Skocz do zawartości
flcf

Prośba o pomoc w dobraniu sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Mam wielką prośbę do forumowiczów! Proszę o pomoc w doborze sprzętu do mojego akwarium 60x50x50cm + sump:

1.Pompa obiegowa,

2.Odpieniacz białek,

3.cyrkulacja,

4. lampa (led) 

Oczywiście wszystko w granicach rozsądku ;) Akwarium będzie w sypialni, więc fajnie by było jakby nie chodziło jak traktor ale oczywiście mam świadomość, że nie jest to bezgłośne.

Grzebałem, grzebałem po forum i oczywiście tematów jest multum i je prześledziłem, ale jeśli ktoś ma ochotę to bardzo chętnie chciał bym skorzystać jeszcze raz z Waszego doświadczenia i Waszych wyborów :)

Z góry wielkie dzięki! Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem:

ad.1 Tunze silence 1073.02 - myślę, że jej nigdy nie usłyszysz

ad 2. za mało danych - co planujesz do akwarium ?

ad 3 tunze 2x 6045; mała zgrabna, 3stopniowa regulacja; nie słychać

ad 4 LED - nie znam się; jeśli T5 to ATI 4-6x24W

Produkty ww nie muszą być nowe; prawdopodobieństwo reklamacji - niskie; nawet w przypadku odsprzedaży sporo odzyskasz bo mają swoją reputację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Arturro napisał:

Moim zdaniem:

ad.1 Tunze silence 1073.02 - myślę, że jej nigdy nie usłyszysz

ad 2. za mało danych - co planujesz do akwarium ?

ad 3 tunze 2x 6045; mała zgrabna, 3stopniowa regulacja; nie słychać

ad 4 LED - nie znam się; jeśli T5 to ATI 4-6x24W

Produkty ww nie muszą być nowe; prawdopodobieństwo reklamacji - niskie; nawet w przypadku odsprzedaży sporo odzyskasz bo mają swoją reputację.

Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Doceniam :)

Jeśli chodzi o obsadę to jeszcze nie ma ostatecznej decyzji, ale prawdopodobnie bardziej proste korale miękkie może trochę twardych, ale tak jak mówię będę zaczynał i na pewno nie chce się na głęboką wodę rzucać :). A ze zwierzątek to ze 3 rybki, jakiś krabik, rozgwiazda, slimaki itp. Ale bez szału większego.

Co do odpieniacza to lepiej wziąć z nadwyżką? To znaczy jak w całym obiegu będzie około 170 litrów to mogę wziąć odpieniacz dedykowany np do 400l lub więcej jeśli jest np jakaś okazja itp czy to nie wskazane? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 rybki - z tak rozsądnym podejściem do tematu to prawdopodobnie i odpieniacz nie będzie potrzebny ale to oczywiście zależy od wymyślonego set up-u.  Nie mam doświadczenia z innymi modelami niż mój, nie będę teoretyzował.

U siebie w 200l miałem Deltec 1350 reklamowany jako do 400l; ryb o rozmiarze 2-6cm ok 7 szt i mimo skręcenia mocno na tzw sucho trzepał zdecydowanie wodę. Po jego wyłaczeniu koralowce SPS "eksplodowały" polipowaniem. 

Rozgwiazdy szkoda zwierza, za mała powierzchnia dna by przeżyła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.