metmez Zgłoś Napisano 19 Września 2017 Cześć, na początku sierpnia zalałem baniak. Szkło 130x60x55cm. Łącznie w obiegu jest jakieś 500L. Odpieniacz Skimz SK 181, 2xpompy RW-8. Lampa Qmaven 230W. Wodę posoliłem Red Sea Salt. Refraktometr pokazuje zasolenie na poziomie 1,025 - 1,026. Małymi krokami zaczyna się dojrzewanie, na skale pojawiły się kolonie zielonych i miejscami brunatnych glonów. to samo na piasku. Dodam, że start był na suchej skale, suchym piasku i świeżej solance. W ostatni weekend mierzyłem parametry i wygląda to tak: Zasolenie - 1,025 - 1,026 NH3 - 0,5; NO2 - 0,3; NO3 - 60; KH - 6,5; Mg - 1220; pH - 7,5. Tydzień temu było: Zasolenie - 1,025 NH3 - 1,0; NO2 - 0,3; NO3 - 75; KH - 6,1, Mg - 1200, pH - 7,5 - 7,6 Temperatura wody utrzymywana jest na poziomie 24,5 - 25 stopni C. Wiem, że KH, Mg i pH jest za niskie, ale nie mam pojęcia co może być przyczyną? Proszę o opinie doświadczonych koleżanek i kolegów. dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Blizzard2009 Zgłoś Napisano 19 Września 2017 Czesc, gratuluję założenia solniczki. Moje też teraz dojrzewa Wracając do Twoich parametrów to trochę wygląda to tak jakbys mial odrobinę za niskie zasolenie. Sprobuj w refraktometrze zbadać wodę RO i zobacz czy nie pokazuje czegoś na plus. Będziesz wtedy wiedział czy refraktometr nie zawyża, tzn masz za malo soli i stad te niskie parametry. pozdrawiam, Cytuj POPRZEDNIE SZKŁO: tutaj OBECNE SZKŁO: tutaj * 150x55x55cm, sump120x40x43cm * * ATI Sunpower 8x54W * * odpieniacz DIY by Erni na pompie DC3000 " * start na 20kg suchej Marco Rocks + 15l Siporax * * refugium * Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 19 Września 2017 I temat walkowany. Mozliwe ze wiadro z sola ma rozna frakcję bo dlugo stalo. Dobrze wybeltac, poturlac. Przybsuchej skale Mg moze ci mocno spadac jak wyskocza glony. Skala bedzie pochlaniac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 19 Września 2017 @Blizzard2009 również gratuluję i trzymam kciuki jak u Ciebie idzie dojrzewanie? Refraktometr sprawdzony nie raz na RO/DI i pokazuje idealnie zero. Myślałem jeszcze o kupnie płynie Salifert Refracto Check, ale nigdzie nie mogę we Wrocku go dostać, a kupowanie w necie płynu za 15pln + 15 przesyłka trochę mija się z celem @laszek 32 minuty temu, laszek napisał: I temat walkowany. Mozliwe ze wiadro z sola ma rozna frakcję bo dlugo stalo. Dobrze wybeltac, poturlac. Przybsuchej skale Mg moze ci mocno spadac jak wyskocza glony. Skala bedzie pochlaniac. wybełtane było a co do Mg - jak już skała pochłonie to później odda czy trzeba będzie to uzupełniać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 19 Września 2017 Hmmm u mnie leci juz 3 miesiac i dalej dolewam z reki ogromne ilosci mg. Od tygodnia troszke mniej ale mimo wszystko caly czas. Zeby utrzymac to minimum 1260. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danielj Zgłoś Napisano 19 Września 2017 Ja bym jeszcze sprawdził refraktometr na płynie referencyjnym. Jechałem przez pół roku na kalibrowanym na RO, a kiedyś kupiłem płyn i okazało się, że zawyżał o 4 kreski. Cytuj 90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 19 Września 2017 4 kreski to duża różnica a jakiego płynu używałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danielj Zgłoś Napisano 19 Września 2017 Teraz, metmez napisał: 4 kreski to duża różnica a jakiego płynu używałeś? Saliferta 35 Cytuj 90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 19 Września 2017 10 minut temu, laszek napisał: Hmmm u mnie leci juz 3 miesiac i dalej dolewam z reki ogromne ilosci mg. Od tygodnia troszke mniej ale mimo wszystko caly czas. Zeby utrzymac to minimum 1260. to może też tak będę robił...ale nie lepiej poczekać na koniec dojrzewania? a co z KH i pH? @Danielj czyli Salifert Refracto Check? Tylko jaka jest pewność, że to płyn nie przekłamuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 19 Września 2017 3 minuty temu, metmez napisał: to może też tak będę robił...ale nie lepiej poczekać na koniec dojrzewania? a co z KH i pH? @Danielj czyli Salifert Refracto Check? Tylko jaka jest pewność, że to płyn nie przekłamuje? Uzywam refraktometeu i plynu kalibracyjnego 35 saliferta. Jestem zadowolony po ICP zgadza sie zasolenie plus na jakis czas sprawdzony plywakowy wsadze. Ph od czasu odkrytego akwarium mam stabilne 8. Czasami na noc jak zamkne okna spadnie do 7.7. Kh mam stabilne wystarcza balling 10ml. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danielj Zgłoś Napisano 19 Września 2017 2 minuty temu, metmez napisał: to może też tak będę robił...ale nie lepiej poczekać na koniec dojrzewania? a co z KH i pH? @Danielj czyli Salifert Refracto Check? Tylko jaka jest pewność, że to płyn nie przekłamuje? Hmm, komuś trzeba zaufać Ale są pewne przesłanki, choćby to niskie KH producent soli podaje 7,7 w solance świeżej. Jeśli możesz sprawdź jeszcze wapń Cytuj 90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 19 Września 2017 (edytowane) OK, to kupię jeszcze płyn kalibracyjny. Test na Ca mam w domu to też zrobię. Dzięki za info. Po płynie kalibracyjnym dam znać jak rezultaty. Edytowane 19 Września 2017 przez metmez (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 19 Września 2017 Ca zmierzone na poziomie 350. jutro mam nadzieję dotrze do mnie salifert to przetestuję nim refraktometr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danielj Zgłoś Napisano 19 Września 2017 Magnez w porównaniu do tego co deklaruje producent niższy tylko o 10ppm, wapń o 60ppm, a kH o 1,2, ja bym w zaniżonym zasoleniu szukał przyczyny, ale zobaczymy gdy skalibrujesz refraktometr. A sprawdzałeś świeżą solankę ? Może ta sól daje takie parametry? Cytuj 90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 19 Września 2017 Świeżej niestety nie sprawdzałem. No nic, tak jak mówisz zobaczymy po kalibracji płynem. dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 20 Września 2017 ja do kalibrowania wykombinowałem taką procedurę: RO; płyn Saliferta - 35; do testów Aquafroest (Ca i Mg) dodaje taką fiolkę z referentem (określona wartość Mg i Ca oraz zasolenie na poziomie 33; jak mi się to wszystko zgadza to śpię trochę spokojniej :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Apolonia Zgłoś Napisano 20 Września 2017 ja też gratuluje:) myślę, że musisz wziąć trochę na wstrzymanie. W młodym zbiorniku KH i pH mogą się wahać. Ustabilizują się z czasem. Nie wiem jak z Mg i Ca, ale jeśli nie masz SPSów to nie jest to aż tak istotne. Co do pozostałych testów szczególnie NH3 to jeśli używasz typowych testów kropelkowych to wyniki mogą być zakłamane. U mnie NH3 w akwarium pokazywało 0,25 i na świeżej solance do podmiany tyle samo. Ja miałem złe doświadczenia ze startem na świeżej solance dlatego nowe akwarium odpaliłem na wodzie z działającego zbiornika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 20 Września 2017 (edytowane) Dzięki Baniak na razie jest pusty, w sensie nie ma w nim żadnego życia, także nie ma narazie stresów. Ale wiadomo - chciałoby się, żeby wszystko było "cacy" od początku z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że to sam początek i wszystko pewnie się jeszcze unormuje. W zeszły weekend mierzone Mg 1220 i Ca wczoraj 350. Dzisiaj przyszedł do mnie płyn saliferta do kalibracji refraktometru, to jeszcze to dzisiaj sprawdzę czy aby na pewno jego pomiar jest OK. Edytowane 20 Września 2017 przez metmez (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 20 Września 2017 Refraktometr sprawdzony płynem 35 saliferta. Pokazywał dwie kreski powyżej 35 0/00. Po skalibrowaniu sprawdziłem RO/DI i pokazywało na skali poniżej, mniej więcej tyle co dwie kreski pod zerem. Sprawdziłem wodę z baniaka i... pokazuje 1,024,5 powtórzyłem operację kilkukrotnie z płynem kalibracyjnym i wodą z akwa - wynik bez zmian. Macie jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danielj Zgłoś Napisano 20 Września 2017 I to są te brakujące wapnie i magnezy Nic nie rób, po prostu, zamiast RO dolej trochę solanki, podniesiesz zasolenie i parametry, ale moim skromnym zdaniem nic nie trzeba robić. Cytuj 90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 24 Września 2017 Moja woda została zbadana w sklepie - 1,025 jak w mordę strzelił czyli mój refraktometr pokazuje poprawnie. Teraz zacząłem dolewanie KH, Mg i Ca, żeby podbić parametry. Jednak w dalszym ciągu nie wiem co jest przyczyną tych niższych, w stosunku do deklarowanych przez producenta soli, parametrów. Wpuściłem także pierwsze życie zobaczymy jak parametry zareagują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach