Starszy Zgłoś Napisano 7 Września 2017 Szanowni Forumowicze, dzisiaj stwierdziłem, że nie ma w zbiorniku doktorka (długość ok 5 cm). Znalazłem jego zwłoki w otworze gębowym Catalaphyllii jardinei. Czy możliwe, że ten koral złapał doktorka? Czy przyczynił się do tego np. jakiś krab a koral tylko wykorzystał okazję? Miał ktoś z Was taki przypadek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 7 Września 2017 Miałem podobnie tylko że zwłok nigdy nie znalazłem , doktorka miałem 2 dni akwarium dokładnie przeszukane w środku oraz dookoła . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNA Zgłoś Napisano 7 Września 2017 wątpię, żeby złapała rybkę, bardziej prawdopodobne, że zdechł, unosił się w toni i "przytulił" do Catalaphylli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 7 Września 2017 Doktorki to nie są długowieczni mieszkańcy naszych akwariów. Ile czasu go miałeś? Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domel302 Zgłoś Napisano 7 Września 2017 Masz jeszcze jakieś wargacze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 7 Września 2017 14 minut temu, Roman.P napisał: Doktorki to nie są długowieczni mieszkańcy naszych akwariów. Ile czasu go miałeś? Ale chyba rosną trochę większe niż 5 cm. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 7 Września 2017 2 minuty temu, piotr7 napisał: Ale chyba rosną trochę większe niż 5 cm. Na to nie ma reguły. Nie słyszałem żeby były rozmnażane w akwariach więc są z odłowu i jeśli kupione są małe to mogą karłowacieć. Jeśli duże to mogą być większych rozmiarów. Ale to że ja nie słyszałem to nie znaczy że nie ma ich hodowli. Na przestrzeni istnienia mojego akwarium miałem 3 szt. Od 2.5-3 cm. Żaden do chwili zejścia nie przekroczył 5 cm. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 7 Września 2017 Po prostu w erybce widziałem sporo większe ale może takiego złowili. P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Starszy Zgłoś Napisano 7 Września 2017 Doktorek pływał od września ub.roku. Nie wyglądał, aby wybierał się na tamten świat. Był jak zawsze żywotny. Innych wargaczy nie mam. Boję się, że wprowadzanie teraz ponownie nowego doktorka może wywołać niezadowolenie pozostałej ekipy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 7 Września 2017 2 minuty temu, Starszy napisał: Doktorek pływał od września ub.roku. Nie wyglądał, aby wybierał się na tamten świat. Był jak zawsze żywotny. Innych wargaczy nie mam. Boję się, że wprowadzanie teraz ponownie nowego doktorka może wywołać niezadowolenie pozostałej ekipy. Doktorek jest ogólnie akceptowalną rybką tak że obsada nie powinna go atakować. A jak pisałem w naszych akwariach żyją stosunkowo krótko ale pewno są wyjątki. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuba8909 Zgłoś Napisano 7 Września 2017 Mój doktorek też już prawie 1,5 roku pływa i chyba nie urósł ani mm ma jakieś 5=6 cm od początku, więc w akwa tak jak mówi Roman nie rosną zbyt duż i do tego wg mnie są bardzo wytrzymałe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 8 Września 2017 Ostaniego zamienilem w sklepie po 9-ciu latach, bo byl za duzy. Dostalem (z doplata) malucha 2 cm. Teraz plywa juz 6 lat i ma kilkanascie cm. Wydaje mi sie, ze doktorki spokojnie dozywaja kilkunastu lat. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 8 Września 2017 Zyja dlugo jak nie uda im sie wyskoczyc z akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Starszy Zgłoś Napisano 8 Września 2017 Z powyższych wypowiedzi wynika, że po roku pływania nagłe odejście doktorka jest jednak tajemnicze. Nie okazywał żadnych objawów choroby czy złego samopoczucia i gdzie mu było do 9 lat (sic!). Szkoda rybki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach