesz hodować na różne sposoby. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, nanokaczor napisał:

Jeśli dobrze prowadzisz hodowlę to nawet jeśli codziennie podmienisz 50% to i tak będziesz miał nadmiar wrotek. 

Wrotki możesz hodować na różne sposoby. 

Jeśli je znasz to je opisz. Przyda się dla potomnych. No chyba że dla Ciebie to jest biznes i z tego żyjesz to idzie zrozumieć że zatrzymujesz wiedze dla siebie i sprzedajesz cząstkowe informacje. Ja bynajmniej nie spotkałem się z dokładnym opisem. Jak to zrobić raz a dobrze. Dostałem od Ciebie dużo informacji i za nie dzięki. 

Możesz jeszcze coś napisać o tym f2. Skoro masz swój własny przepis i śmigasz na nim tyle czasu to może napisz co to za 4 składniki.

Oczywiście jak no wiesz nie zarabiasz na tym. Bo to dwa różne światy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konrad bardzo chętnie dzieli się wiedzą, sama sie o tym  przekonalam w kilku rozmowach telefonicznych z nim :) Z racji tego, że prowadzi działalność gospodarczą nie może wszystkiego pisać na forum, a wiele kwestii, ktore mogl, to już opisał w innych tematach, narażając sie czasem na hejt. Nie pobiera opłat za wiedze, którą zdobył sam eksperymentujac na swoich zbiornikach, nie chodzi mu o kasę. @Margolee zbyt pochopnie oceniasz/sugerujesz motywację @nanokaczor i gdybym ja była na jego miejscu, to bym na taki post nie odpisała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Nie ma nic złego w tym, że ktoś pracuje i zarabia pieniądze na tym co robi i od 10 lat dłubie zamiast czekać aż mu dadzą. Nie ma nic za friko, bez pieniędzy nic nie osiągniesz. 

Wrotki można hodować na różne sposoby. Napisano o tym naprawdę dużo tekstu. Przepisywanie tego na forum nie ma większego sensu. Tak naprawdę warunki hodowli wrotek opracowano w latach 50 - 60 i w tym temacie nie ma nic do zbadania i nie ma żadnych tajemnic.

Wystarczy wpisać w google np "fao rotifers" i "cud" --- cała potrzebna wiedza jest podana jak na tacy: http://www.fao.org/docrep/003/W3732E/w3732e0c.htm 

To samo dotyczy praktycznie każdej dziedziny akwakultury. Potrzebna wiedza jest dostępna. Szczegółowe informacje nie są potrzebne bo po co stolarz ma wiedzieć jak prowadzi się obróbkę cieplną młotka. Ale nie wystarczy wiedzieć żeby zrobić. Żeby zrobić trzeba mieć warsztat i umieć robić. Ale żeby umieć robić trzeba robić a nie czytać i oglądać obrazki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Nik@ napisał:

Konrad bardzo chętnie dzieli się wiedzą, sama sie o tym  przekonalam w kilku rozmowach telefonicznych z nim :) Z racji tego, że prowadzi działalność gospodarczą nie może wszystkiego pisać na forum, a wiele kwestii, ktore mogl, to już opisał w innych tematach, narażając sie czasem na hejt. Nie pobiera opłat za wiedze, którą zdobył sam eksperymentujac na swoich zbiornikach, nie chodzi mu o kasę. @Margolee zbyt pochopnie oceniasz/sugerujesz motywację @nanokaczor i gdybym ja była na jego miejscu, to bym na taki post nie odpisała.

Przepraszam jeśli Cię uraziłem Niki i mój post w stosunku do nanokaczora Cie uraził lecz nie taki był mój cel.

Ba nawet po przeczytaniu setkek stron (mowa o polskich stronach angielski u mnie nie jest perfecto)  nie znalazłem szczegółowego opisu jak najlepiej i bez zbędnych kłopotów mieć długoterminową hodowle Wrotki. Dlatego też stworzyłem nowy wątek o tym i właśnie liczyłem na " nanokaczora" ( po przeczytaniu kilkunastu stron na forach że zabierze w nim swój głos ) Nie mając pojęcia czy ma działalność czy nie.

Wypowiada się, daje rady innym i to jest ogromny plus. Ja jednak chce poznać i zrozumieć jak to zrobić dobrze. Cząstkowe informacje w stylu " no to jest łatwe, wsiadasz do auta, łapiesz kierownice, wciskasz sprzęgło dajesz jedynke i już jedziesz mi nie wystarczają.

Dlatego pytałem fachowca ( jak dla mnie w tej dziedzinie) Jak przygotowuje np; F2- ???

Nie wiedziałem też po co podnosić zasolenie w fito o te 1.5- 2razy ( mniejsza możliwość zarażenia hodowli wrotką, informacje dzięki jednemy z forumowiczów)

I standardowe pytania które zadałem pare postów wyżej a nie otrzymałem odpowiedzi.

Dość dużo jak dla mnie zmienia informacja że Konrad ma działalność- tyle w temacie. 

Konrad dzięki za wszystkie informacje.

Może ktoś inny zna odpowiedzie na pytania które zadałem w postach wyżej???

1- czy zacząć z czystej solanki czy z fito i z jakiej ilości ( litr, dwa ???)

2- czy robić podmianki czy tylko karmić ???

3- jak sprawdzić czy z hodowlą jest wszystko ok???

4- kiedy karmić ???

5- czy karmić tylko fito ( czy i co ile dać np: drożdze)

1 godzinę temu, nanokaczor napisał:

Wystarczy wpisać w google np "fao rotifers" i "cud" --- cała potrzebna wiedza jest podana jak na tacy: http://www.fao.org/docrep/003/W3732E/w3732e0c.htm 

Za to dzięki. Szkoda tylko że nie ma takich opracowań po polsku. Bo z tego co na szybko przeczytałem wyjaśnione jest tam wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Margolee napisał:

Przepraszam jeśli Cię uraziłem Niki i mój post w stosunku do nanokaczora Cie uraził lecz nie taki był mój cel.

Ba nawet po przeczytaniu setkek stron (mowa o polskich stronach angielski u mnie nie jest perfecto)  nie znalazłem szczegółowego opisu jak najlepiej i bez zbędnych kłopotów mieć długoterminową hodowle Wrotki. Dlatego też stworzyłem nowy wątek o tym i właśnie liczyłem na " nanokaczora" ( po przeczytaniu kilkunastu stron na forach że zabierze w nim swój głos ) Nie mając pojęcia czy ma działalność czy nie.

Wypowiada się, daje rady innym i to jest ogromny plus. Ja jednak chce poznać i zrozumieć jak to zrobić dobrze. Cząstkowe informacje w stylu " no to jest łatwe, wsiadasz do auta, łapiesz kierownice, wciskasz sprzęgło dajesz jedynke i już jedziesz mi nie wystarczają.

Dlatego pytałem fachowca ( jak dla mnie w tej dziedzinie) Jak przygotowuje np; F2- ???

Nie wiedziałem też po co podnosić zasolenie w fito o te 1.5- 2razy ( mniejsza możliwość zarażenia hodowli wrotką, informacje dzięki jednemy z forumowiczów)

I standardowe pytania które zadałem pare postów wyżej a nie otrzymałem odpowiedzi.

Dość dużo jak dla mnie zmienia informacja że Konrad ma działalność- tyle w temacie. 

Konrad dzięki za wszystkie informacje.

Może ktoś inny zna odpowiedzie na pytania które zadałem w postach wyżej???

1- czy zacząć z czystej solanki czy z fito i z jakiej ilości ( litr, dwa ???)

2- czy robić podmianki czy tylko karmić ???

3- jak sprawdzić czy z hodowlą jest wszystko ok???

4- kiedy karmić ???

5- czy karmić tylko fito ( czy i co ile dać np: drożdze)

Za to dzięki. Szkoda tylko że nie ma takich opracowań po polsku. Bo z tego co na szybko przeczytałem wyjaśnione jest tam wszystko.

Masakra, kolego nie obraź się ale już miałeś wszystko napisane.

Ty chcesz gotowy przepis na sukces, 1L tego dolej 500ml tamtego - nie ma takiego czegoś

Odlewasz część wrotki a dolewasz fito i wszystko cała hodowla to jedno zdanie. Ja tak hodowałem wrotke rok albo lepiej (wrotke na start miałem od Konrada).

Najpierw zacznij hodować i sam zobaczysz co u ciebie się sprawdza, już ci Konrad napisał trzeba mieć "warsztat i umiejętności" sam musisz do tego dojsc, nie ma gotowego przepisu. Poza tym hodowla wrotki jest tak łatwa jak nie powiem co, to fito już jest trudniejsze w hodowli

ryba-ruchomy-obrazek-0437.gif PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Dostałeś wszystkie odpowiedzi a nawet więcej dostałeś całą instrukcję i masę informacji, o które nawet nie zapytałeś. Do tego ja napisałem ci coś czego nie znajdziesz w książkach. Jak poszukasz na forum to znajdziesz nawet skład chemiczny roztworu potrzebnego do hodowli fitoplanktonu i dzięki temu będziesz mógł z podstawowych składników kupionych w sklepie chemicznym wszystko zrobić sam. No i oczywiście masz do mnie nieokreślonej treści pretensje - tak jak ja bym ci specjalnie wciskał kit żeby ci się nie udało... Ręce opadają... 

Tak naprawdę przy wszystkim trzeba robić. Nawet jesli masz wiedzę i miejsce to w dalszym ciągu musisz robić robote bo jak nie to wszystko padnie. A nie jest to praca którą się robi raz w tygodniu. Musisz codziennie ogarniać. Codziennie 30 minut to w skali miesiąca robi cię  ok 15 godzin. Czyli w zasadzie 2 dni pracy w miesiącu... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Moljzesz napisał:

Masakra, kolego nie obraź się ale już miałeś wszystko napisane.

Ty chcesz gotowy przepis na sukces, 1L tego dolej 500ml tamtego - nie ma takiego czegoś

Odlewasz część wrotki a dolewasz fito i wszystko cała hodowla to jedno zdanie. Ja tak hodowałem wrotke rok albo lepiej (wrotke na start miałem od Konrada).

Najpierw zacznij hodować i sam zobaczysz co u ciebie się sprawdza, już ci Konrad napisał trzeba mieć "warsztat i umiejętności" sam musisz do tego dojsc, nie ma gotowego przepisu. Poza tym hodowla wrotki jest tak łatwa jak nie powiem co, to fito już jest trudniejsze w hodowli

Spokojnie. Jestem ciekawski i co ze kogoś ciągne za język jak jest taka możliwość. Nie mam pretensji ani żalu jeszcze tym bardziej do Konrada bo to i owo podpowiedział.

Czy hodowla wrotki jest łatwa??? No nie wiem czytałem na kilkunastu forach że nie jednemu padła. Dlatego między innymi tyle moich pytań.

A to żeby najpierw zacząć hodować a potem pytać to dobre hehe- trzeba było wpuścić np: ahillesa, zebrasome, i całe życie a potem zapytać że jednak trzeba wode posolić- sorki ale Ja jednak wole popytać.

Coś nie coś już wiem. Dostałem od jednego z forumowiczów szczep i powoli działam.

Konrad sorki jeśli coś za bardzo Cię przycisnąłem lecz poprostu chciałem wiedzieć jak prowadzisz to Ty ( właśnie ze względu iż robisz to tak długi czas)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Margolee napisał:

Spokojnie. Jestem ciekawski i co ze kogoś ciągne za język jak jest taka możliwość. Nie mam pretensji ani żalu jeszcze tym bardziej do Konrada bo to i owo podpowiedział.

Czy hodowla wrotki jest łatwa??? No nie wiem czytałem na kilkunastu forach że nie jednemu padła. Dlatego między innymi tyle moich pytań.

A to żeby najpierw zacząć hodować a potem pytać to dobre hehe- trzeba było wpuścić np: ahillesa, zebrasome, i całe życie a potem zapytać że jednak trzeba wode posolić- sorki ale Ja jednak wole popytać.

Coś nie coś już wiem. Dostałem od jednego z forumowiczów szczep i powoli działam.

Konrad sorki jeśli coś za bardzo Cię przycisnąłem lecz poprostu chciałem wiedzieć jak prowadzisz to Ty ( właśnie ze względu iż robisz to tak długi czas)

Podstawy znasz a do reszty dojdziesz , porównanie wrotki z ahillesem hehe nie no przegięcie lekkie..

Pozdrawiam i powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Moljzesz napisał:

Podstawy znasz a do reszty dojdziesz , porównanie wrotki z ahillesem hehe nie no przegięcie lekkie..

Pozdrawiam i powodzenia

No może i tak.

Dla mnie wystarczył ten link co wkleił Konrad. Tam jest dokładnie to co twierdziłeś że nik mi tego nie napisze.

Czyli do 500 ml tego dodaj 400 ml tamtego i co dziennie dodaj 50 ml tego. Jak bedzie wrotki tyle i tyle to zrób to i to.

Szkoda tylko że takich opracowań nie ma w języku polskim bo niektóre techniczne znaczenia słów w j.angielskim są ( aż brak mi słów)

Konrad jeszcze raz dzięki za link bo właśnie czegoś takiego szukałem.

Edytowane przez Margolee (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Wyższe zasolenie stosuję dlatego że trudniej "zakazić" fitoplankton pierwotniakami albo wrotkami [choć i tak bardzo trzeba na to uważać] ale także dlatego że jeśli do 1 litra fitoplanktonu dodamy 2 litry słodkiej wody to dostajemy 3 litry wody do podmian i karmienia wrotki. Hodowla fitoplanktonu nie musi więc mieć tak dużej objętości. W dodatku w wodzie o wyższym zasoleniu fitoplankton lepiej rośnie. Oczywiście nie wszystkie gatunki fitoplanktonu tolerują takie zasolenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, nanokaczor napisał:

Wyższe zasolenie stosuję dlatego że trudniej "zakazić" fitoplankton pierwotniakami albo wrotkami [choć i tak bardzo trzeba na to uważać] ale także dlatego że jeśli do 1 litra fitoplanktonu dodamy 2 litry słodkiej wody to dostajemy 3 litry wody do podmian i karmienia wrotki. Hodowla fitoplanktonu nie musi więc mieć tak dużej objętości. W dodatku w wodzie o wyższym zasoleniu fitoplankton lepiej rośnie. Oczywiście nie wszystkie gatunki fitoplanktonu tolerują takie zasolenie.

A czy po dodaniu tej wody słodkiej "dodajesz " jeszcze nawóz i mieszasz to jakiś czas. Czy po prostu dolewasz te dwa litry do 1 litra fito o wyższym zasoleniu troszke "zamieszasz" i używasz???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Nic nie dodaję. 

F2 dodaje się tylko do wody w której ma być hodowany fitoplankton i to tylko na starcie hodowli. Potem możesz ewentualnie dodać trochę witamin. Dodawanie pożywki do pracującej hodowli to nieporozumienie. Strata czasu, pieniędzy i zbyt duże skomplikowanie. Jeśli chcesz mieć większą wydajność hodowli to poprostu mocniej oświetl, popraw wymianę gazową z atmosferą albo zwiększ litraż.  

Czasem lepiej nie kombinować ale postawić na coś co działa, jest proste, tanie i skuteczne. Ja przez swoje kombinatorstwo miałem wiele problemów i wydałem masę forsy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, nanokaczor napisał:

Nic nie dodaję. 

F2 dodaje się tylko do wody w której ma być hodowany fitoplankton i to tylko na starcie hodowli. Potem możesz ewentualnie dodać trochę witamin. Dodawanie pożywki do pracującej hodowli to nieporozumienie. Strata czasu, pieniędzy i zbyt duże skomplikowanie. Jeśli chcesz mieć większą wydajność hodowli to poprostu mocniej oświetl, popraw wymianę gazową z atmosferą albo zwiększ litraż.  

Czasem lepiej nie kombinować ale postawić na coś co działa, jest proste, tanie i skuteczne. Ja przez swoje kombinatorstwo miałem wiele problemów i wydałem masę forsy. 

Ok. Dzięki za info.

Na temat Wrotki jak dla mnie w linku jest podane wszystko więc kończe temat. 

Następny temat jaki mnie interesuje to F2. 

Dzięki za wszystko i do zobaczyska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre sobie, obiecales opisać wszystko, a jak zebrales informacje to zamykasz temat...

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

150x50x60h; sump 87x40x45h; PS BP 2x160W; Jecod 6000; Hydor performer Duo 1000 na jednej pompie Aquabee 2000; Tunze 6015,6065;dolewka ebtech; kilka glonów w sumpie:) Teco TC 15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, szwagieros napisał:

Dobre sobie, obiecales opisać wszystko, a jak zebrales informacje to zamykasz temat...

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Przecież napisałem że jest wszystko w linku który podał Nanokaczor. Oczekujesz czegoś więcej??? Jeśli tak to pytaj. Ja angielskiego jak napisałem nie umiem perfecto lecz nawet mimo to zrozumiałem. Opracowania naukowego przepisywać nie będe tym bardziej tłumaczyć bo przetłumacze bzdury.

Najważniejsze dla mnie był punkt 3.5.3.2- przejżyj a zrozumiesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Fragment mojej hodowli wrotek fito i solowca. 2 zbiorniki do wylęgu solowca 3 zbiorniki na wrotkę i 2 zbiorniki na fitoplankton. 

21231790_805070366342414_715660159590482

Dodatkowy zbiornik do hodowli wrotek:

21273277_805070346342416_177783256215127

Oprócz tego mam jeszcze 6 zbiorników po 15 litrów które stoją na słońcu. Planuję jeszcze dostawić kolejne 6 zbiorników po 15 litrów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.