Skocz do zawartości
Revell

Belka oświetleniowa LED

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Jest to mój pierwszy wątek na tym forum, więc chciałbym się ze wszystkimi przywitać. :)

Mieszkam w Poznaniu ;) W akwarystykę wprowadziła mnie roślinna kostka 30l na której wszystkiego się uczyłem, parametry, oświetlenia, gazowania itd.  z racji tego iż słodkie to słodkie a słone to inna baja to uczę się pilnie, czytam  w każdej wolnej chwili :) doszedłem do wniosku  iż prowadzenie  morskiej kostki 30l będzie bardzo ale to bardzo trudne (wyjątki na tym forum potwierdzają regułę :) ) dlatego zdecydowałem się na szkło o wymiarach 60x30x40 OW, i chciałbym zmajstrować sobie lampeczkę, póki co tylko on/off jeśli chodzi o moc myślałem nad 45W -55W , starczy ? czy chłodzenie pasywne wystarczy na tym profilu ?   

1 kanał  mix Rb, 10k K, i 430nm 

2 kanał -same  Rb 

Myślałem również o diodzie np. 4x http://allegro.pl/dioda-led-10w-biala-niebieska-3-6-do-akwarium-0733-i6703086116.html co uważacie ?

W akwarium docelowo tylko miękkie i LPS, 

Proszę was o ocenę specyfikacji elementów, czy to ma rację bytu :)

Za wszelką pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam.

led.jpg

Edytowane przez Revell (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocy to na pewno starczy na takie akwarium. Ten profil aluminiowy to za mało na pasywne chłodzenie, ugotujesz diody. Daj jakiś porządny radiator aluminiowy np. wybierz coś z tego sklepu https://led-byt.pl/pl/c/Radiatory-aluminiowe/79. 10 diod UV/actynicznych to za dużo, starczą 3-5 sztuk, a za resztę sztuk lepiej dodaj niebieskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Diody niebieskie rozrzuć raczej w zakresie 440nm-470nm, UV daj mniej niż 10 sztuk, miękkie i LPS będą bardziej zadowolone. Pomyśl też o sterowaniu, bo za cenę dwóch zasilaczy, które kupujesz, złożysz sterowanie  (świty, zmierzchy, oświetlenie nocne i przede wszystkim będziesz mógł ustawić kolor jaki Ci się podoba) http://magu.pl/aqma-led-control  i  starczy jeszcze na zasilacz "normalny" stałonapięciowy. Diody proponuje kupić 3W i ewentualnie wysterować je na 1W, nie będą się tak szybko degradować, dłużej wytrzymają.

Białych  kupujesz sporo, więc postaraj się je rozrzucić w zakresie 8000K-20000K, lub jeżeli wolisz bardziej "krwiście"  6500K-12000K. Wydaje mi się, że chcesz użyć profilu o wymiarze 16cm x 60cm (popraw mnie), przy pasywnym chłodzeniu nie powinieneś na nim przekraczać mocy 35W.  Oczywiście to tylko propozycje i sugestie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi, 

tak myślałem że radiator odpadnie było by za pięknie ;), @magu powiem Ci szczerze że czytałem Twoje wątki x czasu już tylko pojąć tego nie mogłem, i chciałem pójść troszkę na łatwiznę, ale masz rację oczywiście, kiedyś przeglądając tematy znalazłem jedną z Twoich belek, mianowicie (

i tak sobie pomyślałem ( oczywiście za Twoją zgodą ) że gdybym diody 3W zmienił na 1W, 10W na 3W odjął ostatnią kolumnę (diody tanie, jak padnie to się wymieni, jedynie czy  by za duża temperatura pracy   nie była  na radiatorze o długości 50 np.(który podał @maciej01)  niż na przesterowanych 3W na 1 W.  całość wyglądałaby tak :

-diody wg Twojego schematu ( zamiast 6500K dałbym 8000K)

-płytka na drivery od Ciebie, 

-drivery 2x 350 1x700 

-zasilacz, i tu pojawia się problem jaki zasilacz będzie najlepszy całość wychodzi 54W  

https://www.maritex.com.pl/zasilacze/zasilacze_do_led_mean_well/zasilacze_mean_well_stalonapieciowe_seria_lpv/ps-lpv-60-36.html będzie ok ?

w późniejszym etapie dodam sterownik, póki co chcę wystartować ;)

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

planuje:

1 kanał - RB 3W -6szt.

2 kanał -  1W mix Białe/Zielone/Pomarańcz/uv -28-30 szt.

3 kanał  1W mix niebieskich 8 szt.+ 2 uv = 10 szt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

nie pytam ile kanałów a jakie długie nitki - bo dla zasilenia 28 diod w szeregu musiałbyś podać napięcie blisko 100V

( długie : w sensie ile diod w jednej nitce )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wiem czy dobrze wg myślę bo elektrykiem nie jestem.

Ale chciał bym 3 nitki: 

1 nitka - RB 3W -6szt.

2 nitka -  1W mix Białe/Zielone/Pomarańcz/uv -28-30 szt.

3 nitka   1W mix niebieskich 8 szt.+ 2 uv = 10 szt.

i tak w 2 nitce do zasilania 28 diod w szeregu musiał bym podać napięcie ok 100 v - to źle ?

Nie chciał bym się bawić w dużo więcej nitek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
54 minuty temu, Revell napisał:

i tak w 2 nitce do zasilania 28 diod w szeregu musiał bym podać napięcie ok 100 v - to źle ?

źle bo za duże napięcie -  nie zrobisz tego na tej jednej nitce/driverze

- raz zasilacz wybrałeś max 36V ... a dwa

- drivery nie wytrzymają takiego napięcia - zależy który model (ale są max do 52V o ile pamiętam)

innymi słowy - do jednego kanału Arduino można podłączyć kilka driverów / nitek czyli podziel tą jedną na 3 drivery - policz dokładnie (każda dioda bierze np. 3,3V x 10sztuk to masz 33V) jakie napięcie dla ilu diod jest potrzebne, bo dla tego zasilacza - to z 10 ... max 11 diod w szeregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra @silvia ogarnąłem sprawę troszkę, tak myślę, tyle że przejdę na diody 3W, i tak  

1)

zasilacz 60W 24V 1x  płytka drivery x3  700mA  

1 driver -  4 szt     RB 450 nm+ 2 szt UV 405nm + 1 blue 465nm = 3.4v*7=23,8V   ( 21W)

2 driver - 3szt.  RB 450 nm + 3 szt  blue 465 nm  + 1 szt UV 430 nm= 3,4v *7= 23,8 (21W)

3 driver - 4 szt. CW 10k + 1 szt. FS + 2 szt. 20K CW = 3,4*7=23,8 (21W)

7 RB

4blue

3 UV

4 CW 10k

1 FS

2 CW 20K

całość 64W

2) zasilacz 60W 36V 1x  płytka drivery x2  700mA  1x 350mA

1 driver -  5  szt RB 450 nm + 2 szt UV 405nm + 3 sz. blue 465nm = 3.4v*10=34V   ( 30W)

2 driver - 3szt. CW 10k + 1 szt. FS  + 3 szt. 20K CW + 3 szt. RB 450nm = 3,4v *10= 34 (30W)

3 driver - 2 szt. 1W RB + 1 .szt 1 W UV 430nm = 3*3,1=9.3V (3W) - nocne

8 RB

3 BLUE

2 UV

3 CW 10K

1FS

3 CW 20K

+ nocne 2 szt RB 1W + 1 szt. 1W UV 430nm

całość na radiatorze 50/60cm  

http://allegro.pl/radiator-profil-aluminiowy-190x50-a6023-na-wymiar-i6537552914.html?reco_id=1da8bec9-9334-11e7-a19a-ecf4bbc7fef8&ars_rule_id=201

starałem się rozłożyć spectrum troszkę, możesz ocenić czy dałoby to radę ? i teraz kwestia jak to ułożyć wszystko tak aby dawało radę? stosować soczewki ? jeśli tak to jaki kąt ? dodatkowo obudowa od strony soczewek plexa ? czy moze szyba ?  póki co wszystko nie będzie sterowalne, same drivery + zasilacz on/of później dołożę sterownik ( inne wydatki :( ), która opcja będzie lepsza ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dla zasilacza 24V powinno być max 6 diod w szeregu

Skoro zasilacz masz 60W a moc ledów ponad 60W - to też źle - powinno być w drugą stronę czyli zasilacz mocniejszy (zapas mocy) od lampy (ja bym dał zasilacz bliżej 3-3,2A niż 2,5A)

co do spektrum i ułożenia się nie wypowiadam - zależy od "widzimisię" (co kto lubi : więcej mniej / niebieskiego) i ewent obsady zbiornika

soczewki można dodać później (np. jak Cie będzie denerwować że świeci na pół pokoju)

zerkałeś po innych projektach ?

np. tu

http://nano-reef.pl/forums/topic/94343-jakie-drivery/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

a więc po przemyśleniach mam wstępny projekt, proszę o opinię:

Diody: 3 nitki 3W ( myślałem dać 1 W ale wyszło ich dużo i boję się o temperaturę bo w projekcie 1:1 wyszły bardzo gęsto więc zostaje przy 3W)

Ilość nitek - 3.

Diody użyte:

Nitka 1 BIAŁA =6 szt. 15-20k . + 1 RB 450 nm + 1 Niebieska 465nm + 1 szt. UV 420 nm = 9szt.*3,4= 30,6V 

Nitka 2 RB = 7szt RB + 2 szt. Niebieskie 465nm = 9szt.*3,4= 30,6V

Nitka 3 Nocne = 2 szt  RB  350nm + 1sz. UV 420 nm 3*3,4 =10.2V - będzie mocno skręcone w późniejszym użytkowaniu.

nitki po długości rozłożone na długości 

Drivery : 3 szt Mean Well LDD-700L + płytka do montażu od magu 

Sterowanie: AQma LED 

Zasilacz:

Tu pojawia się problem, moc belki 63W, prąd na driverach powinien być 3*700mA=2100mA+50%=3150mA, nitki ładnie ułożyły się po 9 szt. więc chciałbym zostać przy 36V, wszystko 12/24V a ni w ząb nie mogę dobrać odpowiedniego zasilacza w normalnej kasie.  dobrze kminię ? 

znalazłem coś takiego http://allegro.pl/zasilacz-led-glp-gpv-100-36-100w-36v-2-8a-ip67-i6864321655.html ale czy będzie dobre za mało troszkę prądu daje?  niby starczy,  ale czy zapas amperów  będzie wystarczający bo trochę mały a wg poradnika dodajemy 50% tak wyczytałem :)) , bo 100 W mocy za świat :) 

radiator:  od tomislawusa 160mm, 80cm długości ( belka przez całe akwa, oparta na koronie)  akwarium 80x30x40 wiec wydaje mi się ze przy miękasach i lps nie będzie świeciła nawet na 100% więc chłodzenie pasywne powinno dać radę - sprawdzę, w razie w, dołożę aktywne, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

3 nitki czyli 3 drivery czyli 3x700mA = 2,1A a zasilacz "daje" blisko 2,8A czyli wystarczy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

liczyłem z zapasem, w jakimś poradniku tu na forum mi w oko wpadło a jest : 

czyli zasilacz brać równy prądowi driverów. ok łapię już :) 

@silvia  przepraszam ze odpuściłem temat na tyle czasu ale musiałem ogarnąć temat, podręczniki co z czym i jak się je w elektryce  troszkę, :D bo przyznaje się ze nie wiedziałem co piszesz i co ja piszę w pewnych momentach, jeszcze dużo  do ogarnięcia ale nie od razu  Kraków zbudowano :)  ok czyli wszystko jeszcze raz przeliczę, wyrysuję, zamawiam i będę się odzywał i pokazywał efekty prac :) 

PS Przewody ze skrętki będą ok do łączenia diod ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
18 minut temu, Revell napisał:

czyli zasilacz brać równy prądowi driverów. ok łapię już

nie równy a trochę mocniejszy - tak 15 - 20% jest w sam raz - można dać dużo mocniejszy (większy prąd) ale ... po co, chyba że w planach masz dodać kolejną nitkę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.